Το lflscience προσπαθεί να δώσει μια εξήγηση σε όλους εκείνους τους ανθρώπους που αναρωτιούνται γιατί η πτήση αντίθετα προς την περιστροφή της Γης δεν επιταχύνει τους χρόνους πτήσης.

Σε ένα post, ομολογουμένως από κάποιον που αρνείται ότι η Γη περιστρέφεται, ένα μπερδεμένο άτομο αναφέρει συγκεκριμένα: Αεροπλάνο που πετάει από ανατολικά προς δυτικά με 300 μίλια/ώρα. Η Γη περιστρέφεται από τα δυτικά προς τα ανατολικά με 1.400 μίλια/ώρα κάτω από το αεροπλάνο. Πώς το αεροπλάνο δεν φτάνει στον προορισμό του 1.400 μίλια/ώρα γρηγορότερα; Ούτε το ταξίδι της επιστροφής είναι μεγαλύτερο ή μικρότερο. Άρα η Γη δεν περιστρέφεται”, καταλήγει.

Όπως καταλάβατε λοιπόν, το post αγνοεί βασικά πράγματα για τη φυσική. Για αρχή ας φανταστούμε ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε ένα πολύ μεγάλο άλμα στον αέρα στον ισημερινό, όπου η περιστροφή της Γης είναι περίπου 1.670 χιλιόμετρα την ώρα. Σκεφθείτε ένα τραμπολίνο και ας υποθέσουμε ότι μπορείτε να πετύχετε να βρίσκεστε στον αέρα για 3 δευτερόλεπτα. Που θα περιμένατε να προσγειωθείτε;

Αν είστε ένας flat Earther η απάντηση είναι 1.39 χιλιόμετρα δυτικά του τραμπολίνου. Στο θολωμένο τους μυαλό όπως λέει και το σχετικό άσμα, τα αεροπλάνα είναι κατά κάποιον τρόπο ακίνητα στον αέρα, ενώ το έδαφος περνάει από κάτω τους με ταχύτητα 1.670 χιλιόμετρα την ώρα. Και σύμφωνα με τη λογική τους, αν πηδήξετε στον αέρα για 3 δευτερόλεπτα, αυτό θα σας τοποθετούσε 1.39 χιλιόμετρα δυτικά από το σημείο που ήσασταν προηγουμένως.

Τι ισχύει όμως στην πραγματικότητα;

Κινείστε μαζί με τη Γη λόγω της αδράνειάς σας, ή της τάσης των αντικειμένων που κινούνται να παραμένουν σε κίνηση σε ευθεία γραμμή με την ίδια ταχύτητα, εκτός αν επιδρά πάνω τους κάποια άλλη δύναμη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όταν πηδάτε κατευθείαν στον αέρα, είτε απευθείας από το έδαφος είτε μέσα σε ένα φορτηγό χωρίς παράθυρα, προσγειώνεστε εκεί από όπου ξεκινήσατε.

Η κίνηση προς μια άλλη κατεύθυνση απαιτεί μια δύναμη προς αυτή την κατεύθυνση. Τα αεροπλάνα δεν έχουν μαγικές ιδιότητες που να τα απαλλάσσουν από την αδράνεια, και έτσι όταν απογειώνονται από την περιστρεφόμενη Γη πρέπει να δαπανήσουν ενέργεια για να σας μεταφέρουν σε κάποιο άλλο σημείο του πλανήτη.

Μια άλλη παρεξήγηση στο παραπάνω post που αναφέραμε,  είναι η παραδοχή ότι η ατμόσφαιρά μας είναι κατά κάποιο τρόπο στατική ενώ η Γη περιστρέφεται από κάτω της. Αυτό απλά δεν ισχύει. Καθώς η Γη περιστρέφεται, συμπαρασύρει μαζί της το μεγαλύτερο μέρος της ατμόσφαιράς μας μέσω δυνάμεων τριβής. Αν η ατμόσφαιρα δεν σερνόταν μαζί με τον πλανήτη μας, θα μπορούσατε να αξιοποιήσετε τις απίστευτα μεγάλες ταχύτητες ανέμου για να μειώσετε τον χρόνο πτήσης. Προφανώς όμως όταν θα σας χτυπούσαν οι άνεμοι με τέτοιες μεγάλες ταχύτητες, η μεγάλη διάρκεια της πτήσης θα ήταν το λιγότερο.

Στην πραγματικότητα, η πτήση προς τα δυτικά (ενάντια στην περιστροφή της Γης) διαρκεί λίγο περισσότερο από την πτήση προς τα ανατολικά. Ο λόγος που οι πτήσεις είναι ταχύτερες προς τα ανατολικά είναι τα ρεύματα αέρα, εξηγεί το Simple Flying. Με απλά λόγια, πρόκειται για ταχύτητα ρεύματα αέρα στην ατμόσφαιρα που βρίσκονται σε μεγάλα υψόμετρα.

Αυτό εν ολίγοις έχει ελάχιστη σχέση με την περιστροφή της Γη. Όσο πιο κοντά βρίσκεστε στον ισημερινό, τόσο πιο γρήγορα περιστρέφεται η Γη, και αυτό επηρεάζει τα ρεύματα αέρα. Εν συντομία, η  περιστροφή της Γης επηρεάζει (έμμεσα) τους χρόνους πτήσης μέσω της επίδρασής της στην ταχύτητα και την κατεύθυνση του ανέμου. Αλλά αν σηκώσεις ένα αεροπλάνο στον αέρα και περιμένεις η Γη να περάσει από κάτω, θα απογοητευθείς.

Μπορείς να δεις περισσότερα και στο επίσημο site της NASA

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ένα μεγάλο λάθος που κάνουν σχεδόν όλοι όσοι δεν γνωρίζουν είναι το που είναι το κάτω κ τι εννοούμε οταν λέμε κάτω
    Το κάτω λοιπόν είναι στο είναι κάτω από τα πόδια μας κ όχι όπου είναι κατηφόρα! Το κάτω είναι προς το κέντρο της γης κ όχι νότια προς ισημερινό!

  2. Είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα με μια μύγα σε ένα αμάξι που κινείται με 150 χιλιόμετρα …..η μύγα όταν σηκώνεται να πετάξει από το ένα κάθισμα στο άλλο είναι σαν να είναι το αμάξι σταματημένο….και το κενό αέρα που περιλαμβάνει το αμάξι κι κινείται και αυτό με την ίδια ταχύτητα είναι μέρος πλέον τις ίδιας μάζας του αμαξιού…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.