Ίσως, το μεγαλύτερο πρόβλημα με την τεχνητή νοημοσύνη είναι τα ηθικά ερωτήματα που δημιουργεί η χρήση της. Οι θεσμοί όλων των χωρών προσπαθούν να αναπτύξουν νόμους που θα ορίζουν, και θα περιορίζουν τη χρήση της, με στόχο να αποφευχθούν τα κακώς κείμενα και τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει η ανεξέλεγκτη χρήση της.

Στο Vodafone Institute πραγματοποιήθηκε το 27ο Government Roundtable του Economist, και μία εκ των ομιλητών ήταν η διακεκριμένη ερευνήτρια Nuria Oliver, Chief Scientific Adviser. Η Oliver αναφέρθηκε εκτενώς στο πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει τον άνθρωπο να αντιμετωπίσει τις μεγαλύτερες προκλήσεις του 21ου αιώνα. Ακολουθεί το σχετικό κείμενο.

Τα πολλαπλά οφέλη που παρέχει η τεχνητή νοημοσύνη για την ποιότητα της δημοκρατίας, την αξιοπιστία της ενημέρωσης, την πρόοδο των επιστημών και ευρύτερα το κοινό καλό, περιέγραψε η Nuria Oliver, στην άκρως επίκαιρη συζήτηση με τον Alasdair Ross, Countries Editor στο The Economist’s The World Ahead και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του The Economist Intelligence Unit.

Με περισσότερα από 25 χρόνια εμπειρίας στην έρευνα για την Τεχνητή Νοημοσύνη και έχοντας διατελέσει σύμβουλος αρκετών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, της κυβέρνησης του Καναδά, καθώς και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η Nuria Oliver ανέλυσε μεταξύ άλλων, τις νέες δυνατότητες που εισάγει η Τεχνητή Νοημοσύνη προς ενίσχυση των θεμελιωδών αρχών της δημοκρατίας.

Στη συζήτηση υπό τον τίτλο “AI, TECHNOLOGY AND DEMOCRACY IN A WORLD OF TRANSITION”, έγινε λόγος και για την αυξημένη διαφάνεια των κυβερνητικών λειτουργιών και την διευκόλυνση της λογοδοσίας των δημόσιων αξιωματούχων. Παράλληλα, τονίστηκε πως η συγκεκριμένη τεχνολογία μπορεί να εκδημοκρατίσει τόσο την ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στην πληροφορία, επιτρέποντας τη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων, όσο και την ίδια την έκφραση και συμμετοχή τους στον δημόσιο διάλογο και τη συνδιαμόρφωση πολιτικής.

“Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να επιδράσει ευθέως και ευεργετικά στις δημοκρατικές διαδικασίες. Μέσω των εργαλείων της, μάς παρουσιάζεται η τεράστια ευκαιρία να δημιουργούμε δημόσια πολιτική βασισμένη σε δεδομένα, πραγματικά στοιχεία και ανάγκες. Υπάρχει ένας ατελείωτος πλούτος δεδομένων που μέχρι σήμερα παρέμενε αναξιοποίητος και άμορφος. Η Τεχνητή Νοημοσύνη έρχεται να κατανοήσει και να οργανώσει τα δεδομένα αυτά, μετουσιώνοντάς τα σε σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των πραγματικών προβλημάτων στις κοινωνίες. Μπορούμε να πούμε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι σε θέση να ψηφιοποιεί τον φυσικό κόσμο», σχολίασε η Nuria Oliver.

Επιπρόσθετα, αναφέρθηκαν επιμέρους πεδία στα οποία η χρήση εργαλείων που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη δύναται να δώσει νέες διαστάσεις, απαντώντας έτσι στις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας.

Για παράδειγμα, η Μηχανική Εκμάθηση μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην εδραίωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προβλέποντας τις τάσεις σε ό,τι αφορά την ζήτηση. Παρομοίως, μέσω της ανάγνωσης των ποικίλων δεδομένων, προβλέπει κλιματικές μεταβολές βοηθώντας στην πρόληψη τυχόν φυσικών καταστροφών, ενώ μπορεί να εντοπίσει εγκαίρως ενδείξεις υγειονομικών απειλών, βοηθώντας έτσι το έργο της προληπτικής ιατρικής.

«Η τεχνητή νοημοσύνη συνδέεται αναπόφευκτα με την πρόοδο της ζωής και της κοινωνίας μας. Ωστόσο, η θετική επίδραση της τεχνολογίας αυτής δεν είναι δεδομένη. Γι’ αυτό απαιτείται υπεύθυνη και ορθώς ενημερωμένη χρήση, ενώ η συμμόρφωση με τις αξίες και αρχές δεοντολογίας των σύγχρονων κοινωνιών είναι υψίστης σημασίας. Τέτοιες αρχές περιλαμβάνουν τον σεβασμό της ιδιωτικότητας, την αποφυγή διακρίσεων, τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και αυτονομίας, τη διαφάνεια, την ποικιλομορφία, την αξιοπιστία», συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.