Το παράδοξο της πληροφορίας της μαύρης τρύπας είναι ένα από εκείνα τα προβλήματα της φυσικής που συνεχίζουν να προβληματίζουν  τους επιστήμονες. Χτυπά στην καρδιά ενός από τα πιο κρίσιμα προβλήματα της σύγχρονης φυσικής, το γεγονός δηλαδή ότι δεν μπορούμε να συμβιβάσουμε τη γενική σχετικότητα με την κβαντομηχανική.

Το λεγόμενο “παράδοξο της πληροφορίας” προκύπτει από το ότι, σύμφωνα με τον Χόκινγκ, οι μαύρες τρύπες έχουν θερμότητα και παράγουν θερμική ακτινοβολία (γνωστή πλέον ως “ακτινοβολία Χόκινγκ”).

Επειδή όλα τα θερμά αντικείμενα στη φύση σταδιακά χάνουν αυτή τη θερμότητα στο διάστημα (λόγω της εντροπίας), η ύστατη μοίρα μιας μαύρης τρύπας θεωρητικά θα είναι η εξάτμισή της. Όμως, σύμφωνα με την κβαντομηχανική, οι πληροφορίες ποτέ δεν χάνονται.

Το Curiosity ανιχνεύει ζωή και οξυγόνο στον Άρη – Δείτε φωτογραφία

Τόσο η κβαντομηχανική όσο και η γενική σχετικότητα αποτελούν κορυφές της ανθρώπινης γνώσης. Παρόλα αυτά, οι δύο αυτές επιστήμες δεν συνεργάζονται πολύ καλά, και όταν πρόκειται για ορισμένα ακραία αντικείμενα ή γεγονότα, καταρρέουν . Το παράδοξο της πληροφορίας της μαύρης τρύπας είναι μια από αυτές τις περιπτώσεις.

Τόσο στην κλασική όσο και στην κβαντική φυσική, οι πληροφορίες σχετικά με τις ιδιότητες ενός συστήματος μας επιτρέπουν να προσδιορίσουμε την κατάσταση στο παρελθόν και στο μέλλον. Οι μαύρες τρύπες φάνηκε να αποτελούν εξαίρεση σε αυτό. Στη δεκαετία του 1970, ο Βρετανός φυσικός Steven Hawking συνειδητοποίησε ότι οι ιδιότητες μιας μαύρης τρύπας εξαρτώνται από μια χούφτα παγκόσμιων παραμέτρων: τη μάζα, το ηλεκτρικό φορτίο και τη στροφορμή της. Και δεν είναι μόνο αυτό. Από τη στιγμή που δεν τρέφονται πραγματικά, οι μαύρες τρύπες χάνουν ενέργεια με τη μορφή αυτού που σήμερα ονομάζεται ακτινοβολία Hawking, η οποία σύμφωνα με τους αρχικούς υπολογισμούς του, ήταν ανεξάρτητη από την αρχική κατάσταση.

Τι είναι η ακτινοβολία hawking;

Η ακτινοβολία Χόκινγκ είναι ακτινοβολία που εικάζεται ότι εκπέμπεται από μελανά σώματα που θεωρείται ότι απελευθερώνεται από μαύρες τρύπες, λόγω των κβαντικών επιδράσεων. Το όνομά της έλαβε από τον το όνομα του Βρετανού φυσικού Στήβεν Χόκινγκ, ο οποίος ανέπτυξε πρώτος την σχετική θεωρία για την ύπαρξή της το 1974.

Η ακτινοβολία Hawking μειώνει τη μάζα και την περιστροφική ενέργεια των μαύρων τρυπών και επομένως θεωρείται επίσης ότι προκαλεί εξάτμιση της μαύρης τρύπας. Εξαιτίας αυτού, οι μαύρες τρύπες που δεν αποκτούν μάζα με άλλα μέσα, αναμένεται να συρρικνωθούν και τελικά να εξαφανιστούν, πιθανότατα με μια τεράστια τελική έκρηξη. 

Εν ολίγοις η ακτινοβολία Χόκινγκ δεν έχει παρελθόν και οτιδήποτε πέφτει σε μια μαύρη τρύπα δεν θα έχει ξαφνικά μέλλον. Η πληροφορία που θα έπεφτε σε μια μαύρη τρύπα θα χανόταν ανεπιστρεπτί. Ωστόσο πιστεύεται ότι η πληροφορία όντως σώζεται και βγαίνει από μια μαύρη τρύπα. Αυτό για το οποίο οι φυσικοί είναι αβέβαιοι είναι το πώς βγαίνει.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.