Φυσικοί επαναπροσδιορίζουν την αποθήκευση ενέργειας για φορητές συσκευές, αξιοποιώντας ένα ιδιόμορφο κβαντικό φαινόμενο που αψηφά τη συμβατική κατανόηση της αποθήκευσης και διαχείρισης ενέργειας. Οι παραδοσιακές μπαταρίες βασίζονται σε φορτισμένα ιόντα που μετακινούνται μέσω σωματιδίων, χάνοντας γρήγορα ενέργεια.

Ωστόσο, μια κβαντική μπαταρία που διερευνούν ερευνητές όπως ο Yuanbo Chen και ο Gaoyan Zhu, χρησιμοποιεί μικροσκοπικά κβαντικά σωματίδια – ατομικές συστοιχίες, επιτρέποντας αντισυμβατικές μεθόδους φόρτισης.

Σε αυτή την έννοια της κβαντικής μπαταρίας, η υπέρθεση, ένα κβαντικό φαινόμενο, παίζει καθοριστικό ρόλο. Σε αντίθεση με την κλασική φυσική, όπου τα γεγονότα ακολουθούν μια γραμμική σειρά, η υπέρθεση επιτρέπει στα γεγονότα να εκτυλίσσονται ταυτόχρονα κατά μήκος παράλληλων διαδρομών.

Οι κβαντικοί υπολογιστές απειλούνται με “εξαφάνιση” πριν καν γνωρίσουν ανάπτυξη

Αυτή η μοναδική ιδιότητα επεκτείνεται και στην αποθήκευση ενέργειας, όπου οι ερευνητές αξιοποίησαν την κβαντική υπέρθεση των αιτιακών τάξεων χρησιμοποιώντας έναν κβαντικό διακόπτη. Πειραματιζόμενοι με διαφορετικές διαμορφώσεις φορτιστών, δημιούργησαν ένα σύστημα ικανό να αντλεί από δύο φορτιστές ταυτόχρονα, αποκαλύπτοντας σημαντικές βελτιώσεις στην αποθήκευση ενέργειας και τη θερμική απόδοση.

Οι ερευνητές απέδειξαν ότι η μέθοδος φόρτισης επηρεάζει βαθιά την απόδοση της κβαντικής μπαταρίας. Ειδικότερα, προέκυψε ένα αντιδιαδότικο φαινόμενο, το οποίο έδειξε ότι ένας λιγότερο ισχυρός φορτιστής μπορεί να οδηγήσει σε μια φορτισμένη μπαταρία με περισσότερη ενέργεια και υψηλότερη απόδοση.

Αν και η κβαντική μπαταρία περιορίζεται επί του παρόντος σε εργαστηριακές διατάξεις, το δυναμικό της αναδεικνύει τις καινοτόμες δυνατότητες που μπορούν να προσφέρουν οι κβαντικές αρχές για μελλοντικές λύσεις αποθήκευσης ενέργειας.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.