Αν δεν το έχετε μάθει μέχρι τώρα, μια ολική έκλειψη θα λάβει χώρα στις 8 Απριλίου. Για όσους θέλουν να προλάβουν το γεγονός την ώρα που θα συμβεί, η NASA έχει δώσει μερικές συμβουλές για το πώς να απαθανατίσουν καλύτερα τη στιγμή με το τηλέφωνο ή τη φωτογραφική τους μηχανή.

Δεν έχει σημασία αν είναι επαγγελματίας ή ερασιτέχνης, ο καθένας είναι σε θέση να τραβήξει εξαιρετικές φωτογραφίες μιας έκλειψης. Όπως επισημαίνει η NASA στην ανάρτησή της, δεν χρειάζεστε καν μια φανταχτερή φωτογραφική μηχανή DLSR για να έχετε τα αποτελέσματα που αναζητάτε.

Πρώτα απ’ όλα, η NASA επισημαίνει ότι πρέπει όλοι να είναι προσεκτικοί, επειδή το να κοιτάνε απευθείας τον ήλιο είναι επικίνδυνο για τα μάτια, καθώς και για τη φωτογραφική μηχανή. Αν κάποιος θέλει να τραβήξει φωτογραφίες κατά τη φάση της μερικής έκλειψης, θα πρέπει να χρησιμοποιήσει ένα ειδικό ηλιακό φίλτρο. Αυτό το φίλτρο λειτουργεί παρόμοια με τον τρόπο που τα γυαλιά έκλειψης προστατεύουν τα μάτια από το εκτυφλωτικό φως. Ωστόσο, μόλις το φεγγάρι αποκλείσει εντελώς τον ήλιο, θα υπάρχει η δυνατότητα αφαίρεσης του φίλτρου.

Η δεύτερη συμβουλή αφορά όσους δεν διαθέτουν τηλεφακό ζουμ. Η NASA προτείνει να τραβήξουν φωτογραφίες τοπίου για να αποτυπώσουν πώς η απόκοσμη λάμψη από το στέμμα αλλάζει την όψη του περιβάλλοντος. Προσθέτει επίσης ότι για να αποφύγουν τη λήψη θολών φωτογραφιών, ίσως θέλουν να χρησιμοποιήσουν τρίποδο ή χρονοδιακόπτη καθυστερημένης απελευθέρωσης κλείστρου.

Στη συνέχεια, θα πρέπει να ελέγξουν αν η φωτογραφική μηχανή ή η κάμερα του τηλεφώνου διαθέτει ρυθμιζόμενη έκθεση, καθώς θα βοηθήσει να φωτίσουν ή να σκουρύνουν τις εικόνες ώστε να ληφθούν υπόψη οι προκλήσεις φωτισμού που δημιουργεί η έκλειψη. Συγκεκριμένα για τις φωτογραφικές μηχανές DLSR, η NASA αναφέρει: “Ο καλύτερος τρόπος για να καθορίσετε τη σωστή έκθεση είναι να δοκιμάσετε τις ρυθμίσεις στον μη εκλειπτικό Ήλιο εκ των προτέρων.”

Γιατί εξαφανίζονται τα σύννεφα στη έκλειψη ηλίου; Έχουμε την απάντηση

Ενώ συμπληρώνει: “Χρησιμοποιώντας ένα σταθερό διάφραγμα f/8 έως f/16, δοκιμάστε ταχύτητες κλείστρου μεταξύ 1/1000 και 1/4 δευτερολέπτου για να βρείτε τη βέλτιστη ρύθμιση, την οποία μπορείτε στη συνέχεια να χρησιμοποιήσετε για να τραβήξετε εικόνες κατά τη διάρκεια των μερικών σταδίων της έκλειψης.”

Την αναφορά της στις DLSR, η NASA αναφέρει: “Κατά τη διάρκεια της ολικότητας, το στέμμα έχει ένα ευρύ φάσμα φωτεινότητας, οπότε είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε ένα σταθερό διάφραγμα και ένα εύρος λήψεων από περίπου 1/1000 έως 1 δευτερόλεπτο.”

Τέλος, η NASA λέει να θυμάστε να κοιτάτε γύρω σας. Η μοναδική κατάσταση φωτισμού που προκαλεί η έκλειψη θα δημιουργήσει πολλές ευκαιρίες για να αποτυπώσετε το τοπίο με τρόπο που δεν έχετε ξαναδεί. Αν θέλετε να δείτε τη διαδρομή που θα ακολουθήσει η έκλειψη, η NASA μοιράστηκε ένα ωραίο γραφικό που δείχνει πώς θα εξελιχθούν όλα. Μπορείτε επίσης να μάθετε τι ώρα θα συμβεί η έκλειψη στην περιοχή σας.

Να σημειώσουμε, ότι μπορεί αυτή η έκλειψη να μην είναι ορατή από τη χώρα μας, την Ελλάδα, αλλά οι συμβουλές της NASA ισχύουν σε κάθε περίπτωση. Οπότε, σημειώστε τες να τις έχετε υπόψη για μελλοντική έκλειψη που θα είναι ορατή από την Ελλάδα, ή οποιαδήποτε περιοχή βρίσκεστε.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.