Το ταξίδι στον χρόνο είναι ένα βασικό στοιχείο της επιστημονικής φαντασίας και όλοι μας λίγο-πολύ έχουμε σκεφτεί τι θα κάναμε αν μπορούσαμε να ταξιδέψουμε στον χρόνο. Εγώ θα πήγαινα στην Αρχαία Ελλάδα για να γνωρίσω τους ανθρώπους που έθεσαν τις βάσεις για την επιστήμη. Εσείς;

Υπάρχουν πολλά όμως που δεν γνωρίζουμε για το πως μπορούμε να το κάνουμε και ποιες θα ήταν οι συνέπειες, όμως αυτό δεν εμπόδισε τον φυσικό Ron Mallett, που απέκτησε εμμονή με το θέμα, να σκεφτεί την εξίσωση του ταξιδιού στον χρόνο. O Ronald Mallett δεν είναι κάποιος τυχαίος τσαρλατάνος, καθώς έχει διατελέσει καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ και σε ηλικία 78 ετών σήμερα, έχει διανύσει μεγάλη διαδρομή. Το 1987 έγινε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κονεκτικάτ και από τότε έχει λάβει πολλές διακρίσεις και ακαδημαϊκές τιμές. Ασχολείται κυρίως με τις μαύρες τρύπες, την θεωρία της σχετικότητας, την κβαντική κοσμολογία, την σχετικιστική αστροφυσική και φυσικά με το ταξίδι στον χρόνο.

Σε ηλικία 10 ετών, οπ Mallett έχασε τον πατέρα του αναπάντεχα σε ηλικία 33 ετών. Μετά τον θάνατο του πατέρα του ξεκίνησε να διαβάζει βιβλία επιστημονικής φαντασίας και έπεσε πάνω στο The Time Machine του H.G. Wells. Εκείνη ήταν η στιγμή που τον έκανε να θέλει να δημιουργήσει μια μηχανή του χρόνου, ώστε να συναντήσει ξανά τον πατέρα του.

Το όραμα του Mallett για μια χρονομηχανή επικεντρώνεται σε αυτό που αποκαλεί «μια έντονη και συνεχή περιστρεφόμενη δέσμη φωτός» για να χειριστεί τη βαρύτητα. Η συσκευή του θα χρησιμοποιούσε ένα δαχτυλίδι λέιζερ για να μιμηθεί τα φαινόμενα παραμόρφωσης του χωροχρόνου από μια μαύρη τρύπα.

μαύρη τρύπα ταξίδι στο χρόνο
Η Μαύρη τρύπα στο κέντρο του Γαλαξία μας

«Ας πούμε ότι έχεις ένα φλιτζάνι καφέ μπροστά σου. Ξεκινήστε να ανακατεύετε τον καφέ με το κουτάλι. Άρχισε να γυρίζει, σωστά; Αυτό κάνει μια περιστρεφόμενη μαύρη τρύπα», εξήγησε ο Mallett.

«Στη θεωρία του Αϊνστάιν, ο χώρος και ο χρόνος σχετίζονται μεταξύ τους. Γι’ αυτό λέγεται χωροχρόνος. Έτσι, όταν η μαύρη τρύπα περιστρέφεται, στην πραγματικότητα θα προκαλέσει μετατόπιση του χρόνου».

«Τελικά, μια περιστρεφόμενη δέσμη φώτων λέιζερ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα είδος χρονομηχανής και να προκαλέσει μια χρονοστρέβλωση που θα μας επιτρέψει να επιστρέψουμε στο παρελθόν», είπε ο Mallett. Ίσως, αυτό που ξεκίνησε ως η επιθυμία ενός γιου να δει τον πατέρα του για τελευταία φορά, μπορεί μια μέρα να αλλάξει την κατανόησή μας για τον ίδιο τον χρόνο.

Μόνο για να δοκιμαστεί η θεωρία του απαιτούνται τεράστια επίπεδα ενέργειας, που ακόμα και σήμερα δεν μπορούμε να φτάσουμε. Ο Mallett το γνωρίζει αυτό, όπως επίσης γνωρίζει πως η πιθανή χρονομηχανή θα είχε τεράστιο μέγεθος και έχει γνώση πως αν ποτέ φτιαχτεί δεν θα είναι ζωντανός για να την δει. Πάντως τα λεγόμενά του έχουν κάποια λογική και μαθηματική βάση και δεν είναι λόγια ενός τρελού.

Επιπλέον, η θεωρία του Mallett συνοδεύεται από έναν σημαντικό περιορισμό. “Μπορείτε να στείλετε πληροφορίες πίσω, αλλά μπορείτε να τις στείλετε μόνο στο σημείο όπου ξεκινήσατε να χρησιμοποιείτε τη συσκευή.”

Απίστευτο: Το πρώτο βίντεο μέσα από την ατμόσφαιρα του Ήλιου και μάλιστα από Έλληνες! [Βίντεο]

Το αν η μηχανή του χρόνου του Mallett θα ξεπεράσει ποτέ το βασίλειο της θεωρίας είναι αβέβαιο. Οι σκεπτικιστές επισημαίνουν τα τεράστια τεχνολογικά εμπόδια και τα πιθανά παράδοξα που δημιουργούνται από την παραβίαση του χρόνου.

Ίσως η μεγαλύτερη κληρονομιά του καθηγητή Mallett δεν θα είναι η ίδια η εξίσωση του ταξιδιού στο χρόνο, αλλά η έμπνευση που παρέχει – μια υπενθύμιση ότι τα τολμηρά όνειρα και η αδυσώπητη περιέργεια έχουν τη δύναμη να ωθήσουν τα όρια αυτού που πιστεύουμε ότι είναι δυνατό. Και όλα αυτά από ένα μικρό παιδί που ήθελε να συναντήσει πάλι τον πατέρα του!

Διαβάστε περισσότερα για το έργο του καθηγητή Mallett εδώ .

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Αν ειχε δικιο, το παραδειγμα για τον καφέ δεν αντιστοιχεί διότι αν το ανακάτεμα που λέει και η τρύπα που διμιουργειται δεν δείχνει να ξαναγίνεται ο καφες κόκκος!!! Αρα λάθος η απλα μια αβασιμη υπόθεση!

  2. Αν ήταν τόσο απλό όσο το ανακάτεμα του καφέ θα το είχαν καταλάβει προ πολλού. Καλή η ερμηνεία που πήγε να δώσει αλλά όχι πειστική.

  3. Πιστεύω πως είναι εφικτό. Αλλά θέλει αρκετή επεξεργασία το όλο θέμα αυτό. Κυρίως στο τομέα της ενέργειας. Κρίμα που κάποιοι δεν το διανοούντε ότι είναι κάτι το οποίο μπορεί να συμβεί. (Προσωπικά, πιστεύω έχει ήδη συμβεί. Στο μέλλον. Και υπάρχουν άτομα από άλλες χιλιετίες ήδη εδώ σε αυτήν την διάσταση και χρονολογία.)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.