Το Ευρωπαϊκό τηλεσκόπιο Ευκλείδης έχει βγει στο διάστημα για να δώσει απαντήσεις σε μερικά από τα μεγαλύτερα μυστήρια του Σύμπαντος. Πρόκειται για ένα τρομερά δυνατό τηλεσκόπιο που μόλις μας έδειξε τι μπορεί να κάνει, μέσα από 5 νέες φωτογραφίες που μας έστειλε πίσω στη Γη.

Ο Ευκλείδης έχει σκοπό να ερευνήσει το 1/3 του ουρανού για να συλλέξει πληροφορίες για την σκοτεινή ύλη και την σκοτεινή ενέργεια, που φαίνεται να κατακλύζει το Σύμπαν.

Το τηλεσκόπιο κόστισε 1.4 δις ευρώ και βρίσκεται στο διάστημα από τον περασμένο Ιούλιο. Στα πρώτα του βήματα είχε προβλήματα με την σταθερή εστίαση σε αστέρια, τα οποία όμως οι μηχανικοί της ομάδας φαίνεται πως διόρθωσαν και πλέον λειτουργεί χωρίς προβλήματα.

τηλεσκόπιο Ευκλείδης

Αυτό έγινε με ένα νέο λογισμικό που διόρθωνε τα προβλήματα του αισθητήρα καθοδήγησης, ενώ διορθώθηκαν και τα προβλήματα με την φωτορύπανση, που έβγαζε της φωτογραφίες θολές. Τώρα όμως όλα διορθώθηκαν και εχθές μας έδωσε τις 5 πρώτες πολύ εντυπωσιακές φωτογραφίες.

“Κανένα προηγούμενο διαστημικό τηλεσκόπιο δεν μπόρεσε να συνδυάσει το πλάτος, το βάθος και την ευκρίνεια όπως μπορεί να το κάνει ο Ευκλείδης”, αναφέρει το BBC. “Το εκπληκτικό τηλεσκόπιο James Webb, για παράδειγμα, έχει πολύ υψηλότερη ανάλυση, αλλά δεν μπορεί να καλύψει την ποσότητα του ουρανού που κάνει ο Ευκλείδης σε μία λήψη”.

τηλεσκόπιο Ευκλείδης

Η σκοτεινή ύλη και η σκοτεινή ενέργεια, αποτελούν μερικά από τα μεγαλύτερα μυστήρια της σύγχρονης αστροφυσικής.

Η έρευνα του Ευκλείδη θα είναι η πιο θεμελιώδης από τις έρευνες, υποστήριξε η καθηγήτρια Carole Mundell, διευθύντρια επιστήμης στην Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESa).

«Είμαστε άνθρωποι, θέλουμε να καταλάβουμε τα πάντα γύρω μας· είτε οι αρχαίοι άνθρωποι κοιτούσαν τον νυχτερινό ουρανό και σχεδίαζαν αστερισμούς στις σπηλιές μας, είτε προσπαθούσαμε να καταλάβουμε αν ο Ήλιος θα επέστρεφε μετά το χειμώνα – αναζητούμε αυτή τη γνώση και διορατικότητα», είπε στο BBC News.

“Δεν καταλαβαίνουμε προς το παρόν το 95% του Σύμπαντος, ένα σύμπαν ηλικίας 13,8 δισεκατομμυρίων ετών. Είμαστε αισθανόμενα όντα που υπήρχαν εδώ και ένα μικρό κλάσμα αυτού του χρόνου, αλλά θα μπορούσαμε να είμαστε το είδος που μπορεί να καταλάβει τα πάντα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.