Η Samsung δεν έβλεπε καμιά απολύτως προοπτική στις πρώτες ημέρες του Android. Ο τεχνολογικός κολοσσός είχε την ευκαιρία να αγοράσει το λειτουργικό σύστημα από τον Andy Rubin πριν το κάνει η Google, αλλά η ίδια η Samsung επέλεξε να μην προβεί σε μια τέτοια κίνηση. Στο βιβλίο του, με τίτλο Dogfight: How Apple and Google Went to War and Started a Revolution, ο Fred Vogelstein, αναφέρεται στο τι συνέβη κατά τη διάρκεια ενός meeting μεταξύ της ομάδας του Android και της Samsung που έλαβε χώρα στη Σεούλ το 2004. Ο Andy Rubin παρουσίασε την ιδέα του για το Android και την οπτική του σε ένα δωμάτιο με πολλά στελέχη της Samsung και δεν τους άρεσε καθόλου τι άκουσαν.

Θεώρησαν αστεία την ιδέα του Android και τα σχέδια του Rubin να το φέρει στη μαζική αγορά. Βέβαια, δεν είχαν ιδέα καμιά για το επρόκειτο να γίνει λίγο μετά και πόσο άδικο είχαν τότε. Η Google αγόρασε για 50 εκατομμύρια δολάρια το Android και προσέλαβε τον Rubin σαν τον senior vice president του τμήματος mobile και digital content.

To Android είναι πλέον το πιο δημοφιλές λειτουργικό, με το να βρίσκεται σε περισσότερες από 2.5 δισεκατομμύρια ενεργές συσκευές – περισσότερο από το 80% όλων των smartphones που χρησιμοποιούνται τρέχουν Android. Η Samsung είχε κάνει ένα πολύ μεγάλο λάθος.

Η Google από την μεριά της έκανε μια φανταστική δουλειά με την ανάπτυξη και το marketing του Android. Ήταν η κοπιαστική δουλειά της Google που έδωσε στις εταιρείες σαν την Samsung, την ευκαιρία να πουλάνε τόσες πολλές συσκευές. Μέχρι το Android να γίνει ένας σημαντικός παίκτης στην αγορά, η Nokia ήταν ο βασιλιάς. Η Samsung κατάφερε να την εκθρονίσει το 2012 εστιάζοντας στα Android phones, ενώ η Nokia πίστευε ότι το μέλλον ήταν το Symbian.

Από την άλλη, επειδή η Google έφθασε να κάνει το Android μια μεγάλη επιτυχία, δεν σημαίνει ότι και η Samsung θα έκανε το ίδιο. Ίσως επειδή να μην το έδινε εντελώς δωρεάν σε άλλους κατασκευαστές, όπως το κάνει η Google, να μην είχε τόσο μεγάλο μερίδιο και οι developers να μην ασχολούνταν τόσο πολύ με την ανάπτυξη εφαρμογών, καθώς δεν θα κέρδιζαν όσα κερδίζουν σήμερα. Δυστυχώς όμως δεν είμαστε σε θέση να είμαστε σίγουροι ακριβώς τι θα είχε συμβεί.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Αν δούμε το bada πως κατέληξε, μπορούμε να πούμε πως δύσκολα θα επέβαλλε το λειτουργικό. Από την άλλη Google μαζί με τις υπηρεσίες της είχε λόγο και χρόνο να επιμείνει!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.