Η αλήθεια είναι ότι το Pixel 3 προσφέρει μια πολύ καλή εμπειρία Android, ωστόσο όμως η ομάδα του theverge ακολουθεί μια πολύ επικριτική στάση, όσον αφορά το νέο multitasking σύστημα, που είναι υποχρεωτικό στο φετινό Pixel smartphone. Επιφανειακά, η νέα προσέγγιση της Google όσον αφορά την εναλλαγή μεταξύ των apps μοιάζει αρκετά με αυτή που γνωρίσαμε στο iPhone X εκ μέρους της Apple. Βασίζεται στα swipes και μοιράζεται δυο θεμελιώδη gestures: ένα swipe up από το κάτω μέρος της οθόνης φέρει στην επιφάνεια το multitasking overview, ενώ τα swipes παράλληλα με την navigation bar πραγματοποιεί την εναλλαγή μεταξύ των εφαρμογών.

Το theverge εκφράζει την άποψη, ότι η υλοποίηση της Apple είναι πολύ καλύτερη και γρήγορα μπορείς να την μάθεις με ευκολία, μόλις καταλάβεις τα βασικά. Από την άλλη μεριά, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει με την υλοποίηση της Google.

Το πρώτο μεγάλο ατόπημα της Google με την υλοποίηση των νέων χειρονομιών στο interface του android είναι ότι εταιρεία αρνήθηκε να απαλλαχθεί από ένα θεμελιώδες gesture που χρησιμοποιούσε στο παρελθόν. Το συρτάρι εφαρμογών, που αποτελεί το μέρος που τοποθετούνται όλες οι εφαρμογές που δεν χρειάζεσαι στην home screen, ήταν προσβάσιμο για πολύ καιρό με swiping up, από το κάτω μέρος της οθόνης. Πλέον με αυτό ακριβώς το swipe, είναι ο τρόπος με τον οποίο μεταβαίνεις σε multitasking mode, αλλά η εταιρεία θεώρησε ότι είναι καλό να έχεις ένα ανοδικό swipe για την πρόσβαση στο app drawer, απλά περισσότερο μακρύ και τελείως αφύσικο. Με ένα τηλέφωνο στο μέγεθος ενός Pixel 3XL, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη.

Το theverge περιγράφει την εμπειρία του. Όταν θέλεις να αποκτήσεις πρόσβαση στις εφαρμογές, αυτό που συμβαίνει πιο συχνά είναι η αδυναμία ολοκλήρωσης του αδέξιου αυτού swιpe καταλήγοντας στο multitasking menu και έπειτα με ένα άλλο γρήγορο swipe για να φθάσεις στις εφαρμογές. Κάτι τέτοιο αυτόματα δεν προσφέρει την ταχύτητα με την οποία κάποιος θα ήθελε να έχει πρόσβαση στις εφαρμογές που χρησιμοποιεί λιγότερο. Ακόμη και αν βάλουμε πολλούς φακέλους με αυτές τις εφαρμογές στην αρχική οθόνη της συσκευής, πάλι χρειάζεται περισσότερος χρόνος σε σχέση με το παλαιότερο σύστημα. Και εκεί που παλαιότερα είχαμε την αποτελεσματικότητα και την ταχύτητα τώρα η Google έχει εισάγει την απογοήτευση.

Η ευκολία του συστήματος πλοήγησης του iPhone X και XS, είναι ο τρόπος με τον οποίο μπορείς να κάνεις swipe παράλληλα με την μπάρα πλοήγησης στο κάτω μέρος για να πραγματοποιήσεις εναλλαγή μεταξύ των εφαρμογών. Στην υλοποίηση της Google τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Αρχικά, δεν έχει το smooth animation του συστήματος της Apple.

Επιπλέον, το σύστημα πλοήγησης της Apple, επιτρέπει στο χρήστη να κάνει swipe αριστερά και δεξιά μεταξύ των apps, ενώ της Google, μόνο αλλάζει μεταξύ του app που χρησιμοποιήθηκε πιο πρόσφατα και το τρέχον. Για να πας πιο πίσω, δεν χρειάζεται περισσότερα swipes, θα πρέπει να κρατήσεις το δάχτυλο στην αριστερή πλευρά μιας navigation μπάρας που εμφανίζεται και λειτουργεί κάπως σαν μια scroll μπάρα σε ένα desktop λειτουργικό σύστημα. Το πρόβλημα είναι, ότι δεν μπορεί κάποιος να κρίνει το σωστό βαθμό που θα πρέπει να συνεχίζεις να πιέζεις μέχρι να φθάσεις στο επιθυμητό app. Με ένα iPhone, ήξερες ότι το πέμπτο πιο προσφάτως χρησιμοποιημένο app, είναι πέντε swipes μακριά.

Ας αφήσουμε όμως αυτές τις συγκρίσεις με το interface της Apple βασισμένο σε χειρονομίες, που μπορεί να μην αρέσει σε όλους. Τι συμβαίνει όμως με το ήδη υπάρχον multitasking σύστημα σε προηγούμενες εκδόσεις του Android; Είχε ένα dedicated software button για την πρόσβαση σε multitasking και μπορούσες με διπλή πίεση σε αυτό να πραγματοποιήσεις εναλλαγή στο πιο πρόσφατο app που χρησιμοποίησες. Ήταν γρήγορο και περισσότερο φυσικό. Τίποτα όμως δεν παραπέμπει σε κάτι τέτοιο, σε αυτό το νέο σύστημα.

Μια άλλη δυσάρεστη έκπληξη στο νέο multitasking view της Google είναι ότι βασικά βλέπεις μόνο το τρέχον app. Αντίθετα σε προηγούμενες εκδόσεις του Android, είχες κάθετη στήλη από εφαρμογές, που σου επέτρεπαν εύκολα να έχεις πρόσβαση σε παλαιότερα apps πιο γρήγορα.

Συνοπτικά, η Google έχει μειώσει την χρηστικότητα του multitasking. Ακόμη και αν πιστεύεις, όπως και η Google, ότι τα τρία software buttons στο Android έπρεπε να εξαφανιστούν για να απλοποιηθεί η εμπειρία και να εξασφαλιστεί περισσότερος χώρος για άλλες χρήσεις, αυτό δεν συνέβη στην πράξη. Το νέο multitasking σύστημα δεν είναι βέβαια τελείως άχρηστο, αλλά δεν θα έπρεπε να ήταν η εκ προεπιλογής και η μόνη επιλογή για το smartphone – υπογραφή της Google, το Pixel 3.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.