Υπάρχουν πολλά που δεν γνωρίζουμε για το πώς σχηματίζονται οι πλανήτες, αν και η αλήθεια είναι πως έχουμε μια μικρή ιδέα για αυτό.  Ένας δίσκος υλικού σχηματίζεται γύρω από ένα πολύ νεαρό άστρο. Στο εσωτερικό του, η σκόνη γίνεται βράχος και ο βράχος με την πάροδο του χρόνου, συσσωρεύεται σε έναν πλανήτη. Αλλά ποιες είναι οι λεπτομερείς διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα; Πρόσφατες παρατηρήσεις παρέχουν περισσότερες πληροφορίες ακριβώς για αυτή τη διαδικασία.

planet

Οι αστρονόμοι μπόρεσαν να απεικονίσουν 86 συστήματα σχηματισμού πλανητών σε σχετικά κοντινά αστρικά νεφελώματα. Οι τρεις περιοχές είναι αρκετά διαφορετικές. Δύο από αυτές, ο Ταύρος και το Chamaeleon I, απέχουν και τα δυο περίπου 600 έτη φωτός από τη Γη και έχουν διαμορφωθεί από διαφορετικές διαδικασίες. Το τρίτο είναι ο Ωρίωνας, ένα γνωστό νεφέλωμα πλούσιο σε αέρια, σε απόσταση περίπου 1.600 ετών φωτός και διάσημο για τη γέννηση αρκετών άστρων βαρύτερων από τον Ήλιο μας.

Οι δίσκοι που σχηματίζουν πλανήτες στο νέφος του Ταύρου, με φόντο το νέφος και τη θέση τους σε αυτό.
Οι δίσκοι που σχηματίζουν πλανήτες στο νέφος του Ταύρου, με φόντο το νέφος και τη θέση τους σε αυτό.

Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες έρευνες που έχουν γίνει ποτέ σε δίσκους που σχηματίζουν πλανήτες, μελετώντας το σχηματισμό των πλανητών στο πλαίσιο του περιβάλλοντος στο οποίο αυτά τα νεαρά αστέρια δημιουργήθηκαν μόλις μερικά εκατομμύρια χρόνια πριν.

Μια ενδιαφέρουσα διαπίστωση ήταν ότι στον Ωρίωνα, αστέρια ή ομάδες αστέρων είχαν μικρότερους πρωτοπλανητικούς δίσκους και σε μερικούς από αυτούς, υπήρχαν ενδείξεις σχηματισμού ενός ογκώδους πλανήτη, που οδήγησε σε κακή ευθυγράμμιση του δίσκου. Γενικά, υπήρχε τεράστια ποικιλομορφία στους δίσκους που σχηματίζουν πλανήτες τόσο εντός των διάφορων περιοχών του σύμπαντος όσο και μεταξύ τους.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.