Εδώ και αρκετούς μήνες μαθαίναμε ότι η Apple θα χρησιμοποιήσει μια νέα 3nm διαδικασία παραγωγής από την TSMC για τα επόμενης γενιάς chips, συμπεριλαμβανομένων των M3 series στα Macs και του Apple A17 στα επόμενης γενιάς iPhones.

Ένα νέο report όμως της ιστοσελίδας The Information δείχνει τις χάρες που κάνει η TSMC στην Apple για να μπορέσει να την κρατήσει σαν πελάτη, εξοικονομώντας της δισεκατομμύρια δολάρια. Η Apple όπως γνωρίζουμε προβαίνει σε μεγάλες παραγγελίες επεξεργαστών αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων και σε αντάλλαγμα, η TSMC επωμίζεται το κόστος των προβληματικών processor dies.

Οι κατασκευαστές επεξεργαστών, χρησιμοποιούν πλάκες πυριτίου για τη δημιουργία πολλών chips ταυτόχρονα, ενώ στη συνέχεια η πλάκα τεμαχίζεται σε πολλά επιμέρους processor dies. Είναι εν ολίγοις απολύτως φυσικό, ιδίως στα πρώιμα στάδια μιας νέας παραγωγικής διαδικασίας σαν αυτή των 3nm πολλά από αυτά να καταλήξουν με κατασκευαστικά προβλήματα, ή να μην λειτουργούν στις προδιαγραφές που έχει θέσει αυτός που τα έχει παραγγείλει στη προκειμένη περίπτωση η Apple.

Κανονικά, οι εταιρείες θα πλήρωναν την TSMC για κάθε die, είτε λειτουργούσε, είτε όχι. Και είναι ο λόγος που διάφοροι κατασκευαστές επεξεργαστών πωλούν chips με χαμηλότερες συχνότητες ή με μέρη τελείως απενεργοποιημένα. Για να μην χάσουν όλα τα χρήματα από ένα προβληματικό die. Οι παραγγελίες της Apple με την TSMC, είναι τόσο μεγάλες που προτιμά να επωμίζεται το κόστος και να μην το περνά στην Apple.

Περίπου το 70% των 3nm dies μπορεί να χρησιμοποιηθεί, που παράγεται αυτή τη στιγμή και το ποσοστό ανεβαίνει όσο βελτιώνεται η αρχιτεκτονική. Η ιστοσελίδα The Information αναφέρει ότι η Apple ήταν υπεύθυνη για το 23% των 72 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε κέρδος που είχε η TSMC, κάνοντας την Apple το μεγαλύτερο πελάτη της και με διαφορά.

Το deal βρίσκεται σε εφαρμογή από τότε που η Apple ξεκίνησε να κατασκευάζει τα chips της στα εργοστάσια της TSMC. Μέχρι τότε χρησιμοποιούσε και τη Samsung. Η TSMC αυτή τη στιγμή κατασκευάζει τα πιο high-end CPUs, SoCs και GPUs για τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου, Apple, Nvidia, AMD και Qualcomm.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.