Πριν από μερικά χρόνια, όπως όλοι θα θυμάστε, είχε γίνει γνωστό, ότι η Huawei εργαζόταν ήδη από το 2018 πάνω σε ένα εναλλακτικό λειτουργικό, σε περίπτωση που έχανε την πρόσβαση στα Google Mobile Services. Αυτό που είχε ανησυχήσει τη Huawei εκείνη τη χρονική στιγμή, ήταν ότι μια άλλη κινεζική εταιρεία, η ZTE, μια μεγάλη εταιρεία με δραστηριοποίηση στις υποδομές δικτύων, τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό και στα smartphones, είχε βρεθεί στην Entity List των ΗΠΑ, καθώς παραβίασε τις κυρώσεις που απαγόρευαν τις πωλήσεις εξοπλισμού στη Βόρεια Κορέα και το Ιράν.

Αν και ο Trump είχε αφαιρέσει τη ZTE από τη λίστα, είχε βάλει μια άλλη εταιρεία, την Huawei, όπου και παραμένει μέχρι σήμερα. Κάπου τον Αύγουστο του 2019, η Huawei εισήγαγε το HarmonyOS, με τον Richard Yu να διαβεβαιώνει στα πλαίσια της ανακοίνωσης ότι λειτουργεί σε πλήθος συσκευών.

Το HarmonyOS 3.0 βρίσκεται προεγκατεστημένο στη σειρά Mate 50 και υπολογίζεται ήδη ότι βρίσκεται σε περισσότερες από 320 εκατομμύρια συσκευές. Βρίσκεται στη τρίτη θέση πίσω από το Android και το iOS με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 113%. Οι εγκαταστάσεις τρίτων του HarmonyOS σε συσκευές όπως λάμπες, τηλεοράσεις, ψυγεία κ.α αυξάνουν το ρυθμό ανάπτυξης στα 212% σε ετήσια βάση.  Αλλά και το Huawei AppGallery επεκτείνεται ταχύτητα και είναι πλέον το τρίτο μεγαλύτερο στον κόσμο μετά το Google Play Store και το App Store.

Ένα χρόνο μετά την είσοδο της εταιρείας στην Entity List, απαγορεύθηκε στη Huawei να λάβει σημαντικά chips που χρησιμοποιούν αμερικανική τεχνολογία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, τα δυο τελευταία flagships, το P50 και Mate 50 που περιορίζονται σε 4G δίκτυα.

Το μεγαλύτερο εργοστάσιο της Κίνας, η SMIC δεν έχει πρόσβαση σε μηχανήματα προηγμένης λιθογραφίας που χρησιμοποιούνται για τη χάραξη κυκλωμάτων σε πλακίδια μικρότερα από την ανθρώπινη τρίχα. Οι ΗΠΑ δεν επιτρέπουν σε τέτοιου είδους Extreme Ultraviolet (EUV) μηχανήματα να εισαχθούν στη Κίνα, με την ιστοσελίδα MyDrivers να αναφέρει ότι η Huawei υπέβαλλε αίτημα για να αποκτήσει την κατοχύρωση της πατέντας που καλύπτει τα εξαρτήματα EUV, με τον αριθμό αίτησης να είναι 202110524685X.

Η ιστοσελίδα Digitimes Asia αναφέρει επίσης ότι η πατέντα δεν έχει καταχωρηθεί ακόμη στη Huawei και δεν είναι γνωστό αν όντως η Huawei έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο EUV μηχάνημα για την παραγωγή επεξεργαστών. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η εργασία της Huawei στη λιθογραφία είναι πολύ σημαντική και για την ίδια αλλά και για την Κίνα, κάνοντάς την αυτόνομη και επιτρέποντας επιτέλους να δημιουργήσει μόνη της τα προηγμένα chips που μεταξύ άλλων θα επιτρέψουν το 5G και όλες τις τελευταίες και πιο πρόσφατες τεχνολογίες αιχμής σε κάθε εύρος δραστηριοποίησής της.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.