Τα panels των 90Hz και 120Hz είναι η τελευταία και πιο πρόσφατη τάση στο χώρο των smartphones, αλλά δεν θα πρέπει να μας ξεγελά το marketing. Δεν είναι κάθε 120Hz smartphone το ίδιο, δεν προσφέρει την ίδια ποιότητα οθόνης και σίγουρα δεν προσφέρει την ίδια διάρκεια μπαταρίας. Διαδραματίζουν πολλά ρόλο, πέρα από τα frame rates που θα δείτε σε ένα χαρτί με τεχνικά χαρακτηριστικά.

Αν και οι οθόνες των 90Hz και 120Hz κάνουν την κίνηση από συγκεκριμένες εφαρμογές και στοιχεία του UI να φαίνεται πιο ομαλή, ένα υψηλό refresh rate δεν θα πρέπει από μόνο του να θεωρηθεί ως δείγμα της ποιότητα της οθόνης. Χαρακτηριστικά όπως το Color accuracy (ακρίβεια χρώματος), gamma correction και white balance (ισορροπία λευκού) είναι ανεξάρτητα από το refresh rate και έχουν μεγαλύτερη επιρροή στην όψη του περιεχομένου. Αν και τα 120Hz κάνουν τις οθόνες των smartphones πιο smooth, ωστόσο οι φωτογραφίες και τα video θα συνεχίζουν να είναι oversaturated ή undersaturaterd σε μια οθόνη χωρίς σωστό calibration.

Βάσει όλων αυτών, το κάθε ένα μοντέλο οθόνης, από διαφορετικούς κατασκευαστές, μοιάζουν εξαιρετικά διαφορετικά, παρά το γεγονός ότι έχουν όλα το ίδιο refresh rate. Για παράδειγμα, οι πιο φθηνές οθόνες υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχουν εμφανή προβλήματα, εξαιτίας κυρίως του κακού color calibration. Και πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός στο χώρο των affordable και όχι μόνο smartphones, που διαθέτουν οθόνες υψηλού refresh rate, καθώς μπορεί να προσπαθήσουν να σε αποπροσανατολίσουν από άλλα προβλήματα.

Ένα flagship 60Hz panel μπορεί να μοιάζει καλύτερο από ένα των 120Hz, τουλάχιστον όσον αφορά την ακρίβεια του χρώματος. Κάτι τέτοιο είναι ιδιαίτερα σημαντικό, όταν συγκρίνεις flagship 60Hz panels με φθηνότερες 120Hz οθόνες. Η συνολική ποιότητα είναι σίγουρα πιο σημαντική από ένα λίγο πιο smooth feeling του user interface. Τέλος, απλά επειδή μια οθόνη διαθέτει 90Hz και 120Hz δυνατότητες, δεν σημαίνει ότι η πλειοψηφία των εφαρμογών και του περιεχομένου την εκμεταλλεύεται.

Εφαρμογές και περιεχόμενο. Το πρόβλημα του Android:

Δεν είναι μόνο η ποιότητα της οθόνης που διαφέρει από συσκευή σε συσκευή. Η διαθεσιμότητα του υψηλού frame rate περιεχομένου μπορεί να διαφέρει. Δεν έχει νόημα να έχεις ένα smartphone με 120Hz οθόνη, αν δεν μπορείς να την χρησιμοποιήσεις.

Το frame rate ενός app ή ενός παιχνιδιού εξαρτάται όχι μόνο από το hardware που υπάρχει από κάτω, αλλά και από τον τρόπο με τον οποίο η εφαρμογή είναι γραμμένη για να κάνει render και φυσικά, από τον τρόπο με τον οποίο το Android λειτουργεί. Η Google έχει δημοσιεύει ένα εκτενές άρθρο για το πως οι οθόνες υψηλού frame rate λειτουργούν με το περιεχόμενο στο Android. Το πρώτο σημείο που αξίζει να αναφέρουμε είναι ότι τα frame rates περιορίζονται από τους χρόνους rendering . Οι 120Hz οθόνες, έχουν μόλις 8.3 ms μεταξύ των frames, διάστημα κατά το οποίο η GPU πρέπει να προβεί στο σχεδιασμό του frame. Ορισμένες εφαρμογές και παιχνίδια, κάνουν render με το v-sync display refresh rate, επομένως μπορούν να λειτουργήσουν στο πλήρες frame rate. Άλλες, απαιτούν πολύ χρόνο για να κάνουν render και επομένως δεν μπορούν να φθάσουν τα 120Hz.

Με λίγα λόγια και αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι απλά επειδή ένα τηλέφωνο έχει μια 120Hz οθόνη, αυτό δεν σημαίνει ότι όλες οι εφαρμογές τρέχουν στα 120Hz. Συσκευές με περισσότερη επεξεργαστική ισχύ, είναι πιο πιθανό να φθάσουν τα υψηλότερα frame rates με μικρότερο latency. Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο, με τη χρήση πολλαπλών apps τη φορά και στοιχείων UI. Στο Android 11, υπάρχει ένα νέο setFrameRate API, το οποίο βοηθά να βρεθεί το ιδανικό frame rate για πολλαπλά apps τη φορά. Συνοπτικά, το να φτάσεις τα υψηλότερα frame rates για κάθε εφαρμογή είναι δύσκολο, ως και ακατόρθωτο. Αντίθετα, το Android δυναμικά αλλάζει μεταξύ των διαφορετικών frame rates, βάσει ποιας εφαρμογής χρησιμοποιείς.

Display processors

Και σαν να μην ήταν αρκετά περίπλοκα τα πράγματα, έχουμε και την κάθε συσκευή να προσθέτει τον δικό της display procrssor. Οι Qualcomm Snapdragon επεξεργαστές περιλαμβάνουν display και visual processors σαν μέρος του πακέτου της Adreno GPU. Αυτοί χειρίζονται το video decoding και το rendering των γραφικών, ενώ μάλιστα μπορεί να τρέξουν και πρόσθετο display processing λογισμικό. Για παράδειγμα, η Pixelworks, είναι μια εταιρεία η οποία ειδικεύεται στη βελτίωση των οθονών και βασίζεται στον Snapdragon 865 για να τρέξει το Soft Iris calibration tool της και features όπως tone-mapping και SDR to HDR στη σειρά OnePlus 8. Η ύπαρξη τέλος high-end display processors βοηθά και την κατανάλωση, επιτρέποντάς σου να διατηρήσεις το 120Hz mode όλες τις χρονικές στιγμές.

Εν ολίγοις, οι οθόνες υψηλού refresh rate είναι σίγουρα κάτι καλό, αλλά υπάρχουν πολλά περισσότερα που θα πρέπει ένας χρήστης να προσέξει πέρα από τα hertz.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.