Ο Άρης έχει γίνει πλέον ένα μουσείο αντικειμένων, παλαιότερων αποστολών. Όμως έχουμε την ισχυρή κάμερα του Mars Reconnaissance Orbiter της NASA, που παρατηρεί το έδαφος του Άρη και μπορούμε να βρούμε αυτά τα αντικείμενα, όπως ρομπότ, rovers και ελικόπτερα. Τώρα η ισχυρή κάμερα μας δείχνει το ανενεργό ρομπότ InSight της διαστημική υπηρεσίες και τον περιβάλλοντα χώρο που προσγειώθηκε. Το InSight καλύπτεται με αργούς ρυθμούς από την σκόνη του πλανήτη. Πρόκειται για ένα ρομποτικό σκάφος που προσεδαφίστηκε στον Άρη για να μελετήσει διάφορες πτυχές του

“Μπορείτε να εντοπίσετε το @NASAInSight;” ρώτησε η NASA στο X (πρώην Twitter). “Το αποσυρθέν lander εντοπίστηκε πρόσφατα από το Mars Reconnaissance Orbiter. Μελετώντας την τοποθεσία προσγείωσης του InSight με την πάροδο του χρόνου, οι επιστήμονες μπορούν να δουν πόσο γρήγορα συσσωρεύεται η σκόνη, κάτι που βοηθά στην εκτίμηση της ηλικίας άλλων επιφανειακών διαταραχών.”

Insight mars NASA ρομπότ στον Άρη
Το αποσυρμένο σκάφος InSight της NASA συλλέγει σκόνη στις επίπεδες πεδιάδες του Elysium Planitia. Πίστωση: NASA

Η αποστολή InSight ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2022, μετά από τέσσερα πολύ παραγωγικά χρόνια διερεύνησης της σεισμικής δραστηριότητας στον Άρη. Το ρομπότ μέτρησε πάνω από 1.300 σεισμούς, με ένας από αυτούς να είναι τρομερά δυνατός. Το InSight μας  έδειξε πως ο πλανήτης δεν είναι γεωλογικά νεκρός. Παράλληλα, ανέλυσε τον πυρήνα του Άρη και έστελνε ημερήσιες αναφορές καιρού.

Όμως, σε αντίθεση με τα πυρηνικά rover, Perseverance και Curiosity της NASA, το InSight βασιζόταν στον Ήλιο για να παράγει ενέργεια. Η αρειανή σκόνη όμως μείωνε την ισχύ των ηλιακών πάνελ σταδιακά, γεμίζοντάς τα με άμμο. Τελικά, κάλυψε πλήρως τα ηλιακά πάνελ, που πλέον δε μπορούσαν να συλλέξουν ενέργεια.

Στο κέντρο της παρακάτω φωτογραφίας βρίσκεται το InSight. Αν κοιτάξουμε πιο προσεκτικά, θα δούμε τα δύο κυκλικά ηλιακά panels, που ανάμεσά τους έχουν το κύριο σώμα του ρομπότ.

Το InSight δεν είναι το μόνο εξερευνητικό ρομπότ στην επιφάνεια του Άρη. Έχουμε και άλλα στην επιφάνεια, όπως το Phoenix, το rover Opportunity, αλλά και το Ingenuity, που πρόσφατα καθηλώθηκε στο έδαφος, λόγω σπασμένων ελίκων. Η NASA κατάφερε να εντοπίσει και πεταμένα όργανα προσγείωσης και αλεξίπτωτα.

Μια μέρα, αν καταφέρουμε να στείλουμε ανθρώπους στον Άρη, τα λείψανα των περασμένων αποστολών θα αποτελούν εκθέματα μουσείων, που θα δείχνουν τον δρόμο της ανθρωπότητας προς τα αστέρια.

Το Google Maps δείχνει την στιγμή που το αυτοκίνητο του Google Street View χτυπάει μοτοσικλετιστή

Μέχρι τότε , το InSight θα συνεχίζει να μαζεύει σκόνη, στις πεδιάδες του Elysium Planitia, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.