Το άρθρο μπορεί να κατανοηθεί καλύτερα αν διαβαστεί πρώτα το : Πως η Huawei γαντζώθηκε στους Ελληνικούς Παρόχους και έλαμψε εν μέσω capital controls!

Στο πρώτο άρθρο της σειράς, η Eliza Gkritsi ανέλυσε διεξοδικά πως η Huawei γαντζώθηκε στους Ελληνικούς παρόχους πετυχαίνοντας να αποκτήσει τόσους πολλούς φίλους στην Ελλάδα και να τους βοηθήσει στη δύσκολη οικονομικά περίοδο για τη χώρα μας. Το άρθρο αυτό, επεκτείνεται πέρα από την Ελλάδα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εξετάζοντας πως η πολιτική του bloc και κατά συνέπεια της Ελλάδας στην ασφάλεια των τηλεπικοινωνιών άλλαξε με την πάροδο του χρόνου, χάρη στην κατασκοπεία και στο παγκόσμιο κίνημα απέναντι στη Huawei.

Tο σκάνδαλο των υποκλοπών που περιλαμβάνει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, την NSA των ΗΠΑ και τον μυστηριώδη θάνατο ενός εργαζομένου της Vodafone ξέσπασε στην Ελλάδα το 2005. Και καθώς το σκάνδαλο ξεδιπλωνόταν, η ελληνική κυβέρνηση, η βιομηχανία των τηλεπικοινωνιών καθώς και οι πολίτες είδαν με τον πιο σκληρό τρόπο, ότι η Ουάσιγκτον δεν θα δίσταζε να παρακολουθεί, υψηλά ιστάμενους αξιωματούχους. Εν ολίγοις, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες εκμεταλλεύτηκαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, της επίπλαστης ευμάρειας, για να παρακολουθήσουν τον Πρωθυπουργό και άλλα υψηλά ιστάμενα πρόσωπα της τότε κυβέρνησης.

Όταν το 2018, οι ΗΠΑ ξεκίνησαν να πιέζουν τους συμμάχους τους να εγκαταλείψουν την Huawei, στη πράξη αυτό που ζητούσαν ήταν οι ελληνικοί πάροχοι να σταματήσουν τη συνεργασία τους με έναν αξιόπιστο συνεργάτη, αυτόν που τους είχε σταθεί στις δύσκολες στιγμές, για χάρη μιας κυβέρνησης που τους προσέφερε στρατιωτική και πολιτική βοήθεια, αλλά τους κατασκόπευε για μήνες. Η Ελλάδα δεν ήταν η μόνη χώρα η οποία εξεπλάγη με τις πρακτικές αυτών των Αμερικανών. Και άλλες χώρες βρέθηκαν αντιμέτωπες με τις πρακτικές της NSA. Η διπλωματική ρήξη γρήγορα επιδιορθώθηκε ωστόσο όμως οι αποκαλύψεις του Snowden συνέβαλαν ώστε η ΕΕ επιτέλους να ενδιαφερθεί για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Στις απαρχές της οικονομικής κρίσης, η Huawei είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη της Αθήνας, καθώς ήταν αυτή που στάθηκε στους ελληνικούς παρόχους σε αυτήν την στιγμή αδυναμίας όπως είχαμε περιγράψει και στο προηγούμενο άρθρο μας.

Την ίδια χρονική στιγμή οι ανταγωνιστές της Huawei και οι Αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν μπλεχτεί σε ένα παιχνίδι διαφθοράς και κατασκοπείας. Κατά τη διάρκεια της περιόδου 2005 και 2015, ένα μεγάλο σκάνδαλο επρόκειτο να βλάψει την εμπιστοσύνη της Αθήνας με τον μακροχρόνιο συνεργάτη και σύμμαχο της, τις ΗΠΑ.

Τον Ιανουάριο του 2005 η Vodafone είχε ανακαλύψει μία ευπάθεια στο σύστημα αποστολής μηνυμάτων και ενημέρωσε την Ericsson, η οποία είχε διαθέσει τον εξοπλισμό. Δύο μήνες μετά η τελευταία ειδοποίησε την Vodafone ότι ανακάλυψε στα συστήματα του παρόχου ένα περίπλοκο malware. Με λίγα λόγια 6.500 γραμμές κώδικα κατασκοπείας στο σύστημα αποστολής μηνυμάτων. Η Ericsson έδωσε στη Vodafone μία λίστα με περισσότερα από 100 τηλέφωνα που παρακολουθούνταν, μεταξύ αυτών και του Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή, του Υπουργού Δικαιοσύνης, Αναστάσιου Παπαληγούρα, του Υπουργού Δημόσιας Τάξης, Γιώργου Βουλγαράκη και του Υπουργού Εσωτερικών, Θοδωρή Ρουσόπουλου.

