Η NASA έχει πολλά ρομπότ και σκάφη που τριγυρνούν στο ηλιακό μας σύστημα και εκτός. Από την Άρη, γύρω από τον Κρόνο, τον Δία και το διαστρικό διάστημα, όλα εξερευνούν για την ανθρωπότητα και τραβάνε φωτογραφίες για να βλέπουμε. Οι μηχανικοί της NASA όμως, συχνά στρέφουν τις κάμερες για να δούμε αυτή την ζωηρή μπλε κουκίδα, που αποκαλούμε σπίτι μας.

«Σχεδόν κατά τη διάρκεια κάθε αποστολής γυρίζουμε και τραβάμε μια φωτογραφία πίσω στο σπίτι», είπε ο πρώην επικεφαλής ιστορικός της NASA , Μπιλ Μπάρι. «Φαίνεται να υπάρχει μια ακαταμάχητη τάση να κοιτάς πίσω στο σπίτι».

Παρακάτω θα δούμε μερικές από τις κοσμικές εικόνες, από τα πιο μακρινά σημεία που έχει φτάσει το άνθρωπος, μέσω των σκαφών του. Θα δούμε μερικές από τις πιο μακρινές όψεις, της γεμάτης νερού Γης. Συχνά ο πλανήτης μας φαίνεται σαν μια μικρή μπλε κουκίδα. Αυτές οι φωτογραφίες είναι ίσως η καλύτερη απάντηση σε κάθε εγωκεντρικό που φωνάζει, “Ξέρεις ποιος είμαι εγώ;”. Δείξτε του απλά αυτές τις φωτογραφίες της Γης.

Η Γη και το φεγγάρι αιωρούνται στο διάστημα

Η παρακάτω φωτογραφία τραβήχτηκε από 1.300.000 χιλιόμετρα μακριά και μπορούμε να δούμε ακόμα την Γη στην κανονική μορφή της, όπως την έχουμε συνηθίσει, μαζί με το σκιερό φεγγάρι. Αυτή η εικόνα μας δείχνει πόσο μακριά είναι η Σελήνη, που στο μυαλό μας είναι τόσο κοντά.

Η Γη επάνω αριστερά και το φεγγάρι κάτω δεξιά. Πίστωση: NASA Goddard / Πανεπιστήμιο της Αριζόνα

Η εν λόγω φωτογραφία τραβήχτηκε από το διαστημόπλοιο OSIRIS-REx της NASA, που ταξίδεψε μέχρι τον αστεροειδή Bennu για να συλλέξει δείγματα από την επιφάνειά του. Η φωτογραφία τραβήχτηκε καθοδόν για τον αστεροειδή. Σε αντίθεση με τα άλλα σκάφη, το OSIRIS-REx, θα επέστρεφε στην Γη, για να ρίξει πίσω στην Γη το δείγμα που μάζεψε, πριν συνεχίσει για τον επόμενο στόχο του.

Μια μικρή κουκίδα στον ουρανό του Άρη

Μερικά από τα αστέρια που βλέπουμε στον νυχτερινό ουρανό, δεν είναι στην πραγματικότητα αστέρια, αλλά άλλοι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος. Το ίδιο συμβαίνει και με την Γη, όταν την βλέπουμε από άλλους πλανήτες.

Το rover Spirit της NASA, εξερεύνησε την επιφάνεια του Άρη για έξι χρόνια. Ήταν το πρώτο rover που βρήκε στοιχεία νερού στο κόκκινο πλανήτη. Η φωτογραφία της Γης τραβήχτηκε το 2004.

Γη που φαίνεται πάνω από τον ορίζοντα του Άρη. Πίστωση: NASA / JPL / Cornell / Texas AM

«Αυτή είναι η πρώτη εικόνα που τραβήχτηκε ποτέ της Γης από την επιφάνεια ενός πλανήτη πέρα ​​από τη Σελήνη», έγραψε η NASA .

Στο κάτω μέρος της φωτογραφίας μπορούμε να δούμε τους λόγους του Άρη και πάνω από αυτούς μια αχνή λάμψη, που είναι η Γη.

