Η Google δημοσίευσε πριν από λίγες ώρες ένα αναλυτικό άρθρο, στο οποίο προσπαθεί να ξεκαθαρίσει την κατάσταση με την Huawei. Υπενθυμίζουμε ότι πέρυσι, οι ΗΠΑ απαγόρευσαν στις αμερικανικές εταιρείες να συνεργαστούν με την Huawei: H Google απαγορεύεται να συνεργαστεί με την Huawei σε νέες συσκευές, ή να παρέχει τα Google apps, όπως Gmail, Maps, Youtube και Play Store στις συσκευές, ανέφερε ο Tristan Ostrowski, legal director του Android και του Google Play σε ένα blog post.

Σύμφωνα με την Google, υπάρχει ακόμη μεγάλη σύγχυση για το τι ακριβώς γίνεται και ποια προϊόντα υπόκεινται στο ban.

Λαμβάνουμε συνεχώς πλήθος ερωτήσεων για τις νέες Huawei συσκευές (τα νέα μοντέλα που λανσάρονται τώρα ή τα προηγούμενα μοντέλα που λανσαρίστηκαν μετά τις 16 Μαΐου 2019 αλλά τώρα γίνονται διαθέσιμα στις αγορές του κόσμου) και αν τα Google apps και services μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε αυτές τις συσκευές. Θέλαμε να παρέχουμε μια ξεκάθαρη απάντηση σε όσους υποβάλλουν αυτές τις σημαντικές ερωτήσεις.   

Το άρθρο περιέχει ορισμένα από τα πιο ευθύ σχόλια για την κατάσταση της Huawei, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα. Η εταιρεία απέχει να προβεί σε σχόλια όσον αφορά για το αν η Huawei αποτελεί απειλή στην εθνική ασφάλεια. Ο στόχος μας είναι να προστατέψουμε την ασφάλεια των Google χρηστών σε εκατομμύρια Huawei smartphones, γράφει ο Ostrowski. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με την Huawei, βάσει των κυβερνητικών ρυθμίσεων, για να παρέχουμε ενημερώσεις ασφαλείας και updates στα Google apps και services στις υπάρχουσες συσκευές και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, όσο μας επιτραπεί.

Όλες οι συσκευές της Huawei που έκαναν το επίσημο ντεμπούτο τους στις ή πριν από τις 16 Μαΐου 2019, θα συνεχίσουν να λαμβάνουν αυτά τα updates. Αλλά ό,τι συσκευή έφθασε μετά, θεωρείται μη πιστοποιημένη (uncertified), καθώς η Google δεν ήταν σε θέση να περάσει τις συσκευές από τους δικούς της ελέγχους ασφαλείας ή να φορτώσει το Google Play Protect software, το οποίο μπορεί να ανιχνεύσει αν το hardware βρίσκεται σε κίνδυνο.

Τέλος, η Google προειδοποιεί τους χρήστες με νεότερα Huawei smartphones. Μην προσπαθήσεις να προβείς στο sideload εφαρμογών όπως το Gmail, Youtube, Play Store ή άλλου λογισμικού σε μη πιστοποιημένες συσκευές. Επειδή η εταιρεία απλά δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι όντως πρόκειται για αυθεντικό λογισμικό της Google ή ότι δεν υπάρχει malware σε αυτές.

Τα sideloaded Google apps δεν θα λειτουργούν αξιόπιστα επειδή δεν επιτρέπουμε σε αυτές τις υπηρεσίες να τρέχουν σε μη πιστοποιημένες συσκευές, όπου η ασφάλεια μπορεί να έχει παραβιαστεί. Το sideloading των Google apps εγκυμονεί κινδύνους να έχουν τροποποιηθεί με τρόπο που αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια του χρήστη.

Η Google προσπαθεί να αποφύγει να μπλεχθεί με την πολιτική πλευρά της υπόθεσης, την ίδια στιγμή που θέλει να αποθαρρύνει τους χρήστες να διατηρήσουν με πλάγιο τρόπο πρόσβαση στις δημοφιλείς υπηρεσίες της Google. Ο Ostrowski τελειώνει το άρθρο του, εξηγώντας πως ο κόσμος μπορεί να διαπιστώσει αν μια Android συσκευή είναι πιστοποιημένη. Θα πρέπει δηλαδή να ανοίξεις το Google Play Store app στο Android smartphone σου, να πιέσεις στο menu και να πραγματοποιήσεις αναζήτηση για τα Settings. Θα δεις αν η συσκευή σου είναι πιστοποιημένη κάτω από το Play Protect sertification.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.