Έχεις ακούσει τη φράση, προσπαθήσε να το απενεργοποιήσεις και να το ενεργοποιήσεις ξανά; Είναι το πρώτο πράγμα που κάνουμε όταν προσπαθούμε να λύσουμε κάποιο τεχνικό πρόβλημα. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις κάνει τη συσκευή σου να ανταποκρίνεται καλύτερα όταν δεν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα, αλλά γιατί συμβαίνει αυτό;

RAM

Όταν προσπαθούμε να λύσουμε κάποιο πρόβλημα που αφορά τις επιδόσεις ή απλά να το κάνουμε πιο γρήγορο, ένα πράγμα ευθύνεται κυρίως. Η RAM. Όπως γνωρίζεις ήδη όσες περισσότερες εφαρμογές ανοίγεις τόσο περισσότερη RAM χρησιμοποιείς. Αλλά καθώς κλείνεις τις εφαρμογές, η αλήθεια είναι ότι πολλές από αυτές δεν κλείνουν εντελώς, ας το πούμε έτσι, με αποτέλεσμα να συνεχίσει η κατανάλωση RAM και όλο και λιγότερος χώρος να μένει για νέες εφαρμογές. Βέβαια, το λειτουργικό προσπαθεί να κάνει χώρο για τα νέα apps να φορτωθούν στην RAM, αλλά εδώ είναι που τα πράγματα μπορεί να δυσκολέψουν και να μειωθούν οι επιδόσεις του smartphone σου.

Ίσως θα έχεις ακούσει τη φράση free RAM is wasted RAM και η αλήθεια είναι ότι κάτι τέτοιο όντως ισχύει. Όλα τα Unix-based operating systems, όπως το Android για παράδειγμα μπορούν να αντεπεξέλθουν ακόμη και όταν η RAM έχει γεμίσει.Τα Windows σε desktop συστήματα, λειτουργούν καλύτερα όταν παραμένει ελεύθερη κάποια ποσότητα RAM, ωστόσο δεν θα πρέπει να ανησυχείς για κάτι τέτοιο. Η RAM βασικά μπορεί να παραμείνει γεμάτη συνεχώς, χωρίς να σου προξενεί προβλήματα.

Επομένως, πως η επανεκκίνηση βοηθά;

Είναι πολύ απλό. Όταν κάνεις restart το smartphone σου, οτιδήποτε βρίσκεται στη RAM, γίνεται εκκαθάριση. Όλα τα κομμάτια του κώδικα εξαφανίζονται και όλα τα ανοιχτά apps «σκοτώνονται». Οι εφαρμογές φορτώνουν και εκκινούν πλέον γρηγορότερα. Να σημειωθεί ότι μερικά λειτουργικά διαχειρίζονται καλύτερα την RAM από άλλα. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα συναντήσεις καλύτερες επιδόσεις πάντα αν πραγματοποιήσεις restart. Βέβαια, το restart δεν βελτιώνει μόνο τις επιδόσεις του λειτουργικού, αλλά και τα συχνά θέματα που έχουν οι εφαρμογές για τους ίδιους λόγους. Αν έχεις πρόβλημα με κάποια συγκεκριμένη εφαρμογή, ένα απλό κλείσιμο και άνοιγμα ξανά που μπορεί να μην διορθώσει το πρόβλημα, το restart της συσκευής μπορεί να το κάνει.

Γιατί; Γιατί ακόμη και αν κλείσεις μια εφαρμογή, τμήματά της παραμένουν στην RAM. Και φεύγουν μόνο με restart. Βέβαια, το restart δεν διορθώνει όλα τα προβλήματα. Αν δεν το κάνει στη δική σου περίπτωση, τότε θα πρέπει να αναζητήσεις την αιτία αλλού.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.