Ο Δίας και τα Φεγγάρια του είναι ένα σημείο του ηλιακού συστήματος, το οποίο επισκέπτεται συχνά το διαστημικό σκάφος Juno της NASA. Εκτός του ότι φιλοξενεί τον μεγαλύτερο πλανήτη του συστήματος, με μάζα πάνω από 300 φορές μεγαλύτερη από τη δική μας, το σύστημα του Δία περιλαμβάνει 95 γνωστά φεγγάρια, τα μεγαλύτερα από τα οποία αποτελούν ενδιαφέροντες χώρους για την κατανόηση της εξέλιξης του ηλιακού μας συστήματος και την πιθανότητα εξωγήινης ζωής.

Ο ιός ζόμπι ελαφιών ίσως έκανε άλμα στους ανθρώπους. Νεκροί δύο κυνηγοί

Ο Δίας από μακριά

Η βόρεια πολική περιοχή στην Ιώ, καταγράφηκε από την Junocam τον Οκτώβριο του 2023 στα 11.700 χιλιόμετρα πάνω από την Ιώ. Παρόλο που η Ιώ καλύπτεται από ηφαίστεια, η θερμοκρασία της μακριά από αυτές τις εστίες είναι πολύ κάτω από το μηδέν, σύμφωνα με τη NASA.

Η Ιώ

Τον Σεπτέμβριο του 2023, το Juno εντόπισε μια συλλογή από σύννεφα στο Δία που δίνουν τη χαρακτηριστική εικόνα προσώπου.  Είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα παρειδωλίας, ένα φαινόμενο κατά το οποίο βλέπουμε πρόσωπα και μορφές σε αντικείμενα που είναι άσχετα μεταξύ τους.

Τον Δεκέμβριο του 2023, ο Juno είχε μια κοντινή συνάντηση με την Ιώ, πλησιάζοντας σε απόσταση 930 μιλίων την επιφάνεια του ηφαιστειακού φεγγαριού. Σύμφωνα με τη NASA, ήταν η πιο κοντινή προσέγγιση του φεγγαριού από οποιοδήποτε διαστημικό σκάφος τα τελευταία 20 χρόνια.

Η Ιώ είναι το πιο ηφαιστειακά ενεργό σώμα στο ηλιακό μας σύστημα και η επιφάνειά της είναι γεμάτη με ηφαίστεια.

Η Ευρώπη από το Juno

Η Ευρώπη είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος φυσικός δορυφόρος του πλανήτη Δία.

europa

 

Οι τρεις εικόνες δείχνουν κυκλώνες που στροβιλίζονται γύρω από το βόρειο πόλο του Δία σε ορατό και υπεριώδες φως.

Η εικόνα που ακολουθεί παρουσιάζει το παγωμένο κέλυφος της Ευρώπης. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι, κάτω από τον πάγο της Ευρώπης, υπάρχει ένας υπόγειος ωκεανός, ο οποίος αποτελεί έναν πολλά υποσχόμενο χώρο για την αστροβιολογία: την αναζήτηση ζωής πέρα από τη Γη.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.