Ένας ερασιτέχνης επιστήμονας, μας έδωσε μέσα από μια σειρά video, την καλύτερη ίσως ματιά στη στιγμή που η NASA έριξε ένα ολόκληρο διαστημόπλοιο σε έναν αστεροειδή.

Χρησιμοποιώντας μια τράπεζα εικόνων που κυκλοφόρησαν πρόσφατα, ο ερασιτέχνης Jacint Roger Perez συνέταξε μια σειρά από βίντεο της πρόσκρουσης του διαστημικού σκάφους DART στον αστεροειδή Dimorphos.

εκτροπή αστεροειδούς

Το DART, από τα αρχικά Double Asteroid Redirection Test, ήταν ένα πείραμα αλλαγής της πορείας ενός αστεροειδούς με τη χρήση ενός διαστημικού σκάφους. Σκοπός της άσκησης ήταν να διαπιστωθούν οι δυνατότητες της ανθρωπότητας να εκτρέψει αστεροειδείς που μπορεί να βρίσκονται σε πορεία σύγκρουσης με τη Γη.

Ο στόχος ήταν ένα ζεύγος αστεροειδών σε τροχιά ο ένας γύρω από τον άλλον: ο μεγαλύτερος με διάμετρο 780 μέτρα και ο μικρότερος με διάμετρο 160 μέτρα.
Για να πετύχει η αποστολή DART, η πρόσκρουση έπρεπε να αλλάξει την πορεία τους αρκετά ώστε να μεταβληθεί η περίοδος περιφοράς.

Η πρόσκρουση πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022. Στα βίντεο που συμπεριλαμβάνουμε στο άρθρο μας, μπορείτε να δείτε τα τεράστια νήματα σκόνης που ξεπήδησαν από την επιφάνεια ως αποτέλεσμα της πρόσκρουσης, πολύ μεγαλύτερα από ό,τι περίμεναν οι επιστήμονες. Η σύγκρουση απελευθέρωσε πάνω από ένα εκατομμύριο κιλά υλικού δημιούργησε μια ουρά που εκτεινόταν για περισσότερα από 10.000 χιλιόμετρα για ολόκληρους μήνες μετά.

Η πρόσκρουση κατάφερε να εκτρέψει τον αστεροειδή, αλλά όχι εξ ολοκλήρου για τους λόγους που πίστευαν οι επιστήμονες. Η τροχιακή περίοδος μειώθηκε κατά 33 λεπτά, πολύ πιο σημαντική από την αναμενόμενη, αν και δεν μπορούσε να εξηγηθεί εξ ολοκλήρου από τη μεταφορά ορμής από το διαστημόπλοιο DART.

Αντίθετα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η έκρηξη υλικού από τον Dimorphos, όπως είναι η ονομασία ενός από τους δυο αστεροειδής, η οποία συνεχίστηκε για εβδομάδες μετά την πρόσκρουση, ήταν υπεύθυνη για το μεγαλύτερο μέρος της αλλαγής στην τροχιά του. Η σκόνη που διέφυγε μετέφερε πολύ περισσότερη ορμή από την ίδια την πρόσκρουση.

Τα αποτελέσματα σημαίνουν ότι όχι μόνο οι άνθρωποι μπορούν να εκτρέψουν με επιτυχία την πορεία ενός αστεροειδούς που βρίσκεται εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά, αλλά ότι η σύνθεση του αστεροειδούς πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά τον σχεδιασμό τέτοιων αποστολών.

 

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.