To 2023 ήταν η χρονιά μεγάλων τεχνολογικών επιτευγμάτων. Από την άνθηση του ChatGPT και άλλων generative AI μοντέλων, τη διάθεση του πολυαναμενόμενου XR headset της Apple του Vision Pro και πλήθος άλλων. Ωστόσο, πέθαναν και πολλές τεχνολογίες.

Apollo

Το Apollo ήταν ένα mobile app για το Reddit, ένα από τα πιο διαδεδομένα και αγαπητά από τον κόσμο για το interface του και το design του. Όταν όμως το Reddit ανακοίνωσε τη νέα τιμολογιακή πολιτική για το API του που θα ανάγκαζε το Apollo να πληρώσει ως και 20 εκ. δολάρια το χρόνο, πλήθος Reddit forums έκλεισαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ένα deal δεν έγινε με τους ιδρυτές του Reddit με αποτέλεσμα το Apollo να τελειώνει οριστικά στις 30 Ιουνίου.

Apple Lightνing port

To proprietary lightning port της Apple ήταν καταδικασμένο από τότε που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε όλα τα smartphones και τα tablets να είναι συμβατά. Η Apple προσπάθησε να αντισταθεί, τονίζοντας ότι θα δημιουργήσει περισσότερο e-waste, ωστόσο τελικά εξαναγκάστηκε να υπακούσει, με αποτέλεσμα να έχουμε iPhone 15 και AirPods Pro με USB-C θύρες.

Twitter

Μπορεί το twitter να μην έχει πεθάνει, αλλά έχει πεθάνει η ονομασία του. Πλέον αποκαλείται X, για αυτό και λαμβάνει μια θέση στην εν λόγω λίστα. Για λόγους που δεν είναι γνωστοί, ο Musk είναι κολλημένος με το γράμμα X, αν και για πολλούς η κίνηση είναι αδικαιολόγητη, σκοτώνοντας ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα brands παγκοσμίως.

Amazon Halo

Ορισμένες τεχνολογίες ποτέ δεν είχαν ιδιαίτερη επιτυχία. Αυτή ήταν η περίπτωση της οικογένειας fitness συσκευών Amazon Halo. Το brand πούλησε τρεις συσκευές, ένα wearable fitness tracker που αποκαλούνταν Halo Band, που το διαδέχθηκε το Halo View και το Halo Rise, ένας sleep tracker.  Δυστυχώς όμως τα προϊόντα ήρθαν σε μια υπερκορεσμένη αγορά και αποτελούσαν φθηνές αντιγραφές άλλων fitness συσκευών. Η Amazon τα λανσάρισε το 2020, όταν η τεχνολογία είχε ήδη προχωρήσει, η αγορά ήταν κορεσμένη και ανταγωνιστική.

Τέλος τα DVDs του Netflix

Πριν από πολλά χρόνια, το Netflix ήταν μια υπηρεσία η οποία επέτρεπε να παραγγείλεις ταινίες σε δισκάκια για να τις δει ο κόσμος σπίτι του. Βασικά είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι μια υπηρεσία σαν αυτή υπήρχε ακόμη από το Netflix στην εποχή του streaming. Τελικά κατέβασε επισήμως ρολά, σηματοδοτώντας το τέλος μιας ολόκληρης εποχής.

Google Glass

Μπορεί το Google Glass να μην βρήκε ποτέ τα πατήματά του, μεταξύ άλλων και λόγω του design του, ωστόσο η Google , η ομάδα πίσω από αυτό, άνοιξε το δρόμο του mixed reality επομένως αξίζει το σεβασμό μας. Το Google Glass αντιμετώπισε σημαντικές ανησυχίες όσον αφορά την ιδιωτικότητα των χρηστών, καθώς λάμβανε βίντεο σε δημόσια μέρη χωρίς την άδεια των ανθρώπων που ήταν ακόμη ένας λόγος που δεν βρήκε ποτέ ιδιαίτερη απήχηση. Το 2023 η Google το σκότωσε οριστικά

Pebble

Μετά την εξαγορά του Twitter από τον Elon Musk, αναδύθηκαν πλήθος εναλλακτικών, όπως το Pebble. Αρχικά ονομαζόταν T2, στη συνέχεια έγινε rebranded σε Pebble και αποτελούσε ιδρυτικό στοιχείο πρώην εργαζομένων του Twitter. Δυστυχώς η αγορά ήταν τόσο κορεσμένη, που ακόμη και εφαρμογές όπως το Threads της Meta δεν μπόρεσε να ξεχωρίσει και να σταθεί στην αγορά.

Omegle

Το omegle αποτέλεσε έναν τρόπο να συνομιλείς με τελείως αγνώστους online, αλλά αργότερα κατέληξε να γίνει συνώνυμο του cybersex και των εγκληματιών. To Omegle δεν μπόρεσε να τα βγάλει πέρα στο content moderation με αποτέλεσμα ακόμη μια υπηρεσία να κλείνει οριστικά.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.