Τον Φεβρουάριο του 2019, το διαστημικό σκάφος Beresheet, το οποίο αναπτύχθηκε από την SpaceIL και την Israel Aerospace Industries, είχε ως στόχο να γράψει ιστορία ως το πρώτο ιδιωτικό διαστημικό σκάφος που θα προσεδαφιζόταν ομαλά στη Σελήνη.

Φορτωμένο με tardigrades – μικροσκοπικούς οργανισμούς που είναι γνωστοί για την ανθεκτικότητά τους – η αποστολή αντιμετώπισε προκλήσεις από την αρχή, όπως τεχνικές αποτυχίες και περιορισμούς στον προϋπολογισμό.

Beresheet tardigrades Σελήνη

Στις 11 Απριλίου, κατά τη διάρκεια της προσπάθειας προσεδάφισης, μια δυσλειτουργία του γυροσκοπίου οδήγησε σε συντριβή με ταχύτητα 500 χλμ/ώρα. Το Lunar Reconnaissance Orbiter της NASA κατέγραψε τα επακόλουθα, προκαλώντας ερωτήματα σχετικά με την τύχη των tardigrades και το ενδεχόμενο μόλυνσης της Σελήνης.

Τα κατάφεραν! Επιτυχής εκτόξευση αποστολής προς τη Σελήνη από τη SpaceX (Βίντεο)

Οι tardigrades, με την ικανότητά τους να αντέχουν σε ακραίες συνθήκες, δημιούργησαν εικασίες σχετικά με την επιβίωσή τους στη Σελήνη. Ωστόσο, το σκληρό σεληνιακό περιβάλλον – με διακυμάνσεις της θερμοκρασίας από -190°C έως 120°C και έλλειψη νερού – θέτει σημαντικά εμπόδια στον αποικισμό τους.

Beresheet tardigrades Σελήνη

Αν και η ανθεκτικότητα των tardigrades στις συγκρούσεις και την ακτινοβολία είναι αξιοσημείωτη, η μακροπρόθεσμη επιβίωσή τους στη Σελήνη φαίνεται απίθανη χωρίς βασικούς πόρους. Προκύπτουν ηθικές ανησυχίες σχετικά με την ακούσια εισαγωγή γήινων μορφών ζωής σε ουράνια σώματα και τις επιπτώσεις για τη μελλοντική εξερεύνηση.

Η συντριβή του Beresheet υπογραμμίζει τη λεπτή ισορροπία μεταξύ της επιστημονικής προόδου και της ηθικής ευθύνης στην εξερεύνηση του διαστήματος. Καθώς η ανθρωπότητα επιχειρεί πέρα από τη Γη, απαιτείται προσοχή ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο αντίκτυπός μας στα εξωγήινα περιβάλλοντα και να διατηρηθεί η ακεραιότητα της αναζήτησής μας για ζωή πέρα από τον πλανήτη μας.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.