Τα ηλιακά πανιά είναι ένας νέος, αινιγματικός και μεγαλοπρεπής τρόπος της NASA για να ταξιδέψουμε στο διάστημα. Πρόκειται για έναν τρομερά αποτελεσματικό τρόπο προώθησης ενός σκάφους στο διάστημα, με τρομερές ταχύτητες. Το πρώτο σκάφος αυτού του τύπου είναι πλέον στο διάστημα!

Την Τρίτη, ένας πύραυλος Electron της RocketLab, εκτοξεύτηκε και έφερε το νέο προηγμένο και σύνθετο ηλιακό σύστημα πανιών της NASA. Στόχος ήταν η ανάπτυξη μεγάλων ηλιακών πανιών, σε χαμηλή τροχιά και το πρόγραμμα στέφθηκε με επιτυχία, αφού τα πάντα δούλεψαν σωστά και ξεδιπλώθηκαν πανιά μήκους 9 μέτρων.

Η νέα τεχνολογία θα φέρει ταχύτητες σκάφους που φτάνουν το 20% της ταχύτητας του φωτός και η εκτόξευση ήταν το έναυσμα για τις πρώτες δοκιμές. Το 1886 εφευρέθηκε το πρώτο αυτοκίνητο και το 1903 οι πρώτοι άνθρωποι έκαναν το πρώτο τους ταξίδι με τα νέα οχήματα. Μόλις 58 χρόνια μετά, ο άνθρωπος ταξίδεψε για πρώτη φορά στο διάστημα. Αν όλα πάνε καλά, δεν αργεί η ώρα για να μπορούμε να ταξιδεύουμε στο διάστημα με πολύ μεγάλες ταχύτητες.

Και αφού μιλάμε ιστορικά, οι πρώτοι πύραυλοι κατασκευάστηκαν τον 13 αιώνα, όπου Κινέζοι και Μογγόλοι, εκτόξευαν πύραυλους ο ένας στον άλλο, κατά την διάρκεια συρράξεων. Βέβαια τα πράγματα έχουν προχωρήσει πολύ από τότε, όπως επίσης και τα προωθητικά των πυραύλων, με τους κινητήρες ιόντων και τώρα με τα ηλιακά πανιά.

https://twitter.com/RocketLab/status/1782927083179807013

Τα ηλιακά πανιά είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα υλοποίηση, καθώς αξιοποιούν την δύναμη του ήλιου ή οποιουδήποτε αστρικού φωτός, για να δημιουργήσουν προωθητικές δυνάμεις στο διάστημα. Η ιδέα όμως δεν είναι νέα, καθώς προτάθηκε για πρώτη φορά από τον μεγάλο Johanes Kepler. Πρώτη φορά αναφέρθηκε σε αυτή την ιδέα στο σύγγραμμά του «Somnium», τον 17ο αιώνα.

Έπρεπε να περιμένουμε τρεις αιώνες μέχρι ο Ρώσος επιστήμονας Konstantin Tsiolkovsky βρει την αρχή λειτουργίας δημιουργίας ώθησης, ώστε να λειτουργούν τα ηλιακά πανιά.

Αργότερα, ο μεγάλος Carl Sagan και άλλα μέλη του Planetary Society άρχισαν να προτείνουν αποστολές με την χρήση της τεχνολογίας ηλιακών πανιών, στις δεκαετίες 1970 και 1980. Όμως από την ιδέα μέχρι την πραγματική δημιουργία χρειάζεται χρόνος, έτσι IKAROS, το πρώτο σκάφος με ηλιακά πανιά, εμφανίστηκε το 2010.

Σαν έννοια τα ηλιακά πανιά είναι ιδιαίτερα απλή και κατανοητή. Βασίζεται στην πίεση του ηλιακού φωτός. Τα πανιά έχουν τέτοια γωνία ώστε τα φωτόνια από τον ήλιο να τα χτυπούν και να ωθούν το σκάφος προς τα εμπρός.

Για την καλή λειτουργία χρειάζεται ισχυρή πηγή φωτονίων και δύσκολα θα βρούμε καλύτερη πηγή από ένα άστρο. Σαν υλοποίηση είναι εξαιρετική, αφού δεν έχει βάρος και δεν απαιτεί καύσιμα και μεγάλες δεξαμενές.

NASA πανιά
Φωτογραφία του IKAROS όταν άνοιξε τα ηλιακά πανιά (πηγή: NASA)

Η τεράστια μείωση της μάζας βοηθάει και αυτή πάρα πολύ στην μεγάλη επιτάχυνση των ηλιακών πανιών, από το φως του άστρου. Όμως έχουμε περιορισμούς στο μέγεθος, από το μέρος των βραχιόνων που υποστηρίζουν τα πανιά.

Η NASA εργάζεται πλέον πυρετωδώς με την Solar Sail Boom Next Generation. Το Advanced Composite Solar Sail System που εκτοξεύτηκε, χρησιμοποιεί έναν CubeSat, της NanoAvionics και δοκιμάζει μια νέα σύνθετη δομή στήριξης των ιστίων.

Η νέα υλοποίηση είναι κατασκευασμένη από εύκαμπτα πολυμερή υλικά και ανθρακονήματα, σαν μια πιο σταθερή και ελαφριά εναλλακτική στα υπάρχοντα σχέδια δομών στήριξης.

Cosmote: Νέο πακέτο με 70GB internet στο What’s Up

Την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024, το CubeSat έφτασε σε χαμηλή τροχιά και άνοιξε τα πανιά του μήκους 9 μέτρων. Όταν τα πανιά άνοιξαν, δημιούργησαν μια επιφάνεια 80 τετραγωνικών μέτρων. Οι έρευνες για την πλοήγηση και την ανταπόκριση του σκάφους στις ηλιακές ακτίνες ξεκίνησαν.

Το σκάφος είναι αρκετά μικρό και σε ιδανικές συνθήκες θα το δείτε να λάμπει πάνω από την Γη, με φωτεινότητα σαν τον Σείριο.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.