Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός είναι ένα σύμβολο της ανθρωπότητας και του τι μπορεί να κάνει όταν υπάρχει καλή συνεργασία μεταξύ των λαών. Όμως το να περάσει κάποιος έξι μήνες στον Σταθρμό δεν είναι τόσο εύκολο όσο φαντάζεστε. Οι αστροναύτες του SpaceX Crew-7, μόλις επέστρεψαν στην Γη και μας λένε μερικά από τα προβλήματα που αντιμετώπισαν.

Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου μετά την πτήση που πραγματοποιήθηκε στις 25 Μαρτίου, ο αστροναύτης της NASA Jasmin Moghbeli, ο αστροναύτης της ESA Andreas Mogensen και ο αστροναύτης της JAXA Satoshi Furukawa κάθισαν για να συζητήσουν τα υπερ και τα κατά της ζωής στον διαστημικό σταθμό και την εμπειρία που είχαν επιστρέφοντας στη Γη.

Και οι τρεις αστροναύτες επέστρεψαν στην βαρύτητα της Γης στις 12 Μαρτίου, μαζί με τον Ρώσσο κοσμοναύτη Konstantin Borisov. Τα συναισθήματα μικτά για όλους τους. Δυστυχώς ο Borisov δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην διάσκεψη με τα άλλα μέλη του SpaceX, καθώς είχε ήδη επιστρέψει στην Ρωσία.

Οι τρεις παρευρισκόμενοι μίλησαν για την επιστροφή τους στη Γη, συμπεριλαμβανομένου και του πως ένιωθαν όταν προσγειώθηκαν στον ωκεανό. Η Moghbeli λέει ότι αισθανόταν ότι τα πάντα έτρεμαν, παρόλο που το νερό ήταν σχετικά ήρεμο όταν η κάψουλα προσγειώθηκε εκείνη την ημέρα.

Οι αστροναύτες δεν είχαν πρόβλημα να περπατήσουν ή να δουν το φως της μέρας, όμως δεν μπορούσαν να περπατήσουν με τα μάτια τους κλειστά σε ευθεία, καθώς το σώμα τους ήταν ακόμα προσαρμοσμένο σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας. Για αυτό τον λόγο οι κοσμοναύτες χρειάστηκαν λίγο χρόνο για να αποκτήσουν αυτή την αίσθηση ισορροπίας.

Στην συνέχεια συζήτησαν για τους αγώνες που έδιναν κάθε μέρα στον ISS. Μπορεί να γίνεται εξαιρετική δουλειά στον ISS, όμως αρκετά πράγματα δεν γίνονται τόσο ικανοποιητικά όσο ήλπιζαν, καθώς δεν υπάρχουν μηχανισμοί για να κάνουν την ζωή σε μηδενική βαρύτητα εύκολη. Κάποιες φορές μετά από μια δύσκολη μέρα ευχόντουσαν να είναι πίσω στην Γη.

Ο Διαστημικός Σταθμός είναι πολλά χρόνια εκεί πάνω και φυσικά πρέπει να διατηρείται καθαρός. Αυτό ήταν κατά γενική ομολογία από τις χειρότερες εργασίες που έκαναν πάνω. Μάλιστα την συνέκριναν με το πείραμα που τρέχει αυτή τη στιγμή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, που προσπαθεί να εκτυπώσει ανθρώπινες καρδιές. Το ένα είναι απλά φασίνα και το άλλο θα πάει την ιατρική και την ανθρωπότητα ένα βήμα μπροστά.

Ένα άλλο από τα προβλήματα με την έλλειψη βαρύτητας είναι πως ποτέ δεν μένει κάτι εκεί που το άφησες, εκτός αν το έχεις ασφαλίσει. Η Moghbeli έχασε την τσάντα της μόλις πάτησε το πόδι της στον Διαστημικό Σταθμό από αυτό τον λόγο και ευτυχώς είχε εφεδρικά εργαλεία.

Η διαβίωση στον Διαστημικό Σταθμό όσο εντυπωσιακή και αν ακούγεται είναι δύσκολη. Το σώμα μας έχει συνηθίσει να δρα σε βαρύτητα και όταν η βαρύτητα χάνεται, τίποτα από όσα έχουμε συνηθίσει να κάνουμε ακούσια δεν δουλεύει όπως στην Γη. Παράλληλα η μη ύπαρξη βαρύτητας κάνει την παρασκευή φαγητού πολύ δύσκολο. Οι αστροναύτες είπαν πως στην αρχή το φαί ήταν μια χαρά, αλλά μετά από 3 εβδομάδες σιχάθηκαν να τρώνε τα ίδια πράγματα.

Προφανώς σε όλους έλειπαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα και κυρίως τα παιδιά τους που όταν γύρισαν είχαν μεγαλώσει αρκετά.

Huawei P70: Έρχεται σε λίγες ημέρες!

Από την άλλη είναι όλοι πραγματικά εντυπωσιασμένοι από την εμπειρία τους και δε θα την άλλαζαν με τίποτα. Άλλωστε είναι κάτι από τα πιο εντυπωσιακά πράγματα που μπορεί να κάνει κάποιος, αλλά ελάχιστοι το έχουν κάνει μέχρι σήμερα.

Τώρα που επέστρεψαν όλοι στο σπίτι, όμως, τους λείπει ο χρόνος που περνούν στο σταθμό και ο καθένας λέει ότι ήταν μια από τις καλύτερες στιγμές της ζωής τους. Φυσικά, θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς ακριβώς η έλλειψη βαρύτητας εκεί ψηλά προκάλεσε τον σοκ στα σώματά τους , κάτι που η NASA και άλλοι μελετούν εντατικά για να βρουν τρόπους να κάνουν τα ταξίδια στα βάθη του διαστήματος δυνατά για τους ανθρώπους.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.