Στον κόσμο των μπαταριών ιόντων λιθίου, τα smartphones βρίσκονται στο επίκεντρο. Και φυσικά έχει ξεσπάσει η γνωστή σε όλους μας διαμάχη. Επηρεάζει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας μας η ολονύχτια φόρτιση;

Μια πρόσφατη έρευνα την οποία μπορείτε να βρείτε εδώ, είχε αποκαλύψει ότι μια μπαταρία smartphone συσκευής του 2019 μπορεί κατά μέσο όρο να περάσει 850 κύκλους φόρτισης και αποφόρτισης πριν η χωρητικότητά της πέσει κάτω από το 80%. Αυτό σημαίνει, ότι μόλις το 80% της αρχικής χωρητικότητας μένει μετά από δυο με τρία χρόνια χρήσης. Από εκεί και έπειτα αρχίζει να εξαντλείται.

Θα πρέπει να φορτίζεις το smartphone σου τη νύχτα;

Τα περισσότερης νέας γενιάς smartphones χρειάζονται μεταξύ 30 λεπτών και δυο ωρών για να φορτίσουν πλήρως. Οι χρόνοι φόρτισης εξαρτώνται ανάλογα την χωρητικότητα της μπαταρίας. Η φόρτιση της μπαταρίας όλο το βράδυ όχι μόνο δεν είναι απαραίτητο, συμβάλλει παράλληλα και στην φθορά της μπαταρίας.

Η Samsung αναφέρει:

Η φόρτισης της μπαταρίας στο 100% συχνά επηρεάζει αρνητικά τη συνολική διάρκεια της μπαταρίας.

Κάτι παρόμοιο ισχύει και με τα iPhones, όπου η πλήρη φόρτιση επηρεάζει αρνητικά την υγεία της μπαταρίας. Αντίθετα, προτείνεται να την φορτίζεις ως το 80% και να μην την αφήσεις να πέφτει κάτω από το 20%.

Η υπερφόρτιση της μπαταρίας

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά το science alert, η υπερφόρτιση των μπαταριών ιόντων λιθίου μπορεί να γίνει και να καταλήξει σε υπερθέρμανση ή πυρκαγιά. Ωστόσο, τα περισσότερα σύγχρονα smartphones έχουν μηχανισμούς που εμποδίζουν αυτόματα την μπαταρία να φορτίζει περισσότερο από το 100%. Ωστόσο, κάθε φορά που πέφτει στο 99%, εξαιτίας των εφαρμογών του background, θα αρχίζει να φορτίζει πάλι στο 100% και να γράψει κύκλο.

Προκειμένου να αποφευχθεί η φθορά, οι κατασκευαστές έχουν features που ρυθμίζουν την φόρτιση. Τα iPhones έχουν ειδική λειτουργία που καθυστερεί την φόρτιση πάνω από το 80%, με τα Galaxy να έχουν αντίστοιχη ρύθμιση στο 85%.

Μπορεί η συσκευή να εκραγεί από τη φόρτιση;

Οι πιθανότητες είναι ελάχιστες, πόσο μάλλον όταν τα τηλέφωνα έχουν τις αντίστοιχες προστασίες. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που συσκευές εξερράγησαν. Αυτό συνήθως συμβαίνει ως αποτέλεσμα κατασκευαστικών λαθών, κακής ποιότητας hardware κ.α. Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου μπορεί να εκραγούν όταν η παραγόμενη από τη φόρτιση θερμότητα δεν αποβάλλεται ικανοποιητικά. Τα ιδανικά επίπεδα  λειτουργίας είναι μεταξύ 0-40 βαθμών Κελσίου.

Πως να βελτιώσεις την διάρκεια της υγείας της μπαταρίας

  • Εγκατέστησε πάντα τις τελευταίες και πιο πρόσφατες ενημερώσεις στο smartphone σου
  • Χρησιμοποίησε γνήσιους ή πιστοποιημένους φορτιστές.
  • Απέφυγε τις υψηλές θερμοκρασίες
  • Περιόρισε τη φόρτιση στο 80% της πλήρης χωρητικότητας και μην την αφήσεις να πέσει κάτω από το 20%
  • Μην το αφήνεις να φορτίσει για μεγάλα χρονικά διαστήματα, όπως τη νύχτα, αποσύνδεσέ το από τη πηγή μόλις φθάσει στο 100%.
  • Παρακολούθησε την υγεία της μπαταρίας και τη χρήση, μήπως χρειάζεται πολύ ώρα να φορτίσει ή εξαντλείται γρήγορα.
  • Δες μήπως ζεσταίνεται υπερβολικά ή έχει φουσκώσει, οπότε και θα χρειαστεί άμεση αντικατάσταση.
  • Φρόντισε για το σωστό αερισμό κατά τη διάρκεια της φόρτισης.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.