Δυο μέρες μετά, ένας τεχνικός της Vodafone και μάλιστα υπεύθυνος ανάπτυξης δικτύου, ο Κώστας Τσαλικίδης, βρέθηκε νεκρός (απαγχονισμένος) στο διαμέρισμά του στην Αθήνα. Δυο μέρες μετά το θάνατο του Τσαλικίδη, η Vodafone ενημέρωσε το Πρωθυπουργικό γραφείο για τις παρακολουθήσεις. Η ελληνική κυβέρνηση στη συνέχεια διεξήγαγε έρευνα 11 μηνών πριν δώσει το θέμα στη δημοσιότητα. Στις 2 Φεβρουαρίου του 2006, τρεις υπουργοί των οποίων τα τηλεφωνήματα παρακολουθούνταν συγκάλεσαν συνέντευξη τύπου για να ενημερώσουν τους πολίτες για τις παρακολουθήσεις. Μέχρι τα τέλη Μαρτίου, η κυβέρνηση κατηγορήθηκε ότι ήθελαν να συγκαλύψουν το σκάνδαλο. Και δυστυχώς, αυτές οι κατηγορίες, επισκίασαν το γεγονός αυτό καθεαυτό της κατασκοπείας.

Σε αυτό το σημείο, τόσο η δικαιοσύνη, όσο και οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι όπως και η ίδια η κυβέρνηση γνώριζαν ότι είχαν πέσει πάνω σε μια σημαντική παραβίαση ασφαλείας, αλλά δεν μπορούσαν να βρουν ισχυρές αποδείξεις για το ποιος βρίσκεται πίσω από αυτές. Τα υψηλότερα κλιμάκια της ελληνικής κυβέρνησης γνώριζαν ότι οι ΗΠΑ είχαν τα χέρια τους βρώμικα, αλλά δεν ήθελα να το συζητήσουν δημοσίως.

Το εν λόγω σκάνδαλο έφερε σε δύσκολη θέση τόσο τη βιομηχανία όσο και την κυβέρνηση στα χρόνια που ακολούθησαν. Οι συνέπειες αυτής της παραβίασης συνέχισαν να υφίστανται. Και αντί για λύση και καταδίκες, είχαμε απλά ψιθύρους και υποψίες.

Το 2008, το ελληνικό κοινοβούλιο, πέρασε δύο νόμους, εν μέρει και σαν απάντηση στις αποκαλύψεις και το σκάνδαλο των υποκλοπών. Τον Φεβρουάριο εκείνου του έτους, είχαν περάσει νόμο με τον οποίο ήθελαν να αυξήσουν  τον προϋπολογισμό της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Επίσης, τον Ιούνιο εκείνου του έτους, άλλαξαν το νομικό πλαίσιο που αφορούσε την παραβίαση του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών, λανσάροντας μια νέα στρατηγική για την κυβερνοασφάλεια. Ωστόσο, η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών είχε διαφωνήσει με την νέα στρατηγική, τονίζοντας ότι θα έβαζε τους πολιτικούς με ελάχιστη τεχνική εξειδίκευση ως επικεφαλείς ενός γρήγορα εναλλασσόμενου περιβάλλοντος.

Η περίπτωση της Vodafone παρέμενε μυστήριο τον Σεπτέμβριο του 2011, όταν η Vodafone ενημέρωσε τη δικαιοσύνη ότι ένα από τα κινητά τηλέφωνα – σκιές έκανε συχνές κλήσεις στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα. Η Ελληνική κοινή γνώμη είχε ξεχάσει το σκάνδαλο της Vodafone, ωστόσο όμως η δικαιοσύνη συνέχιζε να προσπαθεί να βρει τους υπαίτιους. Τον Σεπτέμβριο του 2015, ο Φουκάς εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον William Basil έναν εργαζόμενο στην Αμερικανική Πρεσβεία, για τον οποίο υπήρχαν υποψίες ότι ήταν πράκτορας της CIA με σημαντική συμβολή στο σκάνδαλο των υποκλοπών. Μάλιστα, ο Φουκάς διερευνούσε και πιθανή εμπλοκή του σε σχέδιο δολοφονίας του Καραμανλή.

Συνέχεια στη 2η σελίδα

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Η περίπτωση της Vodafone παρέμενε μυστήριο τον Σεπτέμβριο του 2011, όταν η Vodafone ενημέρωσε τη δικαιοσύνη ότι ένα από τα κινητά τηλέφωνα – σκιές έκανε συχνές κλήσεις στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.