Σε μια μικρή πόλη στις κολομβιανές Άνδεις, η Clovisnerys Bejarano παρουσιάζει γονατισμένη το αποκρουστικό θέαμα του απολιθωμένου πτώματος της μητέρας της, η οποία πέθανε πριν από 30 χρόνια. Η κατάσταση του σώματος όπως μπορείτε να δείτε είναι πολύ καλή παρά τα χρόνια που έχουν περάσει.

Internet χωρίς σταθερό σε Cosmote, Vodafone, Nova

Είχε ενταφιαστεί στο δημοτικό νεκροταφείο του San Bernardo το 1993. Κατά την εκταφή της το 2001, όπως συνηθίζεται για να δημιουργηθεί χώρος για νέες σορούς, οι συγγενείς της την βρήκαν ακόμα με μαλλιά, νύχια και μεγάλο μέρος των ιστών της ανέπαφο. Δεκάδες μουμιοποιημένα σώματα έχουν βγει έκτοτε από από το νεκροταφείο αυτό από το 1963.

«Όταν άρχισε όλο αυτό, οι άνθρωποι ήταν λίγο δύσπιστοι για το τι συνέβαινε, πίστευαν ότι αυτά θα ήταν μεμονωμένα γεγονότα. Όσο περνούσε ο καιρός, γινόταν όλο και πιο συχνή η εύρεση πτωμάτων σε αυτή την κατάσταση», αναφέρει άτομο υπεύθυνο του χώρου.  Κάποια είχαν ακόμη και τα μάτια τους, που συνήθως αποσυντίθενται γρήγορα.

Όπως δηλώνουν οι υπεύθυνοι, δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο σημείο του νεκροταφείου που να εμφανίζεται περισσότερο το φαινόμενο αυτό, ενώ δεν υπάρχει και συσχετισμός μεταξύ των θανόντων. Είναι άτομα κάθε ηλικίας, κάθε φύλου και δεν υπάρχει κάποιος τύπος σώματος που να ξεχωρίζει.  Οι περισσότεροι είναι πεπεισμένοι ότι αυτό οφείλεται στην υγιεινή διατροφή των κατοίκων αυτού δήμου και στον αγροτικό τρόπο ζωής.

Πολλοί πιστεύουν ότι η απάντηση βρίσκεται στους χώρους ταφής.   Οι πρώτες μούμιες βρέθηκαν στο San Bernardo μόλις ξεκίνησε τη λειτουργία του το νεκροταφείο, το οποίο δεν διαθέτει υπόγειους τάφους. Πριν από τη δεκαετία του 1960, η πόλη διέθετε δύο νεκροταφεία με καμία γνωστή περίπτωση τέτοιου συμβάντος. Το κλίμα στην περιοχή είναι υγρό, γεγονός που κανονικά θα βοηθούσε την αποσύνθεση και δεν θα την εμπόδιζε.

Η ανθρωπολόγος Daniela Betancourt του Εθνικού Πανεπιστημίου της Κολομβίας δήλωσε ότι το φαινόμενο θα μπορούσε να οφείλεται στην τοποθέτηση του νεκροταφείου κοντά στην απότομη πλαγιά του βουνού. Ο θερμός αέρας κάνει τους χώρους ταφής να λειτουργούν σαν φούρνοι που αφυδατώνουν τα σώματα και εμποδίζουν τη διαδικασία της αποσύνθεσης, αν και θα πρέπει να εξεταστεί διεξοδικώς κατά πόσο αυτό συμβαίνει αναφέρει η ίδια. Προς το παρόν το μυστήριο παραμένει.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Άλλο απολιθωμένο, άλλο μουμιοποιημένο. Πάντως η φυσική μουμιοποίηση συμβαίνει γενικά σε απουσία οξυγόνου ή άλλες συνθήκες που εμποδίζουν την αποσύνθεση, πχ πολύ κρύο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.