Του Steven Levy, wired.com

Qualcomm, ένα όνομα γνωστό στον τεχνολογικό χώρο, αν και οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μια αμυδρή ιδέα για το τι ακριβώς πρόκειται. Μια εταιρεία που κατασκευάζει επεξεργαστές και ασύρματα chips και που πάντα βρίσκεται στην αίθουσα των δικαστηρίων μηνύοντας κάποιον.

Ωστόσο όμως, ένας πιο επακριβής ορισμός είναι ότι η Qualcomm αποτελεί την εταιρεία η οποία δημιουργεί και πατεντάρει την τεχνολογία η οποία βρίσκεται στο εσωτερικό σημαντικών εξαρτημάτων των mobile συσκευών. Σχεδίασε τον Snapdragon επεξεργαστή και επειδή η εταιρεία έχει στη κατοχή της πλήθος πατεντών, δεν γίνεται κάποιος κατασκευαστής να προβεί στη δημιουργία ενός τηλεφώνου χωρίς να πληρώσει την Qualcomm, είτε χρησιμοποιεί τους επεξεργαστές της είτε όχι. Και αν το προσπαθήσει, θα πρέπει να έχει στη ταχεία κλήση αριθμούς δικηγορικών γραφείων που θα αναλάβουν την υπεράσπισή του στο δικαστήριο. Και για πολλά χρόνια η Apple πάλεψε στα δικαστήρια όσον αφορά το γεγονός ότι δεν θα έπρεπε να πληρώνει την εταιρεία αν δεν χρησιμοποιούσε τους επεξεργαστές της, με την FTC (Faderal Trade Commission) να κινείται και αυτή ενάντια στη Qualcomm, κατηγορώντας την ότι η κυριαρχία της ήταν αντιανταγωνιστική. Η Apple τελικά συμφώνησε να πληρώσει, με το εφετειακό δικαστήριο να τονίζει ότι η Qualcomm δεν παραβιάζει κάποιον κανόνα.

Σε κάθε περίπτωση για να γιορτάσει τα 35α γενέθλια η Qualcomm και πιο συγκεκριμένα  ο Irwin Jacobs, παραχώρησε συνέντευξη στο Wired.com. Ο Jacobs θεωρείται θρύλος της βιομηχανίας, νικητής του βραβείου Marconi και του Silicon Valley Visionary Award. Όντας καθηγητής στα πρώτα χρόνια της σταδιοδρομίας του, μαζί με κάποιους φίλους ίδρυσαν μια εταιρεία που αποκαλούνταν Linkabit, την οποία στη συνέχεια πούλησαν το 1985. Ο Jacobs είχε σαν σκοπό να συνταξιοδοτηθεί, αλλά οι φίλοι του τον έπεισαν να προβεί στην ίδρυση μιας άλλης εταιρείας που θα έδινε έμφαση στο χώρο του wireless. Αν και δεν είχαμε κάποιο προϊόν κατά νου, αν και δεν είχαμε κάποιο επιχειρηματικό σχέδιο, κάτι θα προέκυπτε που θα μας διατηρούσε το ενδιαφέρον τονίζει χαρακτηριστικά. Ήταν η Qualcomm αυτή η εταιρεία, η οποία πλέον αποτιμάται στα 134 δισεκατομμύρια δολάρια.

Εκείνη τη χρονική στιγμή, οι ήδη υπάρχουσες λύσεις είχαν περιορισμούς στις πόσες συζητήσεις μπορούσαν να διαχειριστούν και ο Jacobs επεξεργαζόταν μια καλύτερη εναλλακτική, που αποκαλούνταν Code Division Multiple Access, ή CDMA. Ήταν ένα concept που έχει τις ρίζες του πίσω στο 1940, όταν η ηθοποιός Hedy Lamarr και ένας συνάδελφός της, είχαν την ιδέα χρήσης πολλαπλών συχνοτήτων για την αποστολή ενός μοναδικού μηνύματος. Λίγο αργότερα, κατά την επιστροφή του από το Los Angeles στο σπίτι του στο San Diego, ο Jacobs συνειδητοποίησε ότι το CDMA αποτελεί ένα εξαιρετικό ασύρματο standard για φορητές συσκευές. Γρήγορα έβαλε την ομάδα του να δουλεύει πάνω σε αυτό και φυσικά να πατεντάρουν τις καινοτομίες που θα προέκυπταν.

