Μόνο μία εταιρία στον κόσμο παράγει τον εξοπλισμό για την δημιουργία επεξεργαστών και chipsets. Ο εξοπλισμός έχει μέγεθος λεωφορείου και κοστίζει 200 εκατομμύρια δολάρια το κομμάτι. Η εταιρία είναι η ολλανδική ASML και είχε 25 δισεκατομμύρια δολάρια τζίρο το περασμένο έτος. Τα μηχανήματα EUV που παράγει, ήταν μέχρι σήμερα απαραίτητα για όσους ήθελαν chips κάτω των 7nm. Με την τεχνολογία της ASML μπορούν να χωρέσουν δισεκατομμύρια transistors σε έναν επεξεργαστή.

Τώρα όμως έρχεται η Canon και ανακοινώνει την λιθογραφία νανοαποτυπώματος (NIL), υποστηρίζοντας πως μπορεί να παράγει ήδη chips στα 5nm. Τα τωρινά μηχανήματα της ASML τυπώνουν επεξεργαστές στα 3nm, ενώ με μια αναβάθμιση θα μπορούν να φτάσουν και τα 2nm. Αυτά τα μηχανήματα χρησιμοποιεί και η Samsung, όπως επίσης και η TSMC για τους επεξεργαστές των τηλεφώνων που έχουμε σήμερα. Η παραγωγή στα 2nm αναμένεται να ξεκινήσει το 2025. Η Canon όμως έχει έναν άσσο στο μανίκι.

Η Canon κάνει την διαδικασία εντελώς διαφορετικά και εξηγεί:

“Σε αντίθεση με τον συμβατικό εξοπλισμό φωτολιθογραφίας, ο οποίος μεταφέρει ένα μοτίβο κυκλώματος προβάλλοντάς το πάνω στο wafer με επίστρωση με αντίσταση, το νέο προϊόν το κάνει πιέζοντας μια μάσκα που είναι αποτυπωμένη με το σχέδιο κυκλώματος στο wafer σαν σφραγίδα. Επειδή το μοτίβο του κυκλώματος δεν περνάει από έναν οπτικό μηχανισμό, τα σχέδια λεπτών κυκλωμάτων στη μάσκα μπορούν να αναπαραχθούν πιστά στη γκοφρέτα. Έτσι, μπορούν να σχηματιστούν πολύπλοκα μοτίβα κυκλωμάτων δύο ή τρισδιάστατων σε ένα ενιαίο αποτύπωμα.”

Η Ιαπωνική εταιρία υποστηρίζει πως με βελτιώσεις στην τεχνολογία NIL, θα μπορεί σύντομα να παράγει 2nm chips. Μέχρι στιγμής η τεχνολογία μπορεί να δημιουργήσει μοτίβα κυκλωμάτων μέχρι τα 14nm, που ισοδύναμη με παραγωγή 5nm. Η Canon λέει πως σύντομα περιμένει να υποστηρίξει δημιουργία wafers στα 10nm, που ισοδυναμεί στα 2nm παραγωγής. Με αυτό τον τρόπο μειώνει επίσης και την ενέργεια που χρησιμοποιείται για την δημιουργία μικροτσίπ, ενώ δεν απαιτεί πηγή φωτός σε ειδικό μήκος κύματος, για την χάραξη.

Μετά την ανακοίνωση της Canon, ο αναλυτής της Gartner, Gaurav Gupta, δήλωσε στο The Register:

«Θα εκπλαγώ αν υπάρξει μια σημαντική τεχνική πρόοδος που πέτυχε ξαφνικά η Canon»

Η εν λόγω τεχνολογία είναι concept εδώ και πολλά χρόνια, όμως μέχρι σήμερα είχε προβλήματα όταν έμπαινε στην παραγωγή. Η SK Hynix και η Toshiba, έχουν υπογράφει συμφωνία για την ανάπτυξη της τεχνολογίας NIL από το 2015.

ASML EUV

Τώρα όμως έρχεται η ανατροπή που η Αμερική σίγουρα θα προσπαθήσει να προλάβει. Μέχρι στιγμής η ASML δεν στέλνει EUV εξοπλισμό στην Κίνα, ακολουθώντας τους περιορισμούς που έχουν θέσει οι ΗΠΑ στην εξαγωγή αμερικάνικης τεχνολογίας. Όμως η NIL τεχνολογία, δεν χρησιμοποιεί την τεχνολογία EUV στην δημιουργία chips, οπότε η Canon, πιθανότατα θα μπορεί να εξάγει κανονικά στην Κίνα, εξοπλίζοντας εταιρίες όπως η SMIC, ώστε να μπορεί σύντομα να παράγει επεξεργαστές στα 5nm άμεσα και στα 3nm και 2nm πολύ σύντομα.

Αν οι αμερικάνικες αρχές έπαθαν σοκ με την δημιουργία του Kirin 9000s στα 7nm, φανταστείτε τι έχει να γίνει αν η SMIC που δημιούργησε τους Kirin 9000s, μπορεί να κατασκευάσει επεξεργαστές στα 2nm πολύ σύντομα. Με τις ΗΠΑ να έχουν τον πλήρη έλεγχο των chipsets, η Canon είναι λογικό αν πουλήσει την τεχνολογία της σε όλους όσους έχουν δεχθεί περιορισμούς. Η λογική λέει πως η Κίνα θα είναι ο πρώτος πελάτης της Canon.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.