Σε πρόσφατη ενημέρωση, η Google έριξε φως στις προσπάθειές της να καταπολεμήσει τις κακόβουλες εφαρμογές στο Play Store, καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023. Μέσω ενός συνδυασμού τεχνικών εξελίξεων και ενημερώσεων πολιτικής, το Google Play Store έχει κάνει σημαντικά βήματα στην ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας για την προστασία των χρηστών από πιθανές απειλές.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία της Google, το Play Store απέτρεψε τη δημοσίευση 2.28 εκατομμυρίων εφαρμογών που παραβιάζουν την πολιτική του καταστήματος, το 2023. Αυτό το κατόρθωμα επιτεύχθηκε μέσω της εφαρμογής νέων και βελτιωμένων χαρακτηριστικών ασφαλείας, προηγμένων αλγορίθμων μηχανικής μάθησης και αυστηρών διαδικασιών αναθεώρησης εφαρμογών.

Στα αξιοσημείωτα επιτεύγματα περιλαμβάνεται το μπλοκάρισμα 333.000 κακόβουλων λογαριασμών και η απόρριψη ή αποκατάσταση σχεδόν 200.000 υποβολών εφαρμογών για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με ευαίσθητα δικαιώματα.

Για να ενισχύσει το απόρρητο των χρηστών, η Google σύναψε συνεργασίες με παρόχους SDK για τον περιορισμό της πρόσβασης σε ευαίσθητα δεδομένα, ωφελώντας πάνω από 31 SDK και επηρεάζοντας περισσότερες από 790.000 εφαρμογές.

Επιπλέον, η επέκταση του Google Play SDK Index καλύπτει πλέον σχεδόν 6 εκατομμύρια εφαρμογές σε όλο το οικοσύστημα Android, ενισχύοντας περαιτέρω τα μέτρα προστασίας της ιδιωτικής ζωής.

Σε μια προσπάθεια να δοθεί προτεραιότητα στην ασφάλεια των χρηστών, το Google Play Store κατέστησε 1.5 εκατομμύρια μη ενημερωμένες εφαρμογές μη προσβάσιμες σε νέους χρήστες σε συσκευές με την τελευταία έκδοση του Android, εξασφαλίζοντας τη συμβατότητα με τα πιο πρόσφατα API.

Επιπλέον, η σάρωση σε επίπεδο κώδικα σε πραγματικό χρόνο του Google Play Protect εντόπισε πάνω από 5 εκατομμύρια νέες κακόβουλες εφαρμογές εκτός Play Store, ενισχύοντας τους μηχανισμούς άμυνας έναντι των αναδυόμενων απειλών.

Αντιμετωπίζοντας τις ανησυχίες που αφορούν τους χρήστες, η Google εισήγαγε αρκετές αλλαγές στην ενότητα της ασφάλειας δεδομένων, συμπεριλαμβανομένης της επισήμανσης των εφαρμογών VPN που υποβλήθηκαν σε ανεξάρτητες αξιολογήσεις ασφαλείας και της υποχρέωσης των προγραμματιστών να παρέχουν επιλογές για τη διαγραφή λογαριασμών εφαρμογών και δεδομένων χρηστών στο διαδίκτυο.

Επιπλέον, η App Defense Alliance (ADA) υπέστη αναδιάρθρωση στο πλαίσιο του Joint Development Foundation, με τη Microsoft και τη Meta να εντάσσονται στη διευθύνουσα επιτροπή.

Με αποστολή την προώθηση της υιοθέτησης βέλτιστων πρακτικών ασφάλειας εφαρμογών και αντίμετρων κατά των εξελισσόμενων κινδύνων ασφαλείας σε ολόκληρη τη βιομηχανία, η ADA ενισχύει τη δέσμευση της Google να διασφαλίσει ένα ασφαλές και αξιόπιστο οικοσύστημα εφαρμογών για όλους τους χρήστες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.