Η τηλεμεταφορά κβαντικών καταστάσεων υπόσχεται να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στη διασφάλιση της μελλοντικής ταχύτατης διάδοσης της πληροφορίας. Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, η διαδικασία παραμένει αργή και κάπως δυσκίνητη. Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει, με τους επιστήμονες να χρησιμοποιούν μια νέα διαδικασία που θα μπορούσε να τηλεμεταφέρει αποτελεσματικά τις καταστάσεις του φωτός για να σχηματίσει μια εικόνα χρησιμοποιώντας ένα μόνο ζεύγος φωτονίων.

Η ομάδα, από τη Νότια Αφρική, τη Γερμανία και την Ισπανία, ελπίζει ότι η καινοτομία μπορεί να βοηθήσει στην κατασκευή των ασφαλών δικτύων του μέλλοντος: αν τα δεδομένα-κλειδιά δεν μεταδίδονται, τότε δεν μπορούν να κλαπούν.  Η έρευνα βασίζεται στην ιδέα της κβαντικής διεμπλοκής, όπου τα διαχωρισμένα σωματίδια παραμένουν συνδεδεμένα μέσω των θαυμάτων της κβαντικής φυσικής. Η κατάσταση του ενός σωματιδίου μας λέει κάτι για το άλλο σωματίδιο, ακόμη και αν υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξύ τους.

Στο εν λόγω πείραμα των ερευνητών χρησιμοποιήθηκαν δύο φωτόνια, αλλά οι ερευνητές κατάφεραν να συγκεντρώσουν πολύ περισσότερες πληροφορίες σε αυτά από ό,τι κανονικά, κάτι που έδωσε τη δυνατότητα κωδικοποίησης εικόνων. Επιπλέον, αυτές οι επιπλέον πληροφορίες τηλεμεταφέρθηκαν με επιτυχία από το ένα σημείο στο άλλο.

Η NASA ετοιμάζεται για ένα δυνατό 2024 με ένα βίντεο

Ωστόσο, δεν επρόκειτο για τηλεμεταφορά με την τυπική έννοια του όρου. Ενώ η ίδια η πληροφορία δεν μεταφέρθηκε όπως θα γινόταν για παράδειγμα μέσω μιας σύνδεσης στο διαδίκτυο, η προσεκτική μέτρηση ενός συγκεκριμένου χαρακτηριστικού σε ένα από τα σωματίδια επηρεάζει αμέσως το σχετικό χαρακτηριστικό στο άλλο, μεταδίδοντας ουσιαστικά την κβαντική του κατάσταση.

Ένας τρόπος που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον αυτό που περιγράψαμε μόλις παραπάνω, είναι η αποστολή του δακτυλικού αποτυπώματος σε μια τράπεζα. Τηλεμεταφέροντας τις λεπτομέρειες του δακτυλικού σας αποτυπώματος με τη μορφή μιας κβαντικής κατάστασης, τα μελλοντικά μέτρα ασφαλείας θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα κλειδί που θα κλειδώνει αποτελεσματικά ένα κουτί ψηφιακών πληροφοριών, εξατομικευμένο στο σώμα σας, αναφέρουν οι ερευνητές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.