Σπερματοφάλαινες εκτόξευσαν μια μεγάλη σκοτεινή φυσαλίδα από περιττώματα για να αποτρέψουν μια επίθεση από όρκες στα ανοιχτά της νότιας ακτής της Δυτικής Αυστραλίας. Επιστήμονες παρατήρησαν την έξυπνη αμυντική στρατηγική να εξελίσσεται μπροστά στα μάτια τους την περασμενη Τρίτη 19 Μαρτίου, κατά τη διάρκεια τουριστικής εκδρομής στο φαράγγι Bremer. Το σημείο είναι γνωστό για την παρατήρηση φαλαινών και βρίσκεται στα ανοιχτά της ακτής μεταξύ Albany και Hopetown. Οι επιστήμονες περιέγραψαν πως είδαν ένα τεράστιο “σύννεφο διάρροιας” να διαπερνά το νερό και αυτός ο σπάνιος αμυντικός μηχανισμός φαινόταν να βοηθά την φάλαινα να ξεφύγει από μια θανατηφόρα επίθεση από τουλάχιστον 30 όρκες, ανέφερε το ABC News Australia.

Αυτή η τακτική ονομάζεται αμυντική αφόδευση, σύμφωνα με την Jennah Tucker, θαλάσσια βιοόγο του Oceans Blueprint, εναν ερευνητικό οργανισμό για τις θαλάσσιες και περιβαλλοντικές επιστήμες, που βρισκόταν στο σκάφος. Όταν τα ζώα αφοδεύουν, περνούν τις ουρές τους μέσα από τα κώπρανα και τα σπρώχνουν προς τους επιτιθέμενους για να τους διώξουν ή να τους μπερδέψουν.

Καθώς τπ συμβάν εκτυλίχθηκε, οι θεατές παρατήρησαν μια μεγάλη σκοτεινή φούσκα να αναδύεται στην επιφάνεια του νερού. Αρχικά νόμιζαν πως είναι αίμα, όμως όταν η ομάδα των επιστημόνων εξέτασε το βίντεο από το σημείο, συνειδητοποίησαν πως στην πραγματικότητα ήταν κακά φαλαινών.

«Επειδή η διατροφή μιας σπερματοφάλαινας αποτελείται κυρίως από καλαμάρια , στην πραγματικότητα έχουν αυτό το πραγματικά κοκκινωπό χρώμα του κακού», είπε.

Σε αυτή την επίδειξη αμυντικής αφόδευσης, η αγέλη σχημάτισε έναν κύκλο με τα κεφάλια τους ενωμένα, ενώ οι φάλαινες έβγαζαν την ουρά τους από κοινού, σπρώχνοντας τα περιττώματά τους προς τις όρκες.

«Αυτό ονομάζεται ροζέτα, ένας άλλος αμυντικός μηχανισμός που χρησιμοποιούν όταν δέχονται επίθεση», είπε η Tucker.

Ο Μεγάλος Carl Sagan αφήνει κρυπτικό μήνυμα για τους πρώτους ανθρώπους στον Άρη

Σύμφωνα με την βιολόγο, οι σπερματοφάλαινες έδειχναν ταλαιπωρημένες και εξαντλημένες. Όμως η άμυνα με τα κόπρανα φαίνεται να λειτούργησε και οι όρκες έφυγαν τρέχοντας, αναζητώντας πιο καθαρά νερά. Ήταν μέσα στο χάρος της επίθεσης που οι βιολόγοι είδαν την τεράστια φυσαλίδα από κόπρανα να ανεβαίνει στην επιφάνεια του νερού.

Οι όρκες σπάνια επιτίθενται σε σπερματοφάλαινες, καθώς οι τελευταίες θεωρούνται αρπακτικά στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας. Το συγκεκριμένο είδος έχει σχεδόν ανοσία στις επιθέσεις από όρκες, καθώς οι σπερματοφάλαινες είναι πολύ μεγαλύτερες από τις όρκες.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.