Ένα αμερικανικό διαστημικό σκάφος εκτοξεύθηκε από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα την Πέμπτη, σηματοδοτώντας τη δεύτερη προσπάθεια προσελήνωσης υπό ιδιωτική καθοδήγηση για το 2024. Η Intuitive Machines, με έδρα το Χιούστον, ηγείται της αποστολής “IM-1”, με φιλοδοξίες να επιτύχει την πρώτη μη κυβερνητική ομαλή προσεδάφιση στη Σελήνη από την εποχή του Apollo.

Με την ονομασία “Οδυσσέας”, το σκάφος προσεδάφισης Nova-C απογειώθηκε στην κορυφή ενός πυραύλου SpaceX Falcon 9 λίγο μετά τη 1:00 π.μ. τοπική ώρα. Αρχικά, η εκτόξευση είχε προγραμματιστεί για την Τετάρτη, αλλά αντιμετώπισε καθυστέρηση λόγω μη φυσιολογικών θερμοκρασιών κατά τον ανεφοδιασμό με καύσιμα.

Εξοπλισμένο με έναν καινοτόμο υπερψυγμένο κινητήρα υγρού μεθανίου και οξυγόνου, το σκάφος προσεδάφισης στοχεύει να φτάσει γρήγορα στη Σελήνη, ελαχιστοποιώντας την έκθεση στην ακτινοβολία από τη ζώνη Van Allen της Γης. Παρά την αναποδιά, η αποστολή παραμένει σε καλό δρόμο για να φτάσει στον προορισμό της, το Malapert A, μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου.

NASA: Ο πιο επικίνδυνος αστεροειδής μέχρι σήμερα, πλησιάζει! Ημερομηνία πιθανής πρόσκρουσης

Το πρόγραμμα Artemis της NASA οραματίζεται μια διαρκή ανθρώπινη παρουσία στη Σελήνη, αξιοποιώντας τους πόρους της για νερό και καύσιμα πυραύλων. Το φορτίο περιλαμβάνει επιστημονικό εξοπλισμό για την αξιολόγηση των περιβαλλοντικών κινδύνων, ένα ψηφιακό αρχείο της ανθρώπινης γνώσης και μικροσκοπικά γλυπτά της Σελήνης από τον καλλιτέχνη Jeff Koons.

Μετά την προσγείωση, τα φορτία θα είναι ενεργά για περίπου επτά ημέρες πριν η σεληνιακή νύχτα διακόψει τη λειτουργία τους. Η αποστολή IM-1 εντάσσεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της NASA για την παροχή υπηρεσιών εμπορικού σεληνιακού φορτίου (CLPS), η οποία αποσκοπεί στην τόνωση της εξερεύνησης της Σελήνης μέσω της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα.

Το εγχείρημα αυτό σηματοδοτεί μια στροφή για τη NASA, η οποία κινείται προς την αγορά υπηρεσιών από εμπορικούς εταίρους αντί της αποκλειστικής παροχής υλικού, σηματοδοτώντας ένα νέο κεφάλαιο στη συνεργασία για τη διαστημική εξερεύνηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.