Ένα από τα καλύτερα features του Android είναι το σύστημα των ειδοποιήσεων. Χρησιμοποιεί τις καλύτερες ιδέες από εταιρείες που το έκαναν αρχικά σωστά, όπως η Palm και η Nokia, τις βελτιώνει όμως σημαντικά και μας προσφέρει την κορυφαία εμπειρία στην οποία όλοι βασιζόμαστε.  Επειδή το σύστημα ειδοποιήσεων είναι πολύ σημαντικό για μια φορητή συσκευή, βελτιώνεται συνεχώς. Και το Android Pie, δεν αποτελεί εξαίρεση.

Οι ειδοποιήσεις μπορεί συχνά να μοιάζουν διαφορετικές ανάλογα με το ποια εταιρεία έφτιαξε τη συσκευή σου. Τροποποιούνται δηλαδή από τους κατασκευαστές και τους developers που γνωρίζουν καλύτερα τι είδους ειδοποιήσεις θα πρέπει η εφαρμογή τους να δημιουργεί. Στις συσκευές από κατασκευαστές που επιλέγουν να ακολουθήσουν την Google, όπως Sony και Motorola, οι ειδοποιήσεις είναι πιο round και περισσότερο έγχρωμες με το Android Pie.

Έχουν φύγει πλέον οι γκρι γραμμές που λειτουργούσαν ως διαχωριστικές και η status bar, η οποία έχει πλέον ένα νέο look για να συμφωνεί με τις εγκοπές, δεν θα γίνει μέρος του shade. Αντίθετα, το shade μεταμορφώνεται σε ένα card interface με κυκλικές γωνίες και φωτεινά εικονίδια για τα quick settings και υπάρχει μια δεύτερη κάρτα για το πραγματικό περιεχόμενο της ειδοποίησης. Τα φωτεινά χρώματα και οι κυκλικές γωνίες είναι θέμα προσωπικού γούστου, ωστόσο γίνεται εμφανές με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο, ότι κάποιος στην Google ξόδεψε αρκετό χρόνο και έδωσε προσοχή στη λεπτομέρεια.

Το notification shade του Android, δεν χρειάζεται να ξαναφτιαχτεί από την αρχή μονομιάς. Έτσι χαλάς κάτι καλό. Αντίθετα, ο χρόνος θα δείξει πιο είναι το τέλειο interface. Το Android έχει ωριμάσει.

Οι smart replies ή αλλιώς έξυπνες απαντήσεις με τη χρήση των αλγορίθμων μηχανικής μάθησης της Google έρχονται φυσικά και στο Android Pie. Το τηλέφωνο σου δείχνει το περιεχόμενο του μηνύματος στο preview του notification και ως εκ τούτου, σου δίνονται τρεις έξυπνες απαντήσεις που μπορείς να στείλεις απλά με μια και μόνο πίεση. Βέβαια, αυτές χρησιμοποιούνται από το Android 8.0, ωστόσο η Google πλέον τις ενσωματώνει μέσα στο σύστημα των ειδοποιήσεων προκειμένου όλοι οι developers να τις χρησιμοποιήσουν. Μπορείς φυσικά, να επιλέξεις να αγνοήσεις τις προτάσεις και να πληκτρολογήσεις κατευθείαν τη δική σου απάντηση.

Και το καλύτερο; Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το notification shade, χωρίς να ανοίξεις το messaging app. Το Pie φέρει αλλαγές που αυτόματα αναγνωρίζει τον αποστολέα και παρουσιάζει τις τελευταίες γραμμές της συζήτησης στην κορυφή της συσκευής. Το νέο Person class, μπορεί να λάβει πληροφορίες των χρηστών από τις επαφές σου και να δείξει avatars, nicknames και άλλες πληροφορίες για αυτόν που μιλά. Λειτουργεί, ακόμη και στα group messages. Όταν χρειαστείς να απαντήσεις, δεν υπάρχει ανάγκη να ανοίξεις την εφαρμογή. Οτιδήποτε μπορείς να κάνεις, είναι διαθέσιμο στο κάτω μέρος του shade, συμπεριλαμβανομένων των δυνατοτήτων αποθήκευσης ως πρόχειρο, μαρκάρισμα σαν αναγνωσμένο, διαγραφή, ενώ ακόμη παρέχει και πεδίο απάντησης όπως και η εκάστοτε εφαρμογή. Είναι σαν να έχεις μια μινιατούρα της εφαρμογής στις ειδοποιήσεις σου.

To Pie σου δίνει πολύ καλύτερο έλεγχο και στην παραμετροποίηση των ειδοποιήσεων. Πάντα, βέβαια, μπορούσες να σταματήσεις εξολοκλήρου μια εφαρμογή από το να σε ειδοποιεί, αλλά καθώς το σύστημα των ειδοποιήσεων του Android γίνεται καλύτερο, εργαλεία, όπως η επιλογή ποιου τύπου ειδοποιήσεων βλέπεις από μια εφαρμογή, βελτιώνονται επίσης σημαντικά.

Οποιαδήποτε στιγμή λαμβάνεις μια ειδοποίηση, μπορείς να πιέσεις παρατεταμένα πάνω σε αυτή, στη συνέχεια να πιέσεις στο εικονίδιο των πληροφοριών στην κορυφή δεξιά. Αυτό σε πηγαίνει στη σελίδα των ρυθμίσεων των εφαρμογών, στην οποία μπορείς επίσης να αποκτήσεις πρόσβαση μέσω της ενότητας των ρυθμίσεων της συσκευής, κάτω από το Applications ή στο Apps & Notification ανάλογα ποιον τύπο smartphone χρησιμοποιείς. Μόλις βρεθείς στο App Settings πίεσε στο Notifications και θα μπορείς να ελέγξεις ποιες κατηγορίες ειδοποιήσεων θέλεις να βλέπεις και πως θέλεις να ενημερώνεσαι.

Με το Android Pie, το μήνυμα “APP_NAME is using battery” που έχει ενοχλήσει τόσους χρήστες, αποτελεί πλέον παρελθόν. Μπορείς και πάλι βέβαια, να διαπιστώσεις τη χρήση της μπαταρίας, μέσω των ρυθμίσεων, αλλά το να βλέπεις ότι το Youtube ότι χρησιμοποιεί μπαταρία επειδή δεν έχει κλείσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν θα σε ωφελήσει σε τίποτα, δεν θα σου προσφέρει περισσότερη μπαταρία.

Αλλά και το χαρακτηριστικό Do Not Disturb έχει βελτιωθεί σημαντικά στο Android  Pie. Για παράδειγμα, η παρατεταμένη πίεση στο εικονίδιο του Do Not Disturb στα Quick settings  σου δίνει την επιλογή να επιλέξεις τι θέλεις να γίνει muted, να βάλεις εξαιρέσεις και να προγραμματίσεις πότε αυτό θα ενεργοποιηθεί αυτόματα.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.