Ένας προηγουμένως άγνωστος μηχανισμός απενεργοποίησης γονιδίων που καταστέλλουν τον σχηματισμό όγκων εξηγεί γιατί ο κίνδυνος καρκίνου σχετίζεται με μια ανθυγιεινή διατροφή ή μη ελεγχόμενες μεταβολικές καταστάσεις όπως ο διαβήτης.

Ερευνητές από τη Σιγκαπούρη και το Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποίησαν μοντέλα ποντικιών, ανθρώπινο ιστό και ανθρώπινα οργανοειδή του μαστού που αναπτύχθηκαν στο εργαστήριο για να διαπιστώσουν ότι οι αλλαγές στο μεταβολισμό της γλυκόζης θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη του καρκίνου, απενεργοποιώντας προσωρινά ένα γονίδιο που μας προστατεύει από τους όγκους και ονομάζεται BRCA2.

Να γιατί η πτήση αντίθετα προς την περιστροφή της Γης δεν την επιταχύνει!

Ξεκινήσαμε τη μελέτη με στόχο να κατανοήσουμε ποιοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο σε οικογένειες που είναι επιρρεπείς στον καρκίνο, αλλά καταλήξαμε να ανακαλύψουμε έναν βαθύτερο μηχανισμό που συνδέει ένα βασικό μονοπάτι κατανάλωσης ενέργειας με την ανάπτυξη του καρκίνου, αναφέρει η ομάδα.

Η ομάδα εξέτασε αρχικά άτομα που κληρονόμησαν ένα ελαττωματικό αντίγραφο του BRCA2. Διαπίστωσαν ότι τα κύτταρα από αυτά τα άτομα ήταν πιο ευαίσθητα στη μεθυλογλυοξάλη (MGO), η οποία παράγεται όταν τα κύτταρα διασπούν τη γλυκόζη για ενέργεια.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η MGO μπορεί να απενεργοποιήσει προσωρινά τις ογκοκατασταλτικές λειτουργίες της πρωτεΐνης BRCA2, με αποτέλεσμα μεταλλάξεις που συνδέονται με την ανάπτυξη καρκίνου. Το αποτέλεσμα αυτό μπορούσε να παρατηρηθεί σε μη καρκινικά κύτταρα καθώς και σε δείγματα ιστών που προέρχονται από ασθενείς, σε ορισμένες περιπτώσεις ανθρώπινου καρκίνου του μαστού και σε μοντέλα ποντικιών με καρκίνο του παγκρέατος.

Συνολικά, αυτό υποδηλώνει ότι οι αλλαγές στο μεταβολισμό της γλυκόζης μπορούν να διαταράξουν τη λειτουργία της BRCA2 μέσω της MGO, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη και την εξέλιξη του καρκίνου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.