Ορισμένοι όμως εντός της ΕΕ και της Ελλάδας, διαφωνούσαν κάθετα με αυτή την προσέγγιση του Pompeo. Υποστήριζαν ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η Huawei κάνει κάτι που δεν έκαναν οι ΗΠΑ ήδη. Σύμφωνα με πολλούς ερευνητές ασφαλείας, κανένας κατασκευαστής εξοπλισμού δεν είναι πλήρως έμπιστος. Η μόνη λύση είναι ο περιορισμός του κινδύνου. Και όσοι περισσότεροι κατασκευαστές εξοπλισμού υπάρχουν, τόσο μικρότερος ο κίνδυνος, καθώς ο ένας προμηθευτής μπορεί να πιάσει και να καταλάβει τα λάθη του άλλου.

Αν και ο Pompeo συνέχιζε την περιοδεία του σε Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες , η ελληνική κυβέρνηση κρατούσε σιγή ιχθύος απέναντι στην Huawei. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, είχε επισκεφθεί τα κεντρικά της Huawei στο Πεκίνο τον Μάιο του 2019 κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης στη Κίνα, διάρκειας 5 ημερών. Εξήρε τη δουλειά της Huawei στην Ελλάδα και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τη συνεργασία.

Για τα ελληνικά στελέχη της βιομηχανίας, η συζήτηση ήταν κάπως αμφιλεγόμενη. Από τεχνική άποψη, ο κίνδυνος της κατασκοπίας δεν επηρεάζεται από την χώρα προέλευσης του εξοπλισμού, δηλώνουν στο Technode. Οι διάφοροι πάροχοι της Ευρώπης, είχαν αντιληφθεί τους κινδύνους αυτούς από πολύ νωρίς, αγοράζοντας εξοπλισμό από διαφορετικούς προμηθευτές.

Τον Ιανουάριο του 2020, οι Βρυξέλλες προσπάθησαν ξανά να επιλύσουν το πρόβλημα της Huawei. Εν τέλει η απόφαση όσον αφορά τη Huawei ήταν πλέον υπόθεση των κρατών μελών. Η κάθε εταιρεία που υπακούει στη νομοθεσία της ΕΕ μπορεί να έχει πρόσβαση στην αγορά, αλλά η κάθε χώρα διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείσει εταιρείες για λόγους εθνικής ασφαλείας.

Οι πολιτικοί στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν ένα σαφές δίλλημα με τη Huawei. Η εταιρεία έχει βοηθήσει τη χώρα και προσφέρει ανταγωνιστικές λύσεις. Η ασφάλεια αποτελεί κάτι που πρέπει να ληφθεί υπόψη, αλλά από τεχνική άποψη ο εξοπλισμός της Huawei δεν θέτει μεγαλύτερους κινδύνους από τον εξοπλισμό των ανταγωνιστών. Ωστόσο οι διπλωματικές ισορροπίες είναι εύθραυστες. Η Ελλάδα χρειάζεται τη φιλία τόσο των ΗΠΑ όσο και της Κίνας.

Αν συνεχίσουμε να αγοράζουμε από τη Huawei, οι ΗΠΑ απειλούν με κόψιμο των στρατιωτικών δεσμών. Και για την Αθήνα, πρόκειται ένα σημαντικό θέμα, πόσο μάλλον όταν ακριβώς δίπλα έχουμε τον αιώνιο αντίπαλο, την Τουρκία. Από την άλλη, η εγκατάλειψη της Huawei θα επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις με το Πεκίνο.

Ένα ξεκάθαρο ban στη Huawei αναπόφευκτα θα ζωγράφιζε τη Huawei σαν απειλή, τη στιγμή που οι δυο χώρες είναι σύμμαχοι. Και κάτι τέτοιο θα είχε μεγάλο πολιτικό κόστος αλλά και οικονομικό. Το 2016, η Cosco είχε αγοράσει το 51% του λιμανιού του Πειραιά για 280 εκατομμύρια και θα ξοδέψει άλλα 400 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του 2021.

Μόλις πέντε μέρες μετά την απειλή στρατιωτικής εμπλοκής με την Τουρκία, ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Geoffrey Pyatt, δήλωσε στο Twitter ότι η Ελλάδα έχει ενταχθεί στο Clean Network μια κίνηση που θεωρείται ως anti-Huawei.

Ο Pompeo ισχυρίζεται ότι τα μέλη του Clean Network θα κάνουν προσπάθεια να απαλλαχθούν από μη έμπιστους προμηθευτές σαν τη Huawei. Η Ελληνική κυβέρνηση ωστόσο δεν έχει επιβεβαιώσει ότι θα κάνει τέτοιες προσπάθειες ή αν έχει μπει και αυτή στην ομάδα των κρατών της πρωτοβουλίας Clean Network.

Οι δεσμοί με τις ΗΠΑ έχουν βαθύνει το τελευταίο διάστημα, που δεν αποκλείεται και η χώρα μας να έχει μπει στο Clean Network και απλά ο Μητσοτάκης να μην αναφέρει τίποτα. Και αν όντως έχει συμβεί κάτι τέτοιο, οι σχέσεις με τη Κίνα, οδηγούνται προς ρήξη.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Η περίπτωση της Vodafone παρέμενε μυστήριο τον Σεπτέμβριο του 2011, όταν η Vodafone ενημέρωσε τη δικαιοσύνη ότι ένα από τα κινητά τηλέφωνα – σκιές έκανε συχνές κλήσεις στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.