Ένας τεράστιος χάρτης του σύμπαντος δημιουργήθηκε από τις θέσεις σχεδόν 1.3 εκατομμυρίων κβάζαρ, μερικά από τα οποία υπήρξαν μόλις 1.5 δισεκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη.

Συγκρίνοντας αυτόν τον νέο χάρτη με αυτό που είναι γνωστό ως κοσμικό μικροκυματικό υπόβαθρο (CMB), οι επιστήμονες μπόρεσαν να επαληθεύσουν κατά προσέγγιση την κατανομή και την πυκνότητα της ύλης στο σύμπαν, παρέχοντας περισσότερες ενδείξεις για το πώς οι δομές μεγάλης κλίμακας στο σύμπαν εξελίχθηκαν κατά τη διάρκεια της κοσμικής ιστορίας.

Διαθέσιμη η ταυτότητα πλέον στο Πορτοφόλι Google – Πως το κάνεις

Ο χάρτης βασίζεται σε έναν κατάλογο με 1.295.502 θέσεων και ερυθρών μετατοπίσεων κβάζαρ και ονομάζεται “Quaia”, ένα αρκτικόλεξο των λέξεων “κβάζαρ” και “Gaia”, που αναφέρεται στην διαστημική αποστολή Gaia του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος. Ο κύριος στόχος της Gaia είναι να χαρτογραφήσει τις θέσεις και τις κινήσεις έως και ενός δισεκατομμυρίου αστέρων στον Γαλαξία μας.

Μπορέσαμε να κάνουμε μετρήσεις για τον τρόπο με τον οποίο η ύλη συσσωρεύεται στο πρώιμο σύμπαν αναφέρουν οι ερευνητές. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κβάζαρ αποτελούν την καλύτερη ίσως κατευθυντική γραμμή για τους επιστήμονες εκείνους που δημιουργούν κοσμολογικούς χάρτες. Ως κβάζαρ περιγράφεται ο πυρήνας ενός ενεργού γαλαξία, όπου μια υπερμεγέθης μαύρη τρύπα τρέφεται συνεχώς με μεγάλες ποσότητες ύλης.  Η ύλη που πέφτει πάνω της δημιουργεί μια ουρά σε έναν σπειροειδή δίσκο συσσώρευσης γύρω από το στόμα της μαύρης τρύπας.

Ο δίκος γίνεται τόσο πυκνός που η τριβή μεταξύ των μορίων και τα μαγνητικά πεδία στο δίσκο μαστιγώνουν τα φορτισμένα σωματίδια και τα εκτοξεύουν με τη μορφή πιδάκων. Η φωτεινότητα που παράγεται από τη διαδικασία αυτή τα καθιστά χρήσιμα για να τα εντοπίσουμε σε απίστευτα μεγάλες κοσμολογικές αποστάσεις.

Επιπλέον, τα κβάζαρ τείνουν να βρίσκονται στο κέντρο των πυκνότερων συσσωρεύσεων σκοτεινής ύλης κάτι που βοηθά τους επιστήμονες να χαρτογραφήσουν το πιο μυστηριώδες υλικό του σύμπαντος, την αόρατη σκοτεινή ύλη.

Κάθε μικροσκοπική κουκκίδα σε αυτή την τρισδιάστατη αναπαράσταση του καταλόγου Quaia είναι ένα κβάζαρ. Στο κέντρο ο Γαλαξίας μας

Animated GIF - Find & Share on GIPHY

Το θέμα δεν είναι ότι ο κατάλογος Quaia περιέχει τα περισσότερα κβάζαρ όλων των εποχών ή ακόμη και τις καλύτερες ποιοτικές μετρήσεις, λέει ο συγγραφέας της έρευνας David Hogg αλλά το γεγονός ότι μας δείχνει κάτι νέο.

Αυτός ο κατάλογος κβάζαρ διαφέρει από όλους τους προηγούμενους καταλόγους στο ότι μας δίνει έναν τρισδιάστατο χάρτη του μεγαλύτερου ποτέ όγκου του σύμπαντος, δήλωσε ο Hogg. Αυτός ο όγκος με σταθερά Hubble, η οποία περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο το σύμπαν διαστέλλεται, είναι 7,67 κυβικά gigaparsecs (ένα parsec είναι 3,26 έτη φωτός και ένα gigaparsec είναι ένα δισεκατομμύριο parsecs ή 25 δισεκατομμύρια κυβικά έτη φωτός).

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.