Αστρονόμοι παρατηρούν τον ουρανό εδώ και πολύ καιρό για να παρακολουθούν τους αστεροειδείς και τους κομήτες που πλησιάζουν τη Γη. Θέλουν να βεβαιωθούν ότι είμαστε ασφαλείς σε περίπτωση που κάποιο από αυτά τα αντικείμενα συγκρουστεί με τον πλανήτη μας. Πρόσφατα, υπήρξε μια αποστολή με την ονομασία DART που απομάκρυνε έναν αστεροειδή με την ονομασία Dimorphos από την πορεία της Γης.

Γνωρίζατε όμως ότι οι αστεροειδείς μπορούν επίσης να πλησιάσουν άλλους πλανήτες, όπως ο Άρης; Ο Άρης βρίσκεται στην πραγματικότητα πιο κοντά στη ζώνη αστεροειδών από τη Γη, οπότε είναι λογικό να υπάρχουν περισσότεροι δυνητικά επικίνδυνοι αστεροειδείς κοντά του. Στην πραγματικότητα, μια νέα ερευνητική εργασία διαπίστωσε ότι υπάρχουν περίπου δυόμισι φορές περισσότεροι επικίνδυνοι αστεροειδείς κοντά στον Άρη απ’ ό,τι κοντά στη Γη.

Αυτοί οι επικίνδυνοι αστεροειδείς ονομάζονται PHAs (Potentially Hazardous Asteroids). Είναι αρκετά μεγάλοι ώστε να προκαλέσουν προβλήματα αν χτυπήσουν έναν πλανήτη και η πορεία τους πλησιάσει πολύ κοντά στον Άρη. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι υπάρχουν σχεδόν 17.000 PHAs κοντά στον Άρη σε σύγκριση με μόνο περίπου 4.700 κοντά στη Γη.

Παρόλο που είναι δύσκολο να δει κανείς αυτά τα μικρά και σκοτεινά αντικείμενα στο διάστημα, οι αστρονόμοι έχουν ήδη ανακαλύψει πάνω από 26.000 αστεροειδείς που διασχίζουν τον Άρη από εδώ στη Γη. Με νέα τηλεσκόπια που θα τεθούν σύντομα σε λειτουργία, όπως το Vera Rubin Observatory, θα είμαστε σε θέση να βρούμε ακόμα περισσότερους αστεροειδείς στο ηλιακό μας σύστημα.

Στο μέλλον, οι αστρονόμοι ελπίζουν να εκτοξεύσουν διαστημικά τηλεσκόπια όπως το Near-Earth Object Surveyor, προκειμένου να παρακολουθούν τυχόν επικίνδυνους αστεροειδείς που θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή. Μελετώντας αυτά τα αντικείμενα και παρακολουθώντας την πορεία τους, οι επιστήμονες μπορούν να προετοιμαστούν καλύτερα για τυχόν πιθανές συγκρούσεις με τον πλανήτη μας ή άλλα ουράνια σώματα στο ηλιακό μας σύστημα, όπως ο Άρης.

Ο Yufan Zhou, αστρονόμος στο Nanjing University, πιστεύει ότι καθώς οι άνθρωποι πηγαίνουν συχνότερα στον Άρη, πρέπει να ανησυχούμε για τους αστεροειδείς που θα τον πλησιάσουν. Αλλά ορισμένοι αστρονόμοι διαφωνούν. Σε αντίθεση με τον Zhou, πιστεύουν ότι πρέπει να επικεντρωθούμε στην εύρεση αστεροειδών κοντά στη Γη, επειδή αυτοί είναι που θα μπορούσαν πραγματικά να μας χτυπήσουν.

Ένας αστεροειδής, ο Apophis, θα πλησιάσει πολύ κοντά στη Γη το 2029. Παρόλο που το να πάμε στον Άρη ακούγεται ωραίο, πρέπει πρώτα να φροντίσουμε τη Γη αντιμετωπίζοντας πράγματα όπως η κλιματική αλλαγή και εμποδίζοντας τους αστεροειδείς να μας χτυπήσουν.

Αστεροειδής Apophis: Ο Θεός του Χάους και η Γη! Νέα δεδομένα για την συνάντησή τους

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.