Σε ένα πρόσφατο γεγονός που τράβηξε την προσοχή των επιστημόνων και των λάτρεις του διαστήματος, ο Ήλιος εξαπέλυσε τη μεγαλύτερη ηλιακή έκλαμψη των τελευταίων 20 ετών. Αυτή η ισχυρή ηλιακή έκλαμψη Χ8.7 κορυφώθηκε στις 7:51 μ.μ. ώρα Ελλάδας στις 14 Μαΐου και καταγράφηκε με εκπληκτική λεπτομέρεια από το Solar Dynamics Observatory (SDO) της NASA.

Οι ηλιακές εκλάμψεις είναι έντονες εκρήξεις ακτινοβολίας που συμβαίνουν όταν απελευθερώνεται ξαφνικά μαγνητική ενέργεια που είναι αποθηκευμένη στην ατμόσφαιρα του Ήλιου. Τα γεγονότα αυτά μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη Γη, διακόπτοντας τις δορυφορικές επικοινωνίες και προκαλώντας ακόμη και την εμφάνιση σέλας σε χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη από το συνηθισμένο.

Τετραπλή ηλιακή έκρηξη οδήγησε σε έκδοση προειδοποίησης για το μαγνητικό πεδίο της Γης

Ο SDO, ο οποίος έχει σχεδιαστεί για να μελετά τη δραστηριότητα του Ήλιου και τις επιπτώσεις της στον πλανήτη μας, κατέγραψε αρκετές εικόνες αυτής της τεράστιας ηλιακής έκλαμψης σε διαφορετικά μήκη κύματος. Στη συνέχεια, το Jet Propulsion Laboratory της NASA συνέθεσε αυτές τις εικόνες σε ένα βίντεο, επιτρέποντας στους επιστήμονες να μελετήσουν την πολύπλοκη δυναμική τέτοιων γεγονότων και τις πιθανές επιπτώσεις τους στη Γη.

Το βίντεο δείχνει την ηλιακή έκλαμψη στο κάτω δεξί άκρο του Ήλιου, ακολουθούμενη από μια μικρότερη έκρηξη στο πάνω αριστερό άκρο. Αυτή η έκλαμψη Χ8.7 ταξινομείται ως έκλαμψη κλάσης Χ, η οποία είναι η πιο ισχυρή κατηγορία ηλιακών εκρήξεων.

Καθώς συνεχίζουμε τον 11ετή κύκλο του Ήλιου, ο οποίος αναμένεται να φτάσει στο ηλιακό μέγιστο το 2025, είναι πιθανές πιο ισχυρές εκλάμψεις και ηλιακές καταιγίδες. Τα ηλιακά παρατηρητήρια όπως το SDO και το Parker Solar Probe θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην παροχή πολύτιμων πληροφοριών για το κοντινότερο άστρο μας.

Αυτή η τελευταία ηλιακή έκλαμψη χρησιμεύει ως υπενθύμιση της τεράστιας δύναμης και του απρόβλεπτου του Ήλιου μας. Οι επιστήμονες θα παρακολουθούν στενά τις επιπτώσεις της στο μαγνητικό πεδίο και την ανώτερη ατμόσφαιρα της Γης, προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα αυτά τα φαινόμενα.

Καθώς προσβλέπουμε σε μελλοντικές αποστολές εξερεύνησης του διαστήματος και σε εξελίξεις στην κατανόηση της θέσης μας στο σύμπαν, γεγονότα όπως αυτό της τεράστιας ηλιακής έκλαμψης χρησιμεύουν ως σημαντικές υπενθυμίσεις για το πόσα πολλά απομένουν ακόμη να ανακαλύψουμε για την απίστευτη κοσμική γειτονιά μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.