Η πρώτη πραγματική φωτογραφία πρωτοπλανητικού δίσκου κατάφερε να εντοπίσει το James Webb Telescope. Τις τελευταίες δεκαετίες, οι επιστήμονες έχουν καταφέρει να ανακαλύψουν εκατοντάδες εξωπλανήτες. Όλοι αυτοί οι κόσμοι, από τους μεγαλύτερους γίγαντες αερίου μέχρι τους μικρότερους βραχώδεις, ξεκίνησαν σαν σύννεφο σκόνης και αερίου που περιστρέφονταν γύρω από ένα νεαρό αστέρι.

Η διαδικασία με την οποία αυτό συμβαίνει έχει αποτελέσει αντικείμενο έντονης αστρονομικής έρευνας και το James Webb Space Telescope είναι εξοπλισμένο με τα κατάλληλα μέσα για να λύσει το μυστήριο. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα το χρησιμοποίησαν για να διαπιστώσουν πως τα αστρικά φυτώρια γεννούν νέα αστέρια και πλανήτες.

Παλαιότερες παρατηρήσεις συστημάτων νεαρών αστεριών μας έχουν μάθει τα βασικά. Συγκεκριμένα, νέφη αερίων συνενώνονται σε πυκνούς θύλακες που τελικά αναπτύσσονται για να γίνουν αστέρια ικανά για πυρηνική σύντηξη.

Το υπόλοιπο υλικό στο σύστημα μετατρέπεται σε έναν στροβιλιζόμενο πρωτοπλανητικό δίσκο, μέσα στον οποίο μικροσκοπικά θραύσματα αποκτούν μάζα για να γίνουν πλανητικά σωματίδια και τελικά πλανήτες. Οι λεπτομέρειες εξακολουθούν να αποτελούν μυστήριο, επειδή αυτή η διαδικασία λαμβάνει χώρα μέσα σε ένα περιβάλλον σκόνης και αερίων που εμποδίζει τα περισσότερα όργανα να έχουν καθαρή εικόνα.

Το James Webb είναι ιδανικό για την εργασία αυτή όχι μόνο επειδή διαθέτει κάτοπτρο 6,5 φορές μεγαλύτερο από αυτό του Hubble, αλλά και επειδή τα όργανά του λειτουργούν στο υπέρυθρο. Σε αυτά τα μήκη κύματος του φωτός, είναι δυνατόν να κοιτάξουμε μέσα από το περίβλημα του αερίου που κρύβει τα τεκταινόμενα στα νεαρά ηλιακά συστήματα. Για να δοκιμάσει τις πρωτοπλανητικές ικανότητες του Webb, η ομάδα το έστρεψε σε διάφορους καλά μελετημένους πρωτοαστέρες, συμπεριλαμβανομένου του HL Tauri.

Η ομάδα εξεπλάγη όταν είδε λεπτομέρειες του πρωτοαστρικού περιβλήματος, ενός πολύπλοκου ρεύματος σκόνης και αερίου που περιβάλλει το ίδιο το άστρο. Το υλικό πέφτει προς τα μέσα προς το άστρο, αυξάνοντας τη μάζα του και δίνοντάς του την απαραίτητη ενέργεια για τις διεργασίες. Βλέπουμε ένα πολύ πολύπλοκο και δυναμικό σύστημα με “ρεύματα” που τροφοδοτούν υλικό από το εξωτερικό περίβλημα στις εσωτερικές περιοχές του δίσκου, όπου αναμένουμε να σχηματίζονται πλανήτες αναφέρουν οι ερευνητές.

Δείτε φωτογραφία πρωτοπλανητικού δίσκου όπως το βλέπει το James Webb

Αστροφυσικός ισχυρίζεται ότι τελικά κατάλαβε το ταξίδι στον χρόνο

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.