Ένας κοντινός και εξωγήινος κόσμος, που χαρακτηρίζεται σαν Υπερ-Γη, επιβεβαιώνεται από νέα μελέτη πως έχει τη μια πλευρά του σε μόνιμη νύχτα και την άλλη στραμμένη πάντα προς τον Ήλιο του. Αυτή είναι η πρώτη αδιαμφισβήτητη απόδειξη πως οι πλανήτες εκτός τους ηλιακού μας συστήματος μπορούν να κλειδωθούν παλιρροιακά στα αστέρια τους, με την περίοδο της τροχιάς τους ακριβώς συγχρονισμένη με την περιστροφή τους, όπως συμβαίνει και με την Σελήνη προς την Γη. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η πλευρά προς το αστέρι τους να είναι μόνιμα ζεστή χωρίς ανάπαυλα, ενώ η άλλη πλευρά να βιώνει μια αέναη νύχτα, με πολύ ψυχρές θερμοκρασίες.

Ο πλανήτης LHS 3844b ή Kua’kua είναι τόσο κοντά στο αστέρι του, Batsũ̀ που γίνεται αυτόματα ακατοίκητος και αφιλόξενος για την ζωή. Όμως επιβεβαιώνει κάτι που οι αστρονόμοι υποψιάζονται εδώ και καιρό, πως οι παλιρροϊκά κλειδωμένοι πλανήτες είναι πιθανοί και ίσως πιο συνηθισμένοι από όσο πιστεύαμε στον Γαλαξία μας.

«Αυτό το πράγμα που ήταν θεωρητικό τώρα φαίνεται αληθινό», είπε στο Nature ο αστρονόμος Nicolas Cowan από το Πανεπιστήμιο McGill στον Καναδά . «Έτσι μοιάζουν στην πραγματικότητα αυτοί οι πλανήτες».

Το παλιρροϊκό κλείδωμα είναι κάτι που μπορούμε να παρατηρήσουμε και στο δικό μας ηλιακό σύστημα. όχι όμως στους πλανήτες. Θα έχετε παρατηρήσει πως πάντα βλέπουμε την ίδια πλευρά της Σελήνης και ποτέ την πίσω πλευρά της. Αυτό συμβαίνει γιατί ο φυσικός μας δορυφόρος είναι παλιρροϊκά κλειδωμένη με την Γη.  Αυτό συμβαίνει όταν η βαρυτική αλληλεπίδραση μεταξύ δύο ουράνιων σωμάτων, κάνει την τροχιά τους και την περιστροφή τους να συγχρονίζονται.

Καθώς δύο σώματα σε τροχιά περιστρέφονται, η βαρυτική δύναμη μεταξύ τους ασκεί μια έλξη που τα παραμορφώνει και τα διογκώνει ελαφρά, προς την μεριά που βλέπει το ένα το άλλο. Το παραμορφωμένο σχήμα επηρεάζει φυσικά και την τροχιά, αλλά και την περιστροφή τους με τέτοιο τρόπο, ώστε το κάθε ουράνιο σώμα μα συγχρονίζεται με την τροχιά του άλλου. Στην δική μας περίπτωση, η περιστροφή της Γης έχει συγχρονιστεί κάνοντας έναν κύκλο κάθε μήνα γύρω από τον πλανήτη μας και η περιστροφή της Γης επιβραδύνεται κατά χιλιοστά του δευτερολέπτου κάθε αιώνα, λόγω της έλξης από την Σελήνη.

Όμως οι δυνάμεις που ασκούνται στους πλανήτες που είναι πιο κοντά στα άστρα τους, τους κάνουν πιο πιθανό να επηρεαστούν και να μπουν σε παλιρροϊκό κλείδωμα. Όμως δεν είναι πάντα εύκολο να τους παρατηρήσουμε άμεσα. Μπορούμε όμως να διακρίνουμε μερικές από τις ιδιότητές τους έμμεσα, όπως το μέγεθος, την μάζα τους και την πυκνότητά τους. Ακόμα και έτσι όμως, με τα δεδομένα αυτά δε μπορούμε να δούμε αναλυτικά συμπεράσματα.

Μια ιδιότητα όμως που μπορούμε να υπολογίσουμε από αυτά τα δεδομένα, είναι η θερμοκρασία και αυτό είναι που έδωσε στους επιστήμονες τον τρόπο να προσδιορίσουν την περιστροφή του Kua’kua, που έχει μια περίοδο τροχιάς μόλις 11.1 ώρες.

Προηγούμενη έρευνα αποκάλυψε ότι ο εξωπλανήτης – που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από το άστρο του σε απόσταση 48 ετών φωτός – έχει 1,3 φορές την ακτίνα και 2,25 φορές τη μάζα της Γης. Αυτό είναι σύμφωνο με μια πυκνότητα 5,646 γραμμαρίων ανά κυβικό εκατοστό – λίγο μεγαλύτερη από την πυκνότητα της Γης , υποδηλώνοντας μια βραχώδη σύνθεση. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι το Kua’kua δεν έχει ατμόσφαιρα , που σημαίνει ότι τυχόν μετρήσεις θερμοκρασίας σχετίζονται άμεσα με την επιφάνειά του.

Με επικεφαλής τον αστρονόμο Xintong Lyu του Πανεπιστημίου του Πεκίνο στην Κίνα, αναπτύχθηκε ένα θερμικό μοντέλο ενός εξωπλανήτη χωρίς ατμόσφαιρα, το οποίο στην συνέχεια συνέκριναν με τα δεδομένα που συνέλλεξαν χρησιμοποιώντας το υπέρυθρο και πολύ δυνατό τηλεσκόπιο, Spitzer.

Οι επιστήμονες αναζητούσαν στοιχεία για την εσωτερική θερμοκρασία που δημιουργείται από την διαρκώς μεταβαλλόμενη παραμόρφωση, λόγω της ασύγχρονης τροχιάς του. Εάν ο εξωπλανήτης δεν ήταν παλιρροιακά κλειδωμένος, η εσωτερική πίεση που δημιουργείται από τη βαρύτητα του άστρου που προσπαθεί συνεχώς να αλλάξει το σχήμα του θα ζέστανε το Kua’kua μέσα και αυτό θα ήταν ανιχνεύσιμο στο υπέρυθρο φως.

Για πρώτη φορά ερευνητές μιλούν με φάλαινα – Άκου εδώ τη συνομιλία

Όμως, αυτό που βρήκαν είναι πως ο εξωπλανήτης είναι αρκετά ψυχρός στο σύνολό του, σε σχέση με οτιδήποτε άλλο δεν είναι σε παλιρροϊκά κλειδωμένη τροχιά. Υπάρχει η πιθανότητα να έχει μια πολύ λεπτή ατμόσφαιρα, όμως ακόμα και έτσι, είναι ένας γυμνό και παλιρροϊκά κλειδωμένος βράχος, όπως είναι και η Σελήνη, απλά μεγαλύτερος.

Φυσικά θα χρειαστούν παρατηρήσεις από πολύ ισχυρότερα όργανα και τηλεσκόπια για την πλήρη επαλήθευση, όμως τα αποτελέσματα δείχνουν περίτρανα πως αρκετοί πλανήτες μπορεί να είναι παλιρροϊκά κλειδωμένοι στα αστέρια τους.

Η έρευνα της ομάδας δημοσιεύτηκε στο The Astrophysical Journal .

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.