Ίσως να είναι κάτι το οποίο έχεις αναρωτηθεί και εσύ ο ίδιος. Ωστόσο θα αναφερθούμε αναλυτικά σε αυτό το θέμα ξεκινώντας από τα βασικά. Σε μερικά συστήματα η CMOS μπαταρία, εξοπλίζει ένα μικρό  memory chip στη μητρική. Αυτό το chip βρίσκεται εκεί προκειμένου να κρατά τις ρυθμίσεις του Bios, με άλλα λόγια να τις θυμάται. Αν δεν είχε μια μικρή μπαταρία, τότε το BIOS θα γυρνούσε στα deafault settings κάθε φορά που εκκινούσατε το σύστημα.

Η μπαταρία που εξοπλίζει το CMOS chiip ευθύνεται και για την σωστή λειτουργία του ρολογιού του BIOS. Έτσι η μητρική μας μπορεί να διατηρεί ακριβή ημερομηνία, ενώ μπορείτε και να διαπιστώσετε πότε η CMOS μπαταρία πεθαίνει. Αν δείτε ότι η ώρα είναι λάθος κατά το POST, όταν εισέρχεστε στο BIOS ή μέσω του λειτουργικού συστήματος, τότε μάλλον θα πρέπει να την αντικατασταστήσετε.

Καθώς το CMOS chip είναι αυτό που κρατά τις ρυθμίσεις του BIOS, αν αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε πρόβλημα, μπορείτε απλά να αφαιρέσετε την μπαταρία και να επαναφερθεί στις κανονικές ρυθμίσεις, στις default δηλαδή. Επιπλέον, αν δείτε ότι πραγματοποιείτε μια ρύθμιση στο BIOS και τότε μόλις ανοίξετε το PC αυτές έχουν γυρίσει στα defaults, τότε μάλλον αυτό είναι ένα ακόμη σημάδι, ότι πεθαίνει.

Σε νεότερα PCs, που αποθηκεύουν τις ρυθμίσεις σε non-volatile memory, το μόνο στοιχείο ότι κάτι πάει στραβά με την μπαταρία, είναι ίσως ένα μικρό error, όταν θα εκκινεί το σύστημα. Επίσης, θα πρέπει να αναφέρουμε, ότι η μητρική μπορεί να έχει έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο επιστροφής στις default ρυθμίσεις. Συμβουλευθείτε σε αυτήν την περίπτωση το manual. Η διάρκεια ζωής της μπαταρίας CMOS εξαρτάται από τη συνολική χωρητικότητα, το πόσο ρεύμα χρησιμοποιεί η μητρική και το πόσο συχνά χρησιμοποιείτε το σύστημα. Μια καλή συμβουλή, είναι ότι θα πρέπει να αντικαταστήσετε την μπαταρία της μητρικής σας κάθε τρία χρόνια. Βέβαια, η ζωή της μπορεί να ξεπεράσει και τα πέντε χρόνια.

Γενικώς να μην ανησυχείτε για την μπαταρία CMOS, εκτός και αν έχει πεθάνει και προκαλούνται προβλήματα, σαν αυτά που προαναφέραμε. Άλλωστε, σίγουρα θα έχετε αλλάξει μητρική μέχρι η μπαταρία να έχει πεθάνει. Έτσι δεν είναι;

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.