Επιτέλους μάθαμε τι υπάρχει μέσα στη Σελήνη. Μια εξονυχιστική έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Μάιο του 2023, αποκάλυψε ότι το Φεγγάρι στο πυρήνα του διαθέτει μια συμπαγή μάζα με πυκνότητα παρόμοια με αυτή του σιδήρου. Κάτι τέτοιο θα επιτρέψει επιτέλους να δώσει τέλος στην αιώνια διαμάχη των επιστημόνων για το αν το εσωτερικό μέρος της Σελήνης είναι στερεό ή υγρό – λιωμένο, ενώ εκφράζονται οι πεποιθήσεις ότι θα οδηγήσει σε μια καλύτερη κατανόηση της ιστορίας της και κατ’ επέκταση της ιστορίας του ηλιακού συστήματος.

Από εδώ προέρχονται όλα τα ένστικτά μας

Η διερεύνηση της εσωτερικής σύνθεσης των αντικειμένων του ηλιακού συστήματος, επιτυγχάνεται αποτελεσματικότερα μέσω σεισμικών δονήσεων. Ο τρόπος με τον οποίο τα κύματα αντανακλώνται από το υλικό στο εσωτερικό ενός πλανήτη ή ενός Φεγγαριού, μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία ενός λεπτομερούς χάρτη του εσωτερικού του.

Αξίζει να αναφερθεί ότι έχουμε σεληνιακά σεισμικά δεδομένα που είχαν συλλεχθεί από την αποστολή Apollo, αλλά η ανάλυσή τους είναι χαμηλή για να μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια η κατάσταση του εσωτερικού πυρήνα. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει ένας ρευστός πυρήνας εξωτερικά, αλλά τι περιλαμβάνει μέσα του είναι αβέβαιο.  Τα μοντέλα που έδειχναν έναν στερεό εσωτερικό πυρήνα και έναν πλήρως ρευστό συμβάδιζαν με τα δεδομένα του Apollo.

Ωστόσο για να μπορέσουν να το ξεκαθαρίσουν μια για πάντα οι  ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα από διαστημικές αποστολές και διάφορα άλλα πειράματα για να μπορέσουν να δημιουργήσουν ένα προφίλ διαφόρων σεληνιακών χαρακτηριστικών. Σε αυτά περιλαμβάνονται ο βαθμός παραμόρφωσής της από τη βαρυτική αλληλεπίδραση με τη Γη, η μεταβολή της απόστασής της από τη Γη και η πυκνότητά της.

Στη συνέχεια πραγματοποίησαν μοντέλα με διάφορους τύπους για να διαπιστώσουν ποιοι ταιριάζουν περισσότερο με τα δεδομένα παρατήρησης. Τα ευρήματά τους συγκλονιστικά. Πρώτον τα μοντέλα περιέγραφαν έναν πυρήνα στον οποίο το πυκνότερο υλικό πέφτει προς το κέντρο του πυρήνα ενώ το λιγότερο πυκνό ανεβαίνει προς τα πάνω.  Παράλληλα διαπίστωσαν ότι ο σεληνιακός πυρήνας μοιάζει πολύ με αυτόν της Γης, με ένα εξωτερικό ρευστό στρώμα και ένα στερεό εσωτερικό.  Ο εξωτερικός πυρήνας έχει ακτίνα περίπου 362 χιλιόμετρα και ο εσωτερικός περίπου 258 χιλιόμετρα. Παράλληλα ο εσωτερικός πυρήνας έχει πυκνότητα περίπου 7.822 κιλά ανά κυβικό μέτρο, πολύ κοντά στη πυκνότητα του σιδήρου.

Τα αποτελέσματά τους λένε οι επιστήμονες επιβεβαιώνουν τις προηγούμενες θεωρήσεις και αποτελούν μια ισχυρή υπόθεση για έναν πυρήνα που μοιάζει με τη Γη. Γνωρίζουμε ότι λίγο μετά το σχηματισμό της η Σελήνη είχε ένα ισχυρό μαγνητικό πεδίο το οποίο άρχισε να μειώνεται πριν από περίπου 3.2 δισεκατομμύρια χρόνια. Ένα τέτοιο μαγνητικό πεδίο δημιουργείται από το πυρήνα, επομένως από το τι είναι φτιαγμένος έχει σχέση με το πως και γιατί εξαφανίστηκε το μαγνητικό πεδίο. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Nature εδώ

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.