Η Ελλάδα παραμένει πολύ πίσω από άλλες χώρες, όσον αφορά τις ταχύτητες των συνδέσεων internet. Η μέση ταχύτητα στην Ελλάδα είναι 47.94Mbps, ενώ ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 106.67Mbps. Η ΕΕΤΤ δημοσίευσε την Έκθεση Ανοικτού Διαδικτύου 2022-2023 που παρουσιάζει τα συμπεράσματα τα οποία προκύπτουν από τις μετρήσεις με το σύστημα ΥΠΕΡΙΩΝ. Ας αρχίσουμε με κάποια θετικά στοιχεία.

Οι χρήστες συνδέσεων υψηλών ταχυτήτων – λέμε τώρα – VDSL 100/10Mbps και 200/20Mbps, καθώς και FTTH 100, 200, 300, 500 και 1000Mbps, αυξήθηκαν μέσα στο 2022. Το ίδιο ισχύει και για τις ταχύτητες upload. Ωστόσο, αυτό δεν αντισταθμίζει τη συνολική εικόνα των ελληνικών δικτύων.

Στην Ελλάδα, ο μέσος όρος των ταχυτήτων είναι πολύ χαμηλός. Οι μετρήσεις της Ookla δείχνουν ότι στη χώρα μας δεν ξεπερνούν τα 50Mbps, ενώ η επέκταση της οπτικής ίνας δεν προχωράει όσο γρήγορα θα έπρεπε. Γι’ αυτό η Ελλάδα είναι ίσως η μόνη χώρα που έχει γρηγορότερες συνδέσεις κινητής από ότι σταθερής.

Η Ookla αναφέρει ότι τον Ιούνιο οι ταχύτητες download ήταν σχεδόν σύμφωνες με τις μετρήσεις του ΥΠΕΡΙΩΝ, στα 44.05Mbps. Έτσι, η Ελλάδα είναι στην 97η θέση διεθνώς, τρεις θέσεις κάτω από τον Μάιο και κάτω από χώρες όπως η Ακτή Ελεφαντοστού, το Κιργιστάν, Κόσοβο, τη Μογγολία, την Αλβανία και το Καζακστάν.

Όλα αυτά μπορεί να οφείλονται σε διάφορους παράγοντες, όπως η γεωγραφική διάπλαση της χώρας, η έλλειψη επενδύσεων σε υποδομές και η έλλειψη ανταγωνισμού μεταξύ των παρόχων. Όμως, δεν μπορούμε να αγνοούμε ότι η χαμηλή ταχύτητα internet, στην εποχή της οπτικής ίνας, έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία και την κοινωνία.

Υπάρχουν διάφορα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για να βελτιωθούν οι ταχύτητες internet στην Ελλάδα. Ένα από αυτά είναι η επιτάχυνση της ανάπτυξης των δικτύων οπτικής ίνας. Η οπτική ίνα είναι η πιο σύγχρονη τεχνολογία μετάδοσης δεδομένων και μπορεί να προσφέρει ταχύτητες έως και 1 Gbps.

Ένα άλλο μέτρο που μπορεί να ληφθεί είναι η αύξηση του ανταγωνισμού μεταξύ των παρόχων. Ο ανταγωνισμός θα οδηγήσει σε χαμηλότερες τιμές και σε καλύτερες υπηρεσίες για τους καταναλωτές.

Τέλος, η κυβέρνηση μπορεί να προσφέρει οικονομικά κίνητρα για τους καταναλωτές να αλλάξουν σε μια πιο γρήγορη σύνδεση στο διαδίκτυο. Αυτό θα βοηθήσει στην αύξηση της ζήτησης για υψηλής ταχύτητας συνδέσεις, κάτι που θα ωθήσει τους παρόχους να επενδύσουν σε νέα δίκτυα.

Με την υλοποίηση αυτών των μέτρων, η Ελλάδα μπορεί να βελτιώσει τις ταχύτητες internet, να τρέξει με επιδόσεις οπτικής ίνας αντί για χαλκού, και να καλύψει το χαμένο έδαφος σε σχέση με άλλες χώρες.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Μια χαρα ο χαλκος. Με προγραμμα 100mbps συγχρονιζω 109998 ( με χαλκο ). Κι αυτοι που εχουν τα 1gigabit τι τα κανουν; Τοσα πολλα κατεβαζουν που δεν τους εφτανε;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.