Τα επόμενα χρόνια τα πέρασε προσπαθώντας να πείσει την βιομηχανία για την υιοθέτησή του σαν μια βιώσιμη τεχνολογία εντός των ασύρματων συσκευών. Και για να αποδείξει την υπεροχή του, έπρεπε η Qualcomm να δημιουργήσει chips και να κατασκευάσει ένα τηλέφωνο για τη λιανική αγορά, όπως και έναν σταθμό βάσης. Για να γίνει κάτι τέτοιο, χρειάζονταν πολλά χρήματα και χρόνος. Ορισμένοι πάροχοι, είχαν πειστεί, επομένως τους ζήτησε να ζητήσουν από τους κατασκευαστές να πάρουν άδεια από την Qualcomm και έτσι δημιουργήθηκε το εν λόγω μοντέλο: Θα πληρώσετε σε εμάς μπροστά ένα τέλος, το οποίο θα το χρησιμοποιήσουμε στην έρευνα και στην ανάπτυξη. Σε περίπτωση που κυκλοφορήσει, κάτι που κάνείς δεν πίστευε εκείνη τη χρονική στιγμή, θα πληρώσετε ένα μικρό ποσό για κάθε συσκευή που πουλάτε. Και κάπως έτσι, δημιουργήθηκε το όλο πράγμα με τα τέλη αδειοδότησης.

Στην αρχή, η Qualcomm κατασκεύαζε τα δικά της headsets που πωλούνταν στην Ασία. Ήταν κάπου στο 1991 Βέβαια, στη συνέχεια πούλησε τα εν λόγω τμήματα και μεταμορφώθηκε στην εταιρεία που όλοι γνωρίζουμε σήμερα. Και μια τέτοια απόφαση κατέληξε να έχει επιπτώσεις στον ανταγωνισμό μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, και πιο συγκεκριμένα με την Huawei. Εξαιτίας των ανησυχιών, οι ΗΠΑ κάνουν ό,τι μπορούν να περιορίσουν την υιοθέτηση των Huawei προϊόντων. Όλα θα ήταν πιο εύκολα αν υπήρχε μια εταιρεία αμερικανική αντίστοιχη της Huawei, μια εταιρεία η οποία θα προσπαθούσε να βελτιώσει την υποδομή της επόμενης γενιάς δικτύων, την ίδια στιγμή που πουλάει και προϊόντα στους τελικούς χρήστες. Γιατί όμως η Qualcomm δεν το επιδίωξε;

Το σκεφθήκαμε κάτι τέτοιο, αλλά θέλαμε το CDMA σε παγκόσμιο επίπεδο, τονίζει ο Jacobs.Επιπλέον επισημαίνει ότι η Qualcomm προσπαθούσε να το κάνει να υιοθετηθεί παντού. Και το να είναι ανταγωνιστής στους παρόχους δεν ήταν και το ΄καλύτερο. Το 1993 η στρατηγική απέδωσε, όταν το CDMA έγινε το wireless standard της βιομηχανίας. Ο Jacobs αναφέρει ότι πίστευε ότι άλλες εταιρείες αμερικανικές, όπως η Motorola, θα έμεναν στην αγορά. Αλλά μια μια, είτε έκλειναν, είτε πωλούνταν σε ξένες εταιρείες. Η Qualcomm πουλώντας στις εταιρείες ένα chipset, έκανε ευκολότερο για τους νέους κινεζικούς ανταγωνιστές να εισέλθουν στην αγορά, επειδή είχαν τα εργαλεία να δημιουργήσουν άμεσα ένα προϊόν. Στην Αμερική κανείς δεν το έκανε.

Ένας ακόμη παράγοντας, είναι ότι οι κυβερνήσεις στη Κίνα και στην Ευρώπη, βοηθούσαν τις εταιρείες να αναπτυχθούν, σε αντίθεση με την Αμερική, η οποία δεν έχει βοηθήσει το R&D των εταιρειών, με τρόπο που το κινεζικό κράτος κάνει για τις Huawei και ZTE αναφέρει ο Jacobs.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.