Δεν ακολουθούν όλοι οι κατασκευαστές της προσέγγιση της Xiaomi

Ας πάρουμε για παράδειγμα τη Vivo, η οποία διαθέτει smartphones με το Funtouch OS, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη τέταρτη έκδοσή του. Διαθέτει πολλές ομοιότητες με το iOS της Apple με τρόπους που δεν μπορούν να θεωρηθούν σύμπτωση. Οι notifications σε στυλ buble, το swipe-up transparent control center και η scrolling λίστα των widgets στη δεξιά πλευρά της οθόνης, θα είναι όλα πολύ γνώριμα σε έναν iPhone χρήστη, ακόμη και αν χρησιμοποιεί hardware σαν το Vivo Nex.

Funtouch OS 4.0

Και ειλικρινά, κάτι τέτοιο ίσως δεν είναι η χειρότερη ιδέα, δεδομένου των εκατομμυρίων χρηστών iPhone στη Κίνα. Όπως εξηγεί ο αναλυτής Ben Thompson, η απομάκρυνση από το iPhone είναι πολύ πιο δύσκολη στη Δύση, όπου πολλοί χρήστες έχουν διατελέσει όλα αυτά τα χρόνια πλήθος αγορών εφαρμογών ή χρησιμοποιούν το iMessege. Οι χρήστες στη Κίνα, δεν νοιάζονται για το iMessage, λόγω της έντονης παρουσίας του WeChat. Το WeChat είναι τόσο σημαντικό σε ότι κάνουν οι Κινέζοι στο smartphone τους, από τη διενέργεια πληρωμών ως το gaming, κάτι που θα επέτρεπε ακόμη και να το αποκαλέσουμε ως ένα λειτουργικό σύστημα από μόνο του.

Έχοντας κάτι τέτοιο κατά νου το να κάνεις το βασικό user interface του smartphone να λειτουργεί σαν ένα iPhone,  φαντάζει λογικό σε κάποιο βαθμό. Το Funtouch OS ξεκίνησε την ανάπτυξή του πολλά χρόνια μετά το MIUI, και όταν η Vivo έλαβε την αναγνώριση, το WeChat ήταν ήδη κυρίαρχο. Το Funtouch OS έχει ορισμένα πολύ όμορφα χαρακτηριστικά, αλλά σε αντίθεση με το MIUI της Xiaomi, σπανίως προσπαθούν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο πυρήνας του smartphone. Ένας product manager της Vivo περιέγραψε στο theverge την φιλοσοφία. Δεν καινοτομούμε μόνο για την καινοτομία, αλλά σχεδιάζουμε με στόχο να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία στο mobile.Αν αυτές οι ανάγκες είναι να παρέχουμε κάποια ήδη γνωστά controls για να μπορείς να χρησιμοποιήσεις το WeChat, να πλοηγηθείς στο διαδίκτυο και να ακούσεις μουσική, τότε θα έλεγα ότι ο στόχος επετεύχθη, τονίζει.

Αυτοί που αλλάζουν το iPhone τους αποτελούν το αντικείμενο των software designers της Κίνα. Ξεκάθαρα βλέπω ότι υπάρχουν ενδείξεις για ένα πλήθος εταιρειών που μπορεί να θεωρηθεί ότι προσπαθούν να μιμηθούν το UI της Apple, αναφέρει ο Pete Lau, CEO της OnePlus. Και ίσως το κάνουν επειδή πιστεύουν ότι είναι ευκολότερο για τους χρήστες να πραγματοποιήσουν την μετάβαση στα προϊόντα τους από αυτά της Apple.

Η Apple κάνει εξαιρετικά τηλέφωνα στη βιομηχανία, αναφέρει ο Robin της Xiaomi. Πιστεύω και εμείς κάνουμε κάτι παρόμοιο όταν σχεδιάζουμε για τον χρήστη και τους ανθρώπους. Το design των mobile συσκευών μας και του λειτουργικού συστήματος, είναι τέτοιο, ώστε ο κόσμος να μπορεί να το χρησιμοποιήσει. Και όσο μας αφορά, δεν είναι πλέον ένα λειτουργικό σύστημα. Είναι ένα εργαλείο που έχει σαν στόχο να υπηρετεί τους ανθρώπους καλύτερα. Η διαφορά μεταξύ των δικών μας και των άλλων συστημάτων, είναι ότι μερικά συστήματα αναπαράγουν την Apple, αλλά το δικό μας, το MIUI έψαχνε την αλλαγή από την πρώτη ημέρα.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.