Νέα έρευνα δείχνει ότι η απώλεια μνήμης που προκαλείται από τη νόσο Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας θα μπορούσε σύντομα να αντιμετωπιστεί χωρίς φάρμακα ή χειρουργική επέμβαση, χάρη στη μη χειρουργική ηλεκτρική διέγερση του εγκεφάλου. Σε μία επιτυχημένη δοκιμή με τη συμμετοχή υγιών νεαρών ενηλίκων, η τεχνική αυτή, γνωστή ως “χρονική παρεμβολή”, βελτίωσε τη μνήμη. Οι ερευνητές έχουν τώρα ξεκινήσει δοκιμές σε άτομα με πρώιμο στάδιο της νόσου Αλτσχάιμερ, η οποία προκαλεί άνοια.

Η χρονική παρεμβολή περιλαμβάνει τη χρήση ηλεκτρικών πεδίων πολλαπλών συχνοτήτων για τη διέγερση των νευρώνων στον ιππόκαμπο, μια περιοχή του εγκεφάλου ζωτικής σημασίας για το σχηματισμό και την ανάκληση της μνήμης. Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές μεθόδους που απαιτούν χειρουργική επέμβαση, αυτή η μη επεμβατική θεραπεία παρέχει ηλεκτρικά πεδία μέσω ηλεκτροδίων που είναι προσαρτημένα στο τριχωτό της κεφαλής. Δημιουργώντας ένα ρεύμα διαφοράς χαμηλής συχνότητας στα 5Hz, η χρονική παρεμβολή ενισχύει τον συντονισμό των δραστηριοτήτων που είναι απαραίτητες για τη δημιουργία αναμνήσεων στον ιππόκαμπο.

Ο νευροεπιστήμονας Nir Grossman από το Imperial College του Λονδίνου, επικεφαλής ερευνητής, εξηγεί πώς όλο αυτό μπορεί να οδηγεί σε νέα θεραπεία για την άνοια, λέγοντας τα εξής: “Με τη νέα μας τεχνική, αποδείξαμε για πρώτη φορά τη δυνατότητα εξ αποστάσεως διέγερσης συγκεκριμένων βαθιών περιοχών του εγκεφάλου χωρίς χειρουργική επέμβαση, προσφέροντας μια νέα προσέγγιση για τη θεραπεία εγκεφαλικών ασθενειών όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, οι οποίες επηρεάζουν τις βαθιές δομές του εγκεφάλου”.

Η μελέτη περιελάμβανε τη διέγερση του ιππόκαμπου σε 20 εθελοντές χωρίς συμπτώματα Αλτσχάιμερ, ενώ απομνημόνευαν πρόσωπα και ονόματα, μία εργασία που απαιτεί εκτεταμένη δραστηριότητα του ιππόκαμπου. Η λειτουργική απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού (fMRI) επιβεβαίωσε ότι η διαχρονική παρεμβολή επηρέασε ειδικά τα τμήματα του ιππόκαμπου που ενεργοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της εργασίας μνήμης. Μεταγενέστερες δοκιμές που αφορούσαν ηλικιωμένους ενήλικες χωρίς συμπτώματα Αλτσχάιμερ και μια διαφορετική περιοχή του εγκεφάλου, το ραβδωτό σώμα, έδειξαν επίσης ελπιδοφόρα αποτελέσματα.

Οι ερευνητές διερευνούν τώρα τη δυνατότητα επαναλαμβανόμενων θεραπειών με χρονική παρέμβαση για αρκετές ημέρες, ώστε να ωφεληθούν άτομα στα αρχικά στάδια της νόσου Αλτσχάιμερ. Στοχεύοντας τον ιππόκαμπο με ρεύμα 5Hz, οι επιστήμονες ελπίζουν να αναζωογονήσουν τους άρρωστους νευρώνες και να αποκαταστήσουν τη βλάβη στα μιτοχόνδρια της περιοχής, τις γεννήτριες ενέργειας των κυττάρων. Αυτό θα μπορούσε να αποτρέψει ή να θεραπεύσει την άνοια.

Η Ines Violante, νευροεπιστήμονας από το Πανεπιστήμιο του Surrey, υπογραμμίζει τη σημασία αυτής της μη επεμβατικής προσέγγισης, δηλώνοντας: “Η δυνατότητα επιλεκτικής στόχευσης βαθιών περιοχών του εγκεφάλου με μη επεμβατική προσέγγιση είναι πολύ συναρπαστική, καθώς παρέχει ένα εργαλείο για τη διερεύνηση του τρόπου λειτουργίας του ανθρώπινου εγκεφάλου και ανοίγει δυνατότητες για κλινικές εφαρμογές”.

Ο Grossman είναι αισιόδοξος για τον μελλοντικό αντίκτυπο αυτής της έρευνας σε ασθενείς με άνοια: “Ελπίζουμε ότι αυτή η εργασία θα βοηθήσει στην αύξηση της διαθεσιμότητας των θεραπειών βαθιάς εγκεφαλικής διέγερσης μειώνοντας δραστικά το κόστος και τον κίνδυνο”. Αυτή η ανακάλυψη προσφέρει μια αχτίδα ελπίδας για τα άτομα που πάσχουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ και άλλες παθήσεις που σχετίζονται με τον βαθύ εγκέφαλο.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.