Μια νέα έκθεση του Nikkei αναφέρει πως η κινέζικη SMIC αναπτύσσει τεχνολογία δημιουργίας chipsets στα 3nm, παρά τις δυσκολίες από τις κυρώσεις των ΗΠΑ. Οι κυρώσεις δεν επιτρέπουν στην εταιρία να έχει πρόσβαση σε εξοπλισμό για την παραγωγή ημιαγωγών και ίσως η εταιρία είναι κοντά στο να δημιουργήσει την δική της διαδικασία κοπής.

Πρόσφατα η SMIC κατάφερε να δημιουργήσει επεξεργαστές δεύτερης γενιάς στα 7nm, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε smartphones. Σύμφωνα με την νέα έκθεση, η SMIC ήδη αναπτύσσει τεχνολογίες για την δημιουργία chips στα 5nm και στα 3nm. Η έρευνα γίνεται σε άκρα μυστικότητα, αποκλειστικά από το τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D). Στην ομάδα ηγείται ο co-CEO της εταιρίας Liang Ming-Song, που είναι είναι διάσημος επιστήμονας στην δημιουργία ημιαγωγών. Πριν την SMIC, είχε εργαστεί στην TSMC και την Samsung και έχει χαρακτηριστεί σαν ένας από τα μεγαλύτερα μυαλά στην βιομηχανία ημιαγωγών.

Τα νέα δείχνουν πως οι ΗΠΑ, παρά τους πολύ σκληρούς περιορισμούς, δεν έχουν καταφέρει να σταματήσουν την πρόοδο της Κίνας, για την δημιουργία δικών τους chipsets. Οι κυρώσεις μπορεί να έχουν επιβραδύνει την ανάπτυξη, όμως η Κίνα αρχίζει πάλι τον αγώνα, ξεπερνώντας τις προκλήσεις.

Δύο ελληνικά τηλεσκόπια συμμετέχουν σε μεγάλο πείραμα της NASA

Αυτή τη στιγμή η SMIC είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος κατασκευαστής chip στον κόσμο. Οι κυρώσεις των ΗΠΑ της έχουν στερήσει την πρόσβαση στον εξοπλισμό που απαιτείται για την δημιουργία και κοπή των waffers, περιορίζοντας σημαντικά την ικανότητά της στην δημιουργία σύγχρονων επεξεργαστών. Συγκεκριμένα, η εταιρία δεν μπορεί να αποκτήσει εργαλεία λιθογραφίας EUV, από την ASML, που χρησιμοποιούνται για την δημιουργία chipsets στα 5nm. και τα 3nm. Προς το παρόν έχει βασιστεί στην παλαιότερη τεχνολογία λιθογραφίας, με εργαλεία DUV, που χρησιμοποιούσε για την δημιουργία chipsets στα 7nm.

Αυτή τη στιγμή η SMIC έχει εξοπλισμό λιθογραφίας τους ASML Twinscan NXT:2000i. Μπορούν να χαράξει μέχρι και 7nm chipsets, όμως για να πέσει κάτω από αυτά, θα χρειαστεί έξτρα προσθήκες, που ανεβάζουν το κόστος στα ύψη. Σύμφωνα με την ASML, η SMIC μπορεί να τυπώσει μέχρι και 3nm, όμως το κόστος θα είναι τεράστιο. Από την άλλη, το R&D της εταιρίας, έχει πέσει με τα μούτρα στη δουλειά για να βρει πιο βιώσιμες λύσεις, ώστε να καταφέρει να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα και όλα δείχνουν πως βρίσκεται στον σωστό δρόμο. Μένει να βρει τρόπο να μειώσει το κόστος αλλά και να περιορίσει τις φθορές στον εξοπλισμό που προκαλούνται από την χάραξη ημιαγωγών σε τόσο χαμηλά nm.

Με την κινεζική κυβέρνηση να βρίσκεται σε έναν ακόμα ψυχρό πόλεμο με τις ΗΠΑ, έχει ξεκινήσει την διάθεση τεράστιων χρηματικών ποσών στην δημιουργία ημιαγωγών, ώστε να μπορέσει να ανεξαρτητοποιηθεί πλήρως από την αμερικάνικη τεχνολογία. Φυσικά ο στόχος τους είναι όχι μόνο φτάσουν τις ΗΠΑ σε αυτό το κομμάτι, αλλά και να την ξεπεράσουν.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.