Από την Γη ο Άρης είναι μια μικρή κόκκινη κουκκίδα στον ουρανό.

Όταν ζουμάρεις πέρα από την Γη

Το 2013, ξεκίνησε από την Γη το διαστημόπλοιο Cassini της NASA. Κατευθύνθηκε προς τον Κρόνο, για να μελετήσει τον πλανήτη και τα φεγγάρια του. Από εκεί μας έστειλε μια απίστευτη φωτογραφία με τον Κρόνο και τους δακτυλίους του, ενώ πίσω τους φαίνεται η Γη.

«Σε απόσταση μόλις 900 εκατομμυρίων μιλίων, η Γη λάμπει φωτεινά ανάμεσα στα πολλά αστέρια στον ουρανό, που διακρίνεται για τη γαλαζωπή της απόχρωση», γράφει η NASA.

Το μπλε μήκος κύματος του φωτός είναι μικρό και ασταθές, επιτρέποντας στα μόρια της ατμόσφαιρας να το διασκορπίσουν γύρω, δημιουργώντας έναν μπλε ουρανό.

«Το αποτέλεσμα ήταν μια συναρπαστική ματιά, χαμηλής ανάλυσης για το πώς θα έμοιαζε ο κόσμος μας σε έναν επισκέπτη από μακριά», έγραψε το Εργαστήριο Αεριωθούμενης Προώθησης της NASA.

Το Juno έφτασε στον μεγαλύτερο πλανήτη γίγαντα του ηλιακού μας συστήματος, εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από εμάς.

Η θέα από την θέση ενός Βασιλιά. Ο Κρόνος και το στέμα του

Το 2013, ξεκίνησε από την Γη το διαστημόπλοιο Cassini της NASA. Κατευθύνθηκε προς τον Κρόνο, για να μελετήσει τον πλανήτη και τα φεγγάρια του. Από εκεί μας έστειλε μια απίστευτη φωτογραφία με τον Κρόνο και τους δακτυλίους του, ενώ πίσω τους φαίνεται η Γη.

«Σε απόσταση μόλις 900 εκατομμυρίων μιλίων, η Γη λάμπει φωτεινά ανάμεσα στα πολλά αστέρια στον ουρανό, που διακρίνεται για τη γαλαζωπή της απόχρωση», γράφει η NASA.

Το μπλε μήκος κύματος του φωτός είναι μικρό και ασταθές, επιτρέποντας στα μόρια της ατμόσφαιρας να το διασκορπίσουν γύρω, δημιουργώντας έναν μπλε ουρανό.

Η Γη όπως φαίνεται από το διαστημόπλοιο Cassini. Πίστωση: NASA

Το πανέμορφο μπλε της Γης, που ξεχωρίζει από το μεγαλύτερο μέρος του ηλιακού μας συστήματος, προέρχεται από το ηλιακό φως που διασκορπίζεται στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μας. Το μπλε μήκος κύματος του φωτός είναι μικρό και ασταθές, επιτρέποντας στα μόρια της ατμόσφαιρας να το διασκορπίσουν, δημιουργώντας έναν μπλε ουρανό.

Έτσι βλέπει την Γη ο αγγελιοφόρος των θεών, Ερμής

Δεν έχουμε στείλει πολλά σκάφη στον Ερμή, καθώς είναι ο πιο κοντινός πλανήτης στον Ήλιο και οι συνθήκες είναι δύσκολες. Το 2013 όμως η NASA έστειλε το σκάφος MESSENGER (Mercury Surface, Space, Environment, Geochemistry και Ranging). Αυτό κατέγραψε την εικόνα της Γης και της Σελήνης, από 98.169.984 χιλιόμετρα μακριά.

Μια υπερεκτεθειμένη Γη και Σελήνη όπως παρατηρήθηκε από 61 εκατομμύρια μίλια μακριά. Πιστωτικό: NASA / Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins / Ινστιτούτο Carnegie της Ουάσιγκτον

Η Γη και η Σελήνη φαίνονται αμυδρά από τόσο μεγάλη απόσταση, έτσι το MESSENGER αναγκάστηκε να τραβήξει την φωτογραφία με μεγάλη έκθεση.  «Φαίνονται εξαιρετικά φωτεινά και μεγάλα όταν, στην πραγματικότητα, και τα δύο έχουν μέγεθος μικρότερο από ένα pixel σε αυτήν την εικόνα», έγραψε η NASA.

Όταν η Γη συναντά την Σελήνη

Η παρακάτω φωτογραφία τραβήχτηκε από τον δορυφόρο Deep Space Climate Observatory (DSCOVR). Σε αυτή βλέπουμε την σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού, που δεν είναι τόσο σκοτεινή. Πίσω της βρίσκεται η Γη σε όλο της το μεγαλείο. Το πλάνο είναι από 1.600.000 χιλιόμετρα μακριά.

Το φεγγάρι διασχίζει τη Γη το 2015. Πιστώσεις: NASA / NOAA

Η θρυλική «χλωμή μπλε κουκκίδα»

Αυτή είναι η πιο μακρινή και πιο επική φωτογραφία της Γης. Τραβήχτηκε πριν από 30 χρόνια, από το θρυλικό Voyager 1 της NASA, το οποίο ακόμα και σήμερα προσπαθούμε να κρατήσουμε ζωντανό με νύχια και με δόντια. Το Voyager 1 έχει ταξιδέψει πιο μακριά από κάθε άλλη αποστολή. Τράβηξε αυτή τη φωτογραφία από 6.115.507.200 χιλιόμετρα μακριά (ναι, 6.1 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα). Ήταν λίγο πριν βγει από τα όρια του ηλιακού μας συστήματος.

“Ο πλανήτης καταλαμβάνει λιγότερο από ένα εικονοστοιχείο στην εικόνα και επομένως δεν είναι πλήρως ορατός”, εξηγεί η NASA.

Η «Χλωμή μπλε κουκκίδα», ή Γη, που καταγράφηκε από το διαστημόπλοιο Voyager 1. Πίστωση: NASA / JPL-Caltech

Τα λόγια για αυτή τη φωτογραφία δε μπορούν να περιγράψουν το επίτευγμα της επιστήμης και της ανθρωπότητας. Τι μπορεί να περιγράψει την έξοδο του ανθρώπου από το ηλιακό μας σύστημα.

Οι επιστήμονες νόμιζαν πως γνώρισαν για το διάσημο νεφέλωμα. Μετα το είδαν σε υψηλή ανάλυση!

Νομίζω η καλύτερη περιγραφή δόθηκε από τον τεράστιο Carl Sagan, που ήταν και το άτομο που πρότεινε στην NASA να τραβήξει αυτή τη φωτογραφία, πριν κλείσει την κάμερά του για εξοικονόμηση ενέργειας. Ο μεγάλος φυσικός είπε για αυτή τη φωτογραφία:

Κοιτάξτε ξανά αυτή την τελεία. Αυτό είναι εδώ. Εκεί είναι το σπίτι. Αυτοί είμαστε εμείς. Σε αυτό έζησαν τη ζωή τους όλοι όσοι αγαπάς, όσοι γνωρίζεις, όσοι έχεις ακούσει ποτέ, κάθε άνθρωπος που υπήρξε ποτέ. Το σύνολο της χαράς και του πόνου μας, χιλιάδες σίγουρες θρησκείες, ιδεολογίες και οικονομικά δόγματα, κάθε κυνηγός και τροφοσυλλέκτης, κάθε ήρωας και δειλός, κάθε δημιουργός και καταστροφέας του πολιτισμού, κάθε βασιλιάς και χωρικός, κάθε ερωτευμένο νεαρό ζευγάρι, κάθε μητέρα και πατέρας, αισιόδοξο παιδί, εφευρέτης και εξερευνητής, κάθε δάσκαλος ηθικής, κάθε διεφθαρμένος πολιτικός, κάθε «σούπερ σταρ», κάθε «υπέρτατος ηγέτης», κάθε άγιος και αμαρτωλός στην ιστορία του είδους μας έζησε εκεί — σε έναν κόκκο σκόνης κρεμασμένο σε ένα ηλιαχτίδα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.