Η ιδέα να φέρουν πίσω στην ζωή προϊστορικά πλάσματα με κάποια τρικ στο DNA, θυμίζει πολύ το Jurassic Park του 1993 και αυτό δεν κατέληξε καλά. Όμως για την Colossal Biosciences, μια εταιρεία που έχει σαν σκοπό να επαναφέρει ήδη που εξαφανίστηκαν, είναι κάτι παραπάνω από σενάριο ταινίας.

Για την εταιρία όλα αυτά είναι πραγματικότητα. Και μάλιστα μια πραγματικότητα που είναι σχετικά κοντά.

«Έχουμε όλη την τεχνολογία που χρειαζόμαστε», λέει ο Ben Lamm, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, με έδρα το Ντάλας του Τέξας.

“Είναι απλώς μια εστίαση χρόνου και χρηματοδότησης. Αλλά είμαστε 100% σίγουροι  πως μπορούμε να φέρουμε πίσω την τίγρη της Τασμανίας, το ντόντο και το μαμούθ.”

Η επιστήμη πίσω από το έργο είναι απλή και είναι ακριβώς η ίδια με το Jurassic Park ή περίπου έτσι. Γίνεται επεξεργασία των γονιδίων του εξαφανισμένου ζώου και στην συνέχεια τα αντιγράφουν χρησιμοποιώντας το DNA ενός στενού υπάρχοντος συγγενή του.

«Είναι σχεδόν αντίστροφα το Jurassic Park», λέει ο κ. Lamm, μιλώντας στο Sky News.

«Στην ταινία, γέμιζαν τις τρύπες στο DNA του δεινοσαύρου με DNA βατράχου.

«Χρησιμοποιούμε την τεχνητή νοημοσύνη και άλλα εργαλεία για να εντοπίσουμε τα βασικά γονίδια που κάνουν ένα μαμούθ και στη συνέχεια να τα μετατρέψουμε σε γονιδιώματα ελεφάντων».

μαμούθ
Τα σχέδια της Colossal για τη δημιουργία κυττάρων εξαφανισμένων ζώων κατασκευάζοντας γενετικά τα κύτταρα των πλησιέστερων εν ζωή συγγενών τους. Φωτογραφία: Colossal

Υπάρχουν όμως και άλλα πρακτικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσει η Colossal. Έστω πως απέκτησαν κύτταρα μαμούθ, από αυτά μπορεί να γεννηθεί πραγματικό μαμούθ;

Η απάντηση σύμφωνα με την εταιρία βρίσκεται στην μήτρα ενός ασιατικού ελέφαντα, αλλά η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει σχεδόν 2 χρόνια.

Kάθε ένα από τα προγράμματα (μαμούθ, τίγρης της Τασμανίας και ντόντο) έχουν διαφορετικές προκλήσεις. Το μαμούθ έχει κύηση κοντά σε αυτή του Ασιατικού ελέφαντα, κοντά στους 22 μήνες. Η κύηση του ντόντο είναι τέλεια, χρησιμοποιώντας παρένθετα κοτόπουλα. Το πιο δύσκολο κομμάτι είναι η καλλιέργεια αρχέγονων γενετικών κυττάρων.

Οι επιστύμονες της Colossal πιστεύουν πως μέχρι το 2028 θα είναι έτοιμοι. Αν τα καταφέρουν, ίσως δούμε την επιστροφή του πανίσχυρου μαμούθ, μετά από 4.000 χρόνια που έχει εξαφανιστεί, λόγω ανθρώπινου κυνηγιού και περιβαντολλογικών συνθηκών, που έφερε το τέλος της Εποχής των Παγετώνων.

Βέβαια υπάρχουν και άλλα προβλήματα σύμφωνα με την Eriona Hysolli, επικεφαλής των βιολογικών επιστημών της Colossal. Ένα από τα προβλήματα είναι το που θα ζήσουν αυτά τα είδη, μόλις γεννηθούν.

Ο κ. Lamm λέει ότι η εταιρεία συνεργάζεται ήδη με τις τοπικές κυβερνήσεις, τις ομάδες διατήρησης, τις ομάδες αυτόχθονων πληθυσμών, τις ιδιωτικές εκτάσεις και το ευρύτερο κοινό, για να προετοιμαστούν για την επιστροφή των ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον.

Στόχος της εταιρίας είναι να φέρει πίσω στη ζωή αυτά τα ζώα και να τα ενσωματώσει στην φύση. Αυτό βέβαια δεν ξέρουμε κατά πόσο είναι καλό, αφού ενδέχεται να αλλάξει τις φυσικές ισορροπίες των υπαρχόντων βιότοπων.

Η εταιρεία αυτή τη στιγμή συνεργάζεται με τον Δρ Paul Ling στο Baylor College of Medicine στο Χιούστον του Τέξας, για τη δημιουργία ενός εμβολίου για την εξάλειψη του θανατηφόρου ιού EEHV – ο οποίος σκοτώνει περίπου το 20% των ελεφάντων κάθε χρόνο.

Μυστηριώδη απολιθώματα οδηγούν στους αρχαίους Λεβιάθαν των ωκεανών!

Συνεργάζεται επίσης στενά με το Πανεπιστήμιο της Αλάσκας και το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης για τη χρονολόγηση αμερικανικών μαμούθ με ραδιενεργό άνθρακα καθώς και για τον προσδιορισμό της αλληλουχίας του γονιδιώματός τους – τη μεγαλύτερη μελέτη αυτού του τύπου που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ.

Δεν ξέρω για εσάς, όμως όλα αυτά μου φαίνονται λίγο περίεργα. Εσείς τι λέτε;

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.