Αύξηση της προυσίας καρχαριών έχει παρατηρηθεί την τελευταία δεκαετία στις ελληνικές θάλασσες. Τελευταία έχουμε θεάσεις του μεγαλύτερου θηρευτή των θαλασσών σε Ρόδο, Αττική και Βόλο. Μετά τις τελευταίες εμφανίσεις, οι λουόμενοι φοβούνται να βουτήξουν στην θάλασσα. Είναι όμως ασφαλές;

Μια έρευνα δημοσιεύθηκε το 2023 στο International Journal of Fisheries and Aquatic Studies, σχετικά με την χώρα μας. Στην μελέτη βλέπουμε ένα ολοκληρωμένο προφίλ εμφάνισης και επιθέσεων που έγιναν μεταξύ του 1847 και του 1981, με αρκετές από τις επιθέσεις να οδηγούν σε θάνατο.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η πιο θανατηφόρα δεκαετία ήταν τα 50s, με 6 περιστατικά. Πέντε από αυτά αποδείχθηκαν θανατηφόρα. Στα περισσότερα περιστατικά το είδος του καρχαρία δε μπορούσε να προσδιοριστεί. Στις περιπτώσεις όμως που ο καρχαρίας αναγνωρίστηκε, είχαμε μεγάλους λευκούς καρχαρίες στην πλειοψηφία των περιστατικών.

Όμως τα περιστατικά είναι σπάνια, με δεδομένο πως βρισκόμαστε σε μια χώρα που είναι γεμάτη από θάλασσες και με τα εκατομμύρια λουόμενων να βγαίνουν στις θάλασσες κάθε καλοκαίρι. Κατά την διάρκεια των 180 ετών που περιγράφονται στην μελέτη, υπήρξαν μόνο 15 περιστατικά.

Οι επιθέσεις καρχαρία που ξεχώρισαν

Από τις καταγεγραμμένες, αλλά όχι επιβεβαιωμένες επιθέσεις καρχαριών στην Ελλάδα ξεχωρίζουν οι παρακάτω:

  • Το 1847 πλοίο του 36ου Τάγματος του Γουόρστερσαϊρ που έφτασε στην Κέρκυρα έχασε 19χρονο Βρετανό στρατιώτη, ο οποίος φέρεται να δέχτηκε επίθεση από καρχαρία καθώς κολυμπούσε στο βόρειο τμήμα του νησιού.
  • Το 1903 στην Κρήτη καταγγέλθηκαν δύο θάνατοι από επιθέσεις καρχαριών σε σφουγγαράδες.
  • Στις 22 Σεπτεμβρίου του 1948 καταγράφεται θανατηφόρα επίθεση από «γιγαντιαίο σκυλόψαρο», όπως περιγράφεται, σε ψαρά.
  • Στις 17 Αυγούστου του 1951 στο Μον Ρεπό της Κέρκυρας 16χρονη δέχεται επίθεση από καρχαρία και χάνει τη ζωή της. Γλιτώνει τραυματισμένος ο 17χρονος φίλος της.
  • Το 1956 στην Κέρκυρα μια 15χρονη δέχεται θανατηφόρα επίθεση από άγνωστο είδος καρχαρία.
  • Την 1η Ιουνίου του 1963 η Αυστριακή συγγραφέας και φιλόλογος Χέλγκα Πογκλ κατασπαράχθηκε ενώ κολυμπούσε, σε απόσταση μόλις 3 μέτρων από την ακτή στον Παγασητικό κόλπο. Αυτόπτης μάρτυρας ήταν η φίλη της Βίλκεν, η οποία περιέγραψε έναν μεγάλο λευκό καρχαρία.
  • Το 1981 καταγράφηκε επίθεση καρχαρία σε Αυστριακό τουρίστα στην περιοχή του Παγασητικού, χωρίς περαιτέρω στοιχεία.

Μπορείτε να δείτε όλες τις επιθέσεις στον πίνακα παρακάτω:

Επιθέσεις καρχαρία ΕλλάδαΓιατί βγαίνουνοι καρχαρίες στα ρηχά;

Ο Θοδωρής Τσιμπίδης, διευθυντής της εταιρίας Archipelagos, δήλωσε στο Newsbomb:

«Έχουμε πάνω από 70 είδη καρχαριών. Το είδος που εμφανίστηκε στην Γλυφάδα δεν το βλέπουμε για πρώτη φορά. Τα περισσότερα είδη καρχαριών στην ενήλικη ζωή τους ζουν στα ρηχά και μεγαλώνοντας πηγαίνουν στα βαθιά όπου και παραμένουν, για τον λόγο αυτό είδαμε τον καρχαρία στη Γλυφάδα. Έχει γίνει ξανά αντίστοιχο περιστατικό απλά δεν το έχουμε παρατηρήσει»

Ο καρχαρίας που εντοπίστηκε να κολυμπάει στα ρηχά στη δεύτερη μαρίνα Γλυφάδας, ανάμεσα στα σκάφη προκάλεσε πανικό. Όπως εξήγησε ο Θοδωρής Τσιμπίδης η εμφάνισή τους έχει να κάνει με την τροφή τους. Είναι μια περίοδος που γεννούν τα ψάρια, οπότε κατευθύνονται προς τα ρηχά.

Ωστόσο οι καρχαρίες δεν είναι επικίνδυνοι. Μάλιστα ο κ. Τσιμπίδης ανέφερε ότι ο κόσμος δεν πρέπει να πανικοβάλλεται. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι θα πρέπει να ενημερωθούμε όλοι σχετικά με τη θαλάσσια ζωή. Για όσους ασχολούνται με τη θάλασσα, το θέαμα ενός γαλάζιου καρχαρία είναι σύνηθες, ωστόσο για εκείνους που δεν έχουν εξοικειωθεί σε πρώτη φάση πρέπει να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους.

Επιστήμονες βρήκαν το τεραστιο δόντι του μεγαλύτερου φονιά των ωκεανών

«Όσο πλησιάζει το καλοκαίρι θα βλέπουμε πιο σπάνια καρχαρίες διότι αυτά τα είδη δεν θέλουν να συνυπάρχουν με τον άνθρωπο. Αν ένας καρχαρίας δει ένα μεγάλο αντικείμενο δεν θα πάει να επιτεθεί, δεν κινδυνεύουμε από τους καρχαρίες, οι καρχαρίες κινδυνεύουν από εμάς», είπε.

Η έρευνα για την χώρα μας δημοσιεύθηκε στο International Journal of Fisheries and Aquatic Studies.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.