Είναι επίσημο. Οι αστρονόμοι που παρακολουθούν την ατμόσφαιρα της Αφροδίτης εντόπισαν σημάδια οξυγόνου πάνω από τα τοξικά σύννεφα του πλανήτη.

Το οξυγόνο είναι γνωστό ότι υπάρχει στην ατμόσφαιρα του πλανήτη, σύμφωνα με θεωρητικά μοντέλα, και μάλιστα έχει ανιχνευθεί στη νυχτερινή πλευρά της. Πλέον, η ανίχνευση στην ημερήσια πλευρά μας δίνει μια εντελώς νέα εικόνα για τη δυναμική της ατμόσφαιρας και τα πρότυπα κυκλοφορίας σε αυτήν.

Η Αφροδίτη είναι ένας κόσμος που οι επιστήμονες επιθυμούν να μελετήσουν με μεγαλύτερη λεπτομέρεια. Μοιάζει με τη Γη σε πολλά σημεία, αλλά είναι εντελώς διαφορετική σε άλλα. Η μάζα και η σύνθεσή της είναι όπως της Γης, αλλά εντελώς διαφορετική σε άλλα σημεία. Είναι καλυμμένη με πυκνά σύννεφα που αποτελούνται κυρίως από διοξείδιο του άνθρακα, δημιουργώντας ένα περιβάλλον θερμοκηπίου που οδηγεί σε επιφανειακές θερμοκρασίες στους 464 βαθμούς Κελσίου.

Τα σύννεφα αυτά προκαλούν όξυνη βροχή, οι άνεμοι πνέουν με ταχύτητα περίπου 700 χιλιομέτρων την ώρα. Δεν ξέρουμε πώς η Αφροδίτη και η Γη κατέληξαν τόσο πολύ διαφορετικές μεταξύ τους, η μελέτη ωστόσο του πλανήτη ίσως μας βοηθήσει να το κατανοήσουμε και ένας από τους τρόπους είναι να ακολουθήσουμε το οξυγόνο του πλανήτη αυτού.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το ατομικό οξυγόνο δεν είναι σαν το οξυγόνο που αναπνέουμε εδώ στη γη. Η ατμόσφαιρα της Αφροδίτης αποτελείται κυρίως από διοξείδιο του άνθρακα- όταν το φως από τον Ήλιο προσπίπτει σε αυτό το CO2, η φωτοδιάσπαση διασπά τα μόρια σε ατομικό οξυγόνο και μονοξείδιο του άνθρακα. Το μονοξείδιο του άνθρακα υπόκειται επίσης σε φωτοδιάσπαση.

Όταν αυτά τα άτομα ταξιδεύουν προς τη νυχτερινή πλευρά της Αφροδίτης, συνδυάζονται ξανά με διοξείδιο του άνθρακα, μια διαδικασία που προκαλεί τη λάμψη της νυχτερινής πλευράς του πλανήτη. Το ατομικό οξυγόνο έχει παρατηρηθεί ως μέρος αυτής της διαδικασίας, αλλά δεν είχε παρατηρηθεί ποτέ πριν στην πλευρά της ημέρας.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.