Φαίνεται ότι σχεδόν κάθε εβδομάδα, ομάδες ερευνητών βρίσκουν άλλο ένα exploit που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από διαδικτυακούς εγκληματίες σε Android συσκευές. Είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα. Μια γρήγορη ματιά και στα δυο λειτουργικά συστήματα και θα διαπιστώσεις ότι αυτά μοιάζουν πλέον περισσότερο από ποτέ άλλοτε. Αλλά υπάρχει μια θεμελιώδης διαφορά όσον αφορά την εγκατάσταση εφαρμογών και τα permissions.

Εκτός και αν θέλεις να προβείς στο jailbreak του iPhone, ο μόνος τρόπος να κατεβάσεις εφαρμογές είναι το App Store. Για να ανέβει μια εφαρμογή στο App Store, ένας developers θα πρέπει να ακολουθήσει κάποιους κανόνες, να κάνει submit την δουλειά του στην Apple και έπειτα να περιμένει για έγκριση μέχρι να εμφανιστεί στο App Store. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει στο Android, αλλά με μια διαφορά. Στο Android μπορείς να εγκαταστήσεις εφαρμογές και εκτός Play Store, με το γνωστό σε όλους μας sideloading.

Η Google εποπτεύει το Play Store, έχει και AI η οποία κάνει την περισσότερη δουλειά και μόλις εντοπίσει κάποια επιβλαβή εφαρμογή, αφαιρείται και ο λογαριασμός του developer κλείνει. Αυτό το μοντέλο, του ανοικτού έναντι του κλειστού συστήματος, δεν πρόκειται να εκλείψει, τουλάχιστον όχι σύντομα και θα είναι πάντα πιο εύκολο να διατεθούν apps με malware στην πλατφόρμα του Android. Οι ερευνητές ασφαλείας πάντα θα βρίσκουν νέους τρόπους να ξεγελούν το σύστημα. Για να το θέσουμε απλά, το Android είναι στόχος, επειδή υπάρχουν τόσα πολλά Android smartphones και επειδή είναι πιο εύκολο ένα κακό app να εγκατασταθεί σε ένα από αυτά.

Αλλά πόσα ακριβώς είναι αυτά τα πολλά; 

Ορισμένοι αναλυτές και εταιρείες ασφαλείας, θα προσπαθήσουν να μεγαλοποιήσουν το θέμα, για τα κλικ σου. Το χουμε δει άπειρες φορές να συμβαίνει. Άλλες θα χρησιμοποιήσουν το πρόβλημα των malwares για να προσπαθήσουν να σου πουλήσουν ένα προϊόν ή μια υπηρεσία. Μπορεί όντως να πρόκειται για μια ιδιαίτερα καλή υπηρεσία, ωστόσο πολλοί developers θα αξιοποιήσουν την ευκαιρία για να σου την πουλήσουν.

Πολλές φορές θα έχει δει τίτλους ειδήσεων στο διεθνή τύπο όπως για παράδειγμα 50.000 τηλέφωνα κατέβασαν malwares, ή 100.000 ή 1 κ 2 εκατομμύρια. Αλλά τις περισσότερες φορές, αυτοί οι μεγάλοι αριθμοί δεν λένε όλη την αλήθεια.

Υπάρχουν περισσότερες από δυο δισεκατομμύρια ενεργές Android συσκευές σε παγκόσμιο επίπεδο. Ας πούμε για παράδειγμα ότι ένας developer malware καταφέρει να μολύνει 20.000.000 συσκευές. Κάτι τέτοιο ποτέ δεν πρόκειται να συμβεί, αλλά αν συμβεί κάτι τέτοιο είναι λιγότερο από το 1% των Android συσκευών.

Το Malware δεν εγκαθίσταται από μόνο του

Από τη στιγμή που διαβάζεις ένα άρθρο για το malware στο Android, οι πιθανότητές σου θα είναι ακόμη μικρότερες επειδή θα γνωρίζεις κάποια βασικά πράγματα. Κατέβασε μόνο εφαρμογές από το Play Store και διάβασε τα παράθυρα διαλόγου πριν πατήσεις “ναι” σε αυτά. Αν θέλεις να εγκαταστήσεις κάτι εκτός Play Store και το υποπτεύεσαι, κάνε μια αναζήτηση που απαντά στα ερωτήματα που πιθανόν θα έχεις. Το Malware δεν μπορεί να εγκατασταθεί από μόνο του και εξαρτάται από εμάς για να δουλέψει.

Τα malwares που έχουν σαν στόχο το Android, δεν θα εκλείψουν ποτέ και κάθε λειτουργικό σύστημα είναι εκτεθειμένο σε ένα βαθμό σε κάποιου είδους malware. Οι αριθμοί του Android είναι υψηλότεροι από το μέσο όρο, για τον ίδιο λόγο που συμβαίνει και με τους αριθμούς των Windows. Οι διαδικτυακοί εγκληματίες στοχεύουν αυτό που είναι πιο δημοφιλές. Και σίγουρα δεν έχουμε φθάσει στην κατάσταση που πολλοί προσπαθούν να μας πείσουν